ZELJKO PUHOVSKI Cropix
DARIO ŠARIĆ ZA SN

‘Traka Hrvatske me baš čini sretnim, to je vrhunac moje karijere, a evo što me privuklo Warriorsima‘

Novi kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije uoči puta na olimpjske pretkvalifikacije u Istanbul
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. kolovoz 2023. 16:30

Nećete vjerovati, ali Dario Šarić, koji je u travnju napunio 29 godina, već je 11 punih godina reprezentativac. I duže, ako tu ubrojimo nastupe u mlađim kategorijama, no od ljeta 2012. naovamo, Šarić je dio svake hrvatske postave. Nije tu bio samo ono ljeto 2021. godine kad mu je stradalo koljeno, ali sva ostala ljeta Šarić je bio na dispoziciji.

Osjetljivo je sve to

Stoga je, s obzirom na to da više nam reprezentativcima Bojana Bogdanovića, Dario Šarić, koji je, eto, takva su vremena stigla, i najstariji, dobio kapetansku traku s kojom će povesti Hrvatsku na olimpijske pretkvalifikacije, na let za Istanbul u petak navečer. Već u nedjelju nas u Sinam Erdem Areni čeka Belgija, pa je Šarić predstavio očekivanja momčadi, sebe samog, ali i novu ulogu koju ima u reprezentaciji.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

- Čast mi je bila uvijek igrati za Hrvatsku, kao što mi je sada izuzetna čast biti kapetan reprezentacije. Veliko je to zadovoljstvo. Tu sam već 11 godina i traka je nekako najveći vrhunac tvoje reprezentativne karijere i stoga mi je jako drago što sam kapetan. Baš sam sretan.

Koliko je sama ta traka nešto novo za Šarića? Sada je on prvi među jednakima u svlačionici, nije tek jedan od igrača?

- Malo je drugačija situacija, to je sigurno. Recimo, osjetljiv je to teren. Pokušat ću pomoći igračima ako treba s nekim savjetom, pomoći se nekom toplom riječi da svi skupa budemo što bolji. Malo smo dana skupa, nemamo puno vremena za uigrati se, nego svatko treba najbolje funkcionirati u svojoj šansi. Da se nitko ne boji šutnuti ako je sam, da se nitko ne boji ući u neku akciju i tu kapetan mora biti podrška.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Dario Šarić kaže da se tek treba upoznati s detaljima protivnika koji nas čekaju, prije svega je to u nedjelju Belgija.

- Nismo još stigli dosta gledati videa protivnika, taj nas posao sada čeka. Za sada smo se više fokusirali na našu igru, kako ćemo mi izgledati, kako mi želimo igrati, kako se želimo brzo rješavati lopte. Tako da je fokus na nama, mi moramo biti pravi u oba smjera, posebno u obrani, da tu znamo principe kako što braniti. Da smo tu svi na istoj stranici, da pokušamo igrati dobro. Ovo je reprezentacija i tu su svi važni, od prvog do 12. igrača i svatko tu treba svoj doprinos. Možda netko bude imao bolji dan od mene, bez obzira na razinu na kojoj netko igra, ali važno je da se svi osjećaju komotno i da svatko uzima šuteve ako su otvoreni, da tu nema straha.

Igrati u oba smjera

Lani je Dario Šarić stigao na pripreme reprezentacije nakon što je propustio cijelu sezonu zbog ozljede i operacija koljena. Kako je sada iza njega cijela sezona u kojoj je igrao, morao bi biti i bolji nego je to bio prošlo ljeto. Osjeća li on to?

- Osjećam, da. Imam cijelu sezonu iza sebe, bez neke ozljede, lani sam se tek vraćao iz ozljede. Osjetio sam da su mi trebale utakmice, možda sam i izgubio osjećaj, ali to je sve normalno. No, htijenje je isto, uvijek ja želim da dobijemo, da se trudimo svi. Osobno se uvijek osjećam dobro...

