Neven Spahija

 JIANG HAN Xinhua Via Afp
VRUĆA KLUPA

Sve je jasnije tko će biti izbornik: ‘Nisam zatvorio vrata Hrvatskoj, ali Aco je sada logična opcija!‘

‘To je najveća zabluda u koju je naša košarka ušla u posljednjih 20 godina‘, kaže Neven Spahija.
Piše: Andro PolićObjavljeno: 29. rujan 2022. 15:37

Ponovno se, po tko zna koji put, otvorio oglas za isto radno mjesto. Povod je bio još jedan razočaravajući rezultat, a ovaj put će se od novog zaposlenika tražiti ozbiljan životopis, kako bi poslodavac, ali i svi navijači, konačno isprali gorak okus koji se u ustima nalazi već dugi niz godina. U svježe formirani stolac sportskog direktora Hrvatskog košarkaškog saveza uskočio je Aco Petrović, a prva misija njegove ere bit će pronalazak novog izbornika reprezentacije.

Kontaktirao je četvoricu. Igor Miličić i Dario Gjergja ugovorima su vezani uz reprezentaciju Poljske, odnosno, Belgije, s druge strane Jurica Golemac ima važeći ugovor s obližnjom Cedevitom Olimpijom, dok je Neven Spahija trenutačno, barem zasad, bez angažmana.

Kontaktirali smo potonjeg, s kojim smo prokomentirali budućnost "vrućeg" stolca, a prvo smo ga pitali je li ta odbijenica dugoročnije prirode, ili ipak postoji mogućnost da u budućnosti preuzme posao i bude predvodnik naše nacionalne vrste.

- Apsolutno postoji šansa. Biti trener za kvalifikacijski prozor ne dolazi u obzir. Prema mojem mišljenju, to bi trebao odraditi Aco i čekati pravo, kvalitetno rješenje, nakon što se u Savezu na stol stave sve relevantne činjenice, jer reprezentaciju čeka enorman olimpijski ciklus, a takve stvari ne rješavaju se preko noći. Želim odraditi ovu sezonu; hoću li uspjeti, to ćemo i vidjeti, a nakon toga možemo razgovarati - rekao nam je Spahija.

Iako nije zatvorio vrata reprezentacije, u bližoj budućnosti ipak se želi još uvijek zadržati u klupskim vodama.

- I dalje želim biti klupski trener, a tu onda nastaje problem. Klupske obaveze vrlo se kose s kalendarima reprezentativnih prozora. Zamislite da sam prihvatio sada poziv za poziciju izbornika, a istodobno budem klupski trener, utakmice kvalifikacija praktički se kose s utakmicama Eurolige ili Eurocupa. Vrijeme će pokazati što ćemo dalje, koji su planovi, treba uzeti vremena. Smatram da se ne treba žuriti s odlukom, Aco kao sportski direktor može odraditi ovaj prozor kao trener, i mislim da je to trenutačno najbolje rješenje - komentirao je Spahija, koji je rekao kako je upravo odradio jedan intervju za posao.

Na službenom predstavljanju na novoj poziciji sportskog direktora, Aco je izdvojio pet postulata kojima bi se trebala voditi naša seniorska reprezentacija, ali i posljedično svi mlađi uzrasti, kako bi onda taj cjelokupni plan imao i dublji, dugoročniji smisao. Postulati se uglavnom temelje na izgradnji prepoznatljive, modernije igre, odnosno, ti postulati trebali bi napraviti putokaz kako bi to reprezentacija trebala ići ukorak s vremenom i trendovima košarke.

- Svaki trener ima svoje viđenje. Duže vrijeme nemamo prepoznatljiv identitet kakav imaju, primjerice, Španjolska, Litva, Francuska ili Srbija. Nedostaje nam škola košarke, ne bih to vezao samo uz nedavno završeno Europsko prvenstvo, to traje već duže, a razlog je jednostavan - nema trenera profesionalaca, tu su, primjerice, instruktori profesionalci, ali nema nijedne odrednice kojom bi Savez nametnuo kakvu košarku bi trebala igrati hrvatska reprezentacija. Potrebna je jedna vertikala na razini svih reprezentacija, od U16, pa preko U18, sve do U20 i seniora. U mlađe reprezentacije dolaze treneri iz klubova, i svatko radi što on želi. Mora biti obrnuto, Savez treba odrediti smjer kojim će Hrvatska igrati, treba nam taj "DNA", moramo biti prepoznatljivi - rekao je Spahija.

Za prijedloge o kojima Šibenčanin govori potrebno je više vremena. Međutim, teško je negirati njegove riječi kako Hrvatska nema neku prepoznatljivu igru, a za takve temeljitije promjene, potrebno je raditi prije svega na razini Saveza.

- Potreban je skup profesionalaca. Pitanje je ima li Savez takav novac. Sve reprezentacije koje sam ranije nabrojao, ali i ostale, od kojih mi redovno gubimo, poput Češke ili Finske, imaju profesionalce u savezima od najmlađih kategorija. Sve stature našeg Saveza u posljednjih 20-ak godina to su opovrgavale i govorile kako profesionalni treneri nemaju tamo što raditi. To je najveća zabluda u koju je naša košarka ušla u posljednjih 20 godina - zaključio je Spahija.

Linker
25. travanj 2024 15:40