Tomislav Zubčić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
JAKI HRVATSKI ADUT

‘S Babom i Zupcem ovo je ozbiljna priča! U stanju smo napraviti nešto što HR javnost još nije vidjela‘

‘Imamo četvoricu nezaustavljivih, a naš jaki adut je izbornik od kojeg sve počinje‘, kaže Zubčić.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. lipanj 2022. 08:03

Tomislav Zubčić uživa puno povjerenje Damira Mulaomerovića. Otkako je novi izbornik preuzeo reprezentaciju, Zubčić je odmah pozvan i to u statusu koji nije imao niti kada su ga ranije pozivali pod nacionalni stijeg.

Tomislav Zubčić danas ima 32 godine, iza sebe ima već dugi europski staž, proteklu je sezonu odigrao jako dobro za Tofaš, da bi u pokusu protiv Poljske bio s 19 poena i sedam skokova jedan od najboljih naših igrača, pa je doživio i pohvalu izbornika. Tomislav Zubčić će biti naša prva opcija na poziciji krilnog centra, barem u ovim opcijama kada ne budemo snižavali petorku pa se na toj poziciji uprizori Bojan Bogdanović.

- Bojan i Zubac se tek trebaju priključiti, Žižić je stigao naknadno, imamo i dosta mlađih, ali sve to skupa jako dobro izgleda. Atmosfera je odlična, ono što bi se reklo, baš smo prava škvadra. Mula je to posložio od prvog dana kako treba, s Babom i Zupcem će to biti doista ozbiljna priča koja može iznenaditi hrvatsku javnost jer ova momčad je u stanju napraviti možda i ono što nitko od nas ne očekuje.

Zna kako dišemo

Opa, nismo niti krenuli, a odmah je sletjela optimistična izjava. Nije Zubčić tako mlad, 32 su mu godine, ima on iskustva s nekih prijašnjih priprema, zašto je takav optimist?

image

Tomislav Zubčić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Zato jer uvijek sve kreće od izbornika, a Damir Mulaomerović je veliki plus ove reprezentacije. Igračko iskustvo koje on posjeduje je neprocjenjivo i taj njegov segment nama igračima daje fleksibilnost na terenu. I to izgleda jako dobro, momci se trude, trče, ritam u kojemu radimo je iznimno jak i uz izbornikovu radnu etiku mi jako dobro funkcioniramo. Sve to mi ulijeva veliku pozitivnu energiju i puni me samopouzdanjem.

Bogato igračko iskustvo koje Mulaomerović posjeduje, uz razumljiv autoritet koji proizlazi iz toga, samo nadograđuje činjenica kako on jako dobro razumije igrače..

- Baš to! On baš razumije i zna kako dišemo. Bili su dečki s njim u veljači, kao i ja, neki su bili i ranije dok je bio pomoćnik. Navikli smo se na njega, znamo kakav je, on poznaje nas i to je nešto što nam daje taj pozitivni naboj, razumije nas, zna sve naše kvalitete. Uveo je u akcije sve ono u čemu smo mi najbolji u klubovima u kojima igramo, sve kako bismo se prezentirali na najbolji mogući način. I izvlači tako najbolje od nas. A i odličan je motivator.

Nisu Slovenci samo Dončić

Tu su iza ugla Slovenci. U četvrtak će u Stožicama igrati pred krcatom dvoranom i protiv Luke Dončića?

- Što se tiče Dončića, velika će odgovornost biti na bekovima, a mi ćemo visoki tu morati pomagati. Međutim, Luka Dončić nije Slovenija, jer imamo tu Dragiće, Blažiča, Murića, ima tu i drugih igrača koje ćemo morati zaustaviti. Opet, ovaj kolektiv koji sada gradimo, ritam u kojem igramo, to će biti naš recept za uspjeh.

Kada Tomislav Zubčič bude na parketu na poziciji četiri, igrat ćemo s jako visokom petorkom jer su preko dva metra i naši vanjski igrači Bogdanović i Hezonja...

- Takva postava sigurno može biti naša snaga, posebno u obrani, u stanju smo zatvoriti reket na način da mu se nitko ne može približiti. I možemo preuzimati sve od pozicije dva do pet, pa tako napraviti veliku zbrku protivnicima. Kažem, ova reprezentacija može napraviti doista nešto što ljudi u hrvatskoj košarci do sada nisu vidjeli.

image

Bojan Bogdanović

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Što će konkretno donijeti Bogdanović i Zubac?

