Zeljko Puhovski