IGOR KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Prilika za iskupljenje

‘Vrijeme je za veći rezultat‘: Mulaomerović ne skriva nadu, a posebno je nahvalio i novo lice u reprezentaciji

Dugih pet godina hrvatska košarkaška reprezentacija čeka nastup na velikom natjecanju
Piše: Andro PolićObjavljeno: 03. kolovoz 2022. 16:39

Mjesec dana nakon posljednjeg razočaravajućeg rezultata i gotovo pet godina nakon posljednjeg pojavljivanja na velikoj smotri, hrvatska košarkaška reprezentacija kreće u nove izazove. U idućih mjesec i pol dana slijedi pakleni ritam. Prijateljske utakmice, pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo 2025., i onda početkom rujna "šlag na tortu" - Eurobasket 2021. Izbornik Damir Mulaomerović skratio je početni popis reprezentativaca od 24 imena na njih 16, s kojima će krenuti u prve izazove, a najveće iznenađenje je izostanak Ante Tonija Žižića s popisa, za kojeg izbornik smatra kako je isti profil igrača kao Ivica Zubac, koji je ipak prva opcija.

Reprezentacija na europsku smotru kreće 30 godina nakon najvećeg uspjeha u povijesti hrvatske košarke, srebra s Olimpijskih igara u Barceloni 1992., kada je od nas bolja bila najjača košarkaška momčad svih vremena, famozni "Dream team". Hrvatska nogometna reprezentacija je, kao i košarkaška, godinama imala slične nesreće i neuspjehe, a nakon što se sve godinama taložilo, 2018. dogodila se Rusija. Mulaomerović nije skrivao nadu u iskorak, i sam misli kako je vrijeme da sve loše ostavimo iza nas.

- Zaista se nadam kako je vrijeme za neki veći rezultat. Puno je toga iza nas što nije bilo dobro. Vjerujem kako ćemo u ovih mjesec dana, koji su ispred nas, napraviti dobru priču. Popis za koji sam se odlučio ima karakter, kvalitetu i širinu, imamo raznolikih opcija. Želim da moji igrači budu u optimalnoj spremi i da smo fizički na vrlo visokoj razini, jer je to ipak temelj za sve - kaže nam Mulaomerović.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Jedino je rezultat bitan

Košarci, ali i reprezentaciji, nakon teške ozljede koljena vraća se Dario Šarić. Šibenčanin iz Phoenix Sunsa proteklih je godina bio jedan od najvažnijih igrača izabrane vrste. Svi se još sjećamo one blokade nad Pau Gasolom u posljednjoj sekundi utakmice protiv Španjolske na Olimpijskim igrama 2016. u Riju.

- Dario je u dobrom stanju, radio je cijelo ljeto. Oporavio se, iznimno je pozitivan i motiviran. Željan je reprezentacije, ne samo na terenu, nego i izvan njega. On je čovjek koji širi optimizam i energiju, trebaju nam takvi karakterni igrači, pravi je suigrač i bit će podrška svim ostalim igračima. Nebitno je tko će igrati pet, deset ili 39 minuta, najvažniji je na kraju rezultat momčadi - rekao je Mulaomerović, koji je tri godine igrao sa Šarićem u Zagrebu.

Putovnica stiže na vrijeme

Ime koje je plijenilo najveću pozornost na popisu svakako je Amerikanac Jaleen Smith. Razigravač berlinske Albe još uvijek je u procesu stjecanja hrvatskog državljanstva, ali u Savezu vjeruju kako će sve biti spremno na vrijeme.

- Jako dobar i karakteran dečko. Dobili smo puno informacija o njemu, raspitivali smo se, Tomislav Mijatović i skauti koji se bave Euroligom rekli su da je sjajan dečko i sjajan igrač. Mislim da je optimalan za našu momčad i za ovaj roster koji imamo. Donijet će nam ekstra kvalitetu i mirnoću. Obrambeno, radi se o igraču koji ima dobre fizičke predispozicije, visok je 193 centimetra. Izabrali smo dobrog igrača - rekao je izbornik.

image
ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp

Za kraj otkrio nam je očekivanja od Eurobasketa, ali i nadu u veliku podršku s tribina u Milanu, gdje će Hrvatska igrati svoju skupinu.

- Trebamo biti ponizni i ići utakmicu po utakmicu. Bit će teško igrati u tom ritmu, imamo pet utakmica u sedam dana. Treba spustiti očekivanja i ići skromno. Ako prođemo skupinu, sve je moguće, onda u nekom zaletu zaista možemo igrati sa svima i pobijediti bilo koga. Nadam se kako će doći dosta navijača. Želim da igramo dobru košarku, da se borimo, i to je ono što ljudi uvijek žele vidjeti. Evidentno je da imamo kvalitetu - zaključio je Mulaomerović.

Linker
26. travanj 2024 22:54