- Oni su stanju donijeti puno toga jer tu ima i kvalitete i iskustva. I dok ne treniraju s nama, oni su upoznati s akcijama, pa ne sumnjam kako će se brzo uklopiti. Naš stil je jednostavan, a košarka je najbolja kad je jednostavna i ono što će nam donijeti Babo i Zubac bit će točno ono što nam treba.

OK, kažete da su kretnje jednostavne, ali i to je iz razloga jer je malo vremena u kojemu ćete biti svi zajedno do podbacivanja kontra Slovenije?

- Poanta jest da bude što jednostavnije jer to je najbolja košarka. Prednost koju imamo na vanjskim, ali i na unutarnjim pozicijama, nešto je što moramo iskoristiti. Nema tu previše filozofiranja jer ukoliko možemo otvoriti svaku utakmicu preko Zupca, onda ćemo to i raditi. Ili preko Žižića. Jer imamo jake centre, jer njih dvojicu ne može nitko čuvati. Onda je tu u igri jedan na jedan, ali na otvorenom terenu Hezonja, kojega tu teško tko može čuvati. A Bojana, pak, doista u Europi nitko nije u stanju čuvati. On tu klasu pokazuje i u NBA, gdje je jedan od najboljih igrača svoje momčadi. I to je ta naša prednost jer mi možemo s jednostavnom igrom dolaziti lagano do poena.

Još pet godina

S obzirom da je Zubac posljednji put bio u reprezentaciji, a tada je tu bio i Zubčić, baš u ovo vrijeme 2018. godine, neki su igrači u međuvremenu jako napredovali. Ipak je to bilo prije četiri godine...

- Svi smo napredovali od tada, dečki se dižu. Pa, Zubac ima tek 25 godina, on je od mene ili od Bojana dosta mlađi, pa tu su i Žižić ili Bender...

Je li ikada odigrao luđu utakmicu od one u Švedskoj u kojoj smo slavili nakon dva produžetka i tako ostavili odškrinuta vrata za plasman u drugi krug kvcalifikacija za Svjetsko prvenstvo?

- U tih nekoliko dana koliko smo tada bili zajedno izvukli smo maksimum, ali opet nismo uspjeli tada pokazati što zapravo sve ova reprezentacija može jer nismo bili kompletni. Sada smo duže zajedno, a uz ono što je izbornik spremio, u stanju smo i pokazati naše pravo lice.

image

Mario Hezonja

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Tomislav Zubčić je zaključio sezonu u Tofašu i sada je slobodan igrač. Gdje će nastaviti karijeru, ima li preferencija?

- Razgledavam opcije koje su najbolje za moj nastavak karijere. Nemam neke prioritete, jednostavno tražim najbolju moguću situacija za sebe što se tiče košarke, ali želim da to bude i momčad koja igra neki europski kup. Ulazim u posljednje svoje sezone, imam 32 godine, još mislim igrati nekih pet godina...

Brzo to vrijeme prođe, novinar ga se dobro sjeća dok je još bio nadareni Cibonin klinac. Pod Tornjem je Zubčić, uostalom, proveo šest i pol sezona, a stigao je kad mu je bilo samo 15. Kako mu danas izgledaju sve te priče oko Cibone?

- Pratim sve i teško je bilo što tu reći, u nekoga uprijeti prstom. Dugi niz godina sve odlazi nizbrdo i mislim da sada Ciboni treba pomoći. Apeliram na pomoć jer ako se ugasi Cibona, patit će cijela hrvatska košarka. Cibona je velik klub, velika organizacija velike povijesti i doista nema smisla da pričamo o tome hoće li postojati.

Duga inozemna karijera

Tomislav Zubčić je jedan od deset Ciboninih igrača koji su draftirani. Bio je 2012. izabran kao 56. pick, no do NBA lige nije stigao...

- Imao sam šansu, igrao sam G League za Oklahoma City, trebao biti i na kampu za sezonu, ali sam odlučio tada tražiti opcije u Europi. Svjestan sam da neću više imati šansu, da sam mlađi možda, ali s 32 godine teško. Možda sam imao priliku, možda sam mogao završiti u NBA ligi, ali iz ove perspektive ne žalim ni za čim.

Osim u Ciboni i Oklahoma Cityju, bio je u Rytasu, Cedeviti, Saratovu, Nižnji Novgorodu, Trabzonsporu, Telekom Bonnu, Igokei, Manresi, Jeniseju i posljednje dvije sezone u Tofašu.

Fina se karijera tu izgradila. Još kad bi nešto napravio s reprezentacijom. On je uvjeren, on zrači optimizmom. Uostalom, nećemo dugo trebati za provjeru jer četvrtak je tu, za nekoliko dana. I Slovenija i Luka Dončić kao najbolji mogući test...

Linker
26. travanj 2024 16:16