Dario Šarić se priključio hrvatskoj reprezentacije, nakon što su se odradilo pretkvalifikacije za Eurobasket 2025. Igrali smo protiv Irske i Luksemburga, a niže nismo mogli pasti. I što se sada vrti novom kapetanu po glavi, jer ima u njemu motiva da se s tog dna popnemo jako visoko?

- Dogodila se takva situacija i sad bi bilo najlakše odustati. Kad dođemo tako nismo, kako kažete, do dna. No, to je košarka danas, puno je dobrih reprezentacija, svi igraju košarku, ali isto tako ne možemo reći da nismo doživjeli pad. Sad, to nam svima treba biti i pouka i motivacija za sve ono što slijedi. Počevši od turnira u Istanbulu. Želimo igrati u oba mjera, igrati jedna za drugoga i biti što bolji.

Najlakše je odustati

Za plasirati se na Igre treba proći kroz ušicu igle. Prije svega bismo na turniru u Istanbulu trebali osvojiti prvo mjesto, u konkurenciji domaćina, između ostalih. A onda, kad bi to i napravili, stigli bi do kvalifikacija sljedeće ljeto, uoči Pariza, gdje bismo opet trebali biti najbolji na nekom od izlučnog turnira. Težak je to put. Koliko Šarić i suigrači vjeruju da su stanju proći kroz taj teško prohodni put?

- Vjerujemo, to je sigurno, jer nada uvijek postoji. Na nama je da idemo utakmicu po utakmicu i s obzirom u kakvoj smo situaciji nismo u poziciji da dobijemo jednu utakmicu, pa da smo odmah na Igrama. Moramo proći ovaj turnir, a onda i onaj sljedeći. Neće biti lako, znamo da će biti teško, ali treba se boriti. Najlakše je odustati i ne pokušati. Dat ćemo sve od sebe, pa dokle nas to dovede, u kojem smjeru odemo. Nadam se da će biti tako...

image
CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Claudio Grassi/lapresse/profimedia

Podsjeća li ga ovo sve skupa na ugođaj koji je bio u reprezentaciji uoči kvalifikacija za Igre u Torinu? I tada je nekako reprezentacija tiho i bez velikih najava otišla put Torina, tamo je finalu skinula domaćina Italija, sada je sličan scenarij uoči puta za Tursku...

- Moguće da je tako. Međutim, osobno nikada na taj Torino nisam gledao kao na turnir u kojemu smo bili autsajderi. Košarka je takav sport da uvijek netko može imati dobar dan, svakom se može otvoriti šut, može imati dobre akcije, može isto tako doći i do grešaka. Sve je to košarka. I jest, možda je slična situacija sada, samo sada moramo proći dva turnira. Kvalitete imamo, dobro treniramo i da ćemo to uspjeti pokazati na turniru. To je najvažnije. Jer, možemo mi sada ovdje trenirati fantastično, ali što to vrijedi ako dođemo u Istanbul i tamo ne odigramo kako treba - zaključio je Dario Šarić.

Vratiti nadu

Dario Šarić će, dakle, povesti Hrvatsku po nadu u Istanbul. Belgija, Švedska i Nizozemska nas čekaju u prve tri utakmice u skupini, a tu će trebati biti među najbolje dvije reprezentacije, kako bi za tjedan dana u Sinan Erdem Areni zaigrali polufinale, a onda i u nedjelju finale. Sasvim je jasno da on vjeruje da Hrvatska može najbolja u Istanbulu, uostalom, da nije tako ne bi bio tu niti on, niti Mario Hezonja, niti Ivica Zubac.

Nakon 11 godina provedenih u reprezentacije Dario Šarić je prvi među jednakima u svlačionici, onaj koji treba pomaknuti posrnulu vrijednost naše reprezentacije. Vratiti nadu. U ovaj sport, kojim smo nekada dičili, prije svega.

Linker
26. travanj 2024 11:08