NENAD DUGI/CROPIX Cropix
SPAŠAVANJE HR KOŠARKE

Tko će biti sljedeći hrvatski izbornik? Kandidata je puno, a prva je odbijenica već stigla

Hrvatski košarkaški savez ustanovio je novu funkciju sportskog direktora i na nju imenovao Petrovića
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 24. rujan 2022. 17:57

Priopćenja su uglavnom takva. Dosadna. Ništa drukčije nije bilo ni ovo iz Hrvatskog košarkaškog saveza. Točnije, u objavi u kojoj se objašnjava kako je nakon raspuštanja Stručnog savjeta - zapravo “protjerivanje” Dina Rađe zbog angažmana naturaliziranog Amerikanca, Jaleena Smitha - bilo potrebno definirati stručni rad na razini Saveza, sve zanimljivo stalo je u rečenicu i pol...

”Odlučeno je da se formira mjesto sportskog direktora Hrvatskog košarkaškog saveza. Isto je ponuđeno g. Aleksandru (Aci) Petroviću koji je bez zadrške i prihvatio ovu odgovornu ulogu”.

Kako se novi sportski direktor nakon ove objave ispričao novinaru SN, objasnio da neće davati pojedinačne izjave, već će na sva pitanja odgovarati na “presici” zakazanoj za utorak, detalji oko toga na koji će način Petrović voditi stručnu politiku još nisu poznati.

Međutim, ono što je očito je da nakon što nije uspio u svom naumu spašavanja Cibone, odnosno nije dobio priliku ući u klub u kojem je već bio igrač, pomoćni trener, trener, direktor i predsjednik, Aco Petrović se prihvatio možda još i zahtjevnijeg zadatka - spašavanja hrvatske košarke.

Sve podsjeća na 2016.

Novi je ovo korak na košarkaškom putu Ace Petrovića, koji će se prvi put u životu okušati kao dužnosnik u Hrvatskom košarkaškom savezu, gdje se vraća kao bivši izbornik, i to u tri navrata. Podsjetimo, nakon što je asistirao Petru Skansiju na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, Aco je na Eurobasketu 1995. u Ateni vodio Hrvatsku do bronce, posljednje medalje naše košarke. Na klupu reprezentacije vratio se pak za Eurobasket 2001. i potpisao nezaboravni “raspad sustava” u četvrtfinalu protiv Turske, da bi Hrvatsku ponovo preuzeo desetljeće i pol kasnije, 2016. nas odveo na Olimpijske igre u Rio, da bi 2017. otišao nakon poraza od Rusije u osmini finala Eurobasketa u Istanbulu...

image

Aco Petrović

DAVOR PONGRACIC Cropix

Današnja situacija u hrvatskoj košarci pak neodoljivo podsjeća na ono što se događalo prije šest godina kad je Aco - prema riječima Dina Rađe, tadašnjeg predsjednika Stručnog savjeta - jedini prihvatio voditi reprezentaciju na predolimpijskom turniru u Torinu. Nakon što je tamo Hrvatska priredila senzaciju, preko Grčke i Italije stigla do Igara, Petrović je mimo prijašnjeg dogovora ostao izbornik. I tu su zapravo krenule trzavice na relaciji Rađa - Petrović, da bi sve puklo godinu dana kasnije. Aco više nikad nije oprostio Dinu smjenu nakon Eurobasketa...

U međuvremenu je Rađa otišao, nema više ni predsjednika Stojka Vrankovića koji je podnio ostavku po povratku iz Berlina, a Upravni odbor u kojem glavnu riječ vodi Nikola Rukavina iz HEP-a počeo je popunjavati prazne pozicije. Ova popunjena Acom Petrovićem je u cijeloj priči možda i ključna jer očekuje se da će sportski direktor sada biti taj koji će Upravnom odboru predlagati izbornika. Dojam je pak da će ovlasti biti daleko veće od onih koje je - barem na papiru - imao Rađa, s obzirom da je on bio na čelu jednog tijela, dok će sada Petrović samostalno predlagati stvari Upravnom odboru.

Opcije su raznolike

Prvi potez bi mu svakako moralo biti imenovanje izbornika pred dva ciklusa pretkvalifikacija za Eurobasket. Međutim, kako je vremena jako malo, nitko ne bi ostao iznenađen ako Hrvatsku sredinom studenog u Austriji i doma protiv Poljske povede - Aco Petrović. Ako sportski direktor Aco Petrović bude mislio da je to najbolje rješenje.

Opcije su, pak, raznolike jer, recimo, najtrofejniji hrvatski treneri, bivši izbornici Neven Spahija i Jasmin Repeša su trenutno bez posla, u kombinacijama bi mogao biti i Danijel Jusup, najiskusniji trener u našoj Premijer ligi, u kuloarima se kao Acin favorit spominje Jurica Golemac, čije klupske obaveze (Cedevita Olimpija) teško mogu otvoriti mogućnost reprezentativnog angažmana, što je i sam potvrdio u razgovoru za RTV Slovenije:

"Svakako je lijepo dobiti takav poziv, ali ja nisam tip trenera koji bi sjedio na dvije stolice. Ne bih bio na sto posto ni ovdje ni tamo. Nisam još dovoljno iskusan za to", rekao je Golemac.

image

Jurica Golemac

SPORTSKE NOVOSTI

Tu su i Dario Gjergja, odnosno Igor Miličić, ali oni uspješno vode Belgiju i Poljsku pa dolazak bilo kojeg od njih dvojice ne zvuči realno.

Određene argumente za izborničku poziciju ima i Slaven Rimac, pomoćni trener Bayerna, ne treba isključiti ni mogućnost da se dovede stranac...

Uglavnom, puno je toga oko čega s novi sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza treba očitovati, ali ne preostaje nam ništa drugo nego pričekati utorak i prvo obraćanje Ace Petrovića u novoj funkciji.

Linker
11. travanj 2024 03:41