ELIF OZTURK Anadolu Agency Via Afp
Otpala Švedska

Prvi poraz Hrvatske u kvalifikacijama za Euro, Nizozemci slavljem osigurali završni turnir

Željko Šakić je sa 17 koševa i 10 skokova bio najbolji u poraženoj hrvatskoj reprezentaciji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. veljača 2021. 20:17

Hrvatska je upisala prvi poraz u petom nastupu na kvalifikacijama za Eurobasket 2022., sredila nas je Nizozemska u Istanbulu sa 65:57 i tako se, uz Hrvatsku koja je to učinila još u studenom, plasirala na europsku smotru, prvi puta nakon 2015. godine.

Ključ prvog poraza reprezentacije u ovim kvalifikacijama leži u prilično sterilnom drugom poluvremenu, u kojemu su izabranici Veljka Mršića ubacili samo 22 poena, od čega tek devet u posljednjoj četvrtini. Kako je ovo bila utakmica u kojoj su obje momčadi razmišljale više o tome kako da obrane svoj koš, onaj tko je bio raspoloženiji u napadu, a ispalo je da su to bili Nizozemci u drugom dijelu, odnio je pobjedu.

Hrvatska je od samog starta nametnula obranu na koju smo već navikli u ovim kvalifikacijama, bila je to agresivna obrana, s puno pomaganja, a u napadu su stvari u svojim rukama držala dva najbolja igrača iz proteklog ciklusa, Miro Bilan i Željko Šakić.

Šakić je šutem otvorio reket, a Miro Bila se lakoćom nosio sa svakim čuvarom koji ga je pokušao zaustaviti u obrani jedan na jedan. Imala je Hrvatska tako već 19:6 u devetoj minuti i sve do konca treće četvrtine držala je kontrolu rezultata.

Međutim, već od odmora Maurizio Buscaglia, talijanski stručnjak na klupi Nizozemaca, naredio skupljanje oko Mire Bilana, a iako se na taj način otvarao šut za naše reprezentativce, Hrvatima je prestalo ulaziti. Tako je Željko Šakić okončao utakmicu s 13 promašenih šuteva uzastopno, nakon što je otvorio meč s nepogrešivih 4-4. Problem je bila i organizacija igre, jer Dominik Mavra i Goran Flipović, koji ga je mijenjao, nisu mogli nadoknaditi ono što su hrvatskoj igri u prethodna dva ciklusa na ovoj poziciji donijeli Roko Ukić i Roko Rogić, kojih ovaj puta nije bilo u reprezentaciji.

Da će problemi biti sve veći nagovijestila je pogođena trica sa sirenom, i preko dvije ruke, one Krušlina i Filipovića, Charlona Kloofa za 49:48 Nizozemaca na ulasku u posljednjih deset minuta.

A tu je ponovno patio Hrvatski napad, iako je neku nadu ponudio Dominik Mavra sa sedam vezanih poena, ali bilo je to premalo, jer Hrvatska, iako se borila u obrani, nije mogla do lakog koša.

Nizozemci su mirno priveli utakmicu kraju, Hrvatska nije imala vatre kako okrenuti prednost protivnika nakon što je prilično kontrolirala utakmicu. Imali su naši košarkaši čak 20 izgubljenih lopti na koncu utakmicu, a to je puno previše za ovu razinu košarke ukoliko se želi doći do pobjede.

Hrvatska će okončati ove kvalifikacije u ponedjeljak u sudaru protiv domaćina Turske. Turska je u subotu sa 88:80 sredila Švedsku i ostala u igri za plasman na Eurobasket. Ukoliko Nizozemska svlada Švedsku, a ta se utakmica igra prije naše, onda Turcima neće trebati pobjeda protiv Hrvatske za plasman na Eurobasket, ukoliko bude slavila Švedska, onda će jedino s pobjedom nad Hrvatima moći dalje.

Veljko Mršić, izbornik Hrvatske:

- Zaslužena pobjeda Nizozemske, koja je odigrala dobro drugo poluvrijeme. Posebno u obrani, a i u napadu su pogodili neke teške šuteve, iskreirali su to u igri jedan na jedan. Mi nismo bili dobri u drugom dijelu, naročito napadački, ali i obrambeni u jednom dijelu. To nije bilo na razini onoga što smo odigrali u prvom dijelu, ali niti na prijašnjim utakmicama. Govorio sam kako su Nizozemci dobri, mi smo i tamo igrali li-la, ali nas je izvukla obrana. Sada smo donosili loše odluke u nastavku, forsirali smo šut za tri previše, a on je bio 2-17 u posljednjih 20 minuta. I to je odlučilo. Žao mi je što zadnja utakmica neće značiti ništa Šveđanima, jer su ovom pobjedom Nizozemaca i Turci završili na Eurobasketu.

Kvalifikacije za EP košarkaša, skupina D - 5. kolo

Hrvatska - Nizozemska 57-65
Turska - Švedska 88-80


Ljestvica
1. Hrvatska 5 4 1 364-314 9
2. Nizozemska 5 3 2 345-340 8
3. Turska 5 2 3 368-389 7
4. Švedska 5 1 4 371-405 6

Linker
20. travanj 2024 15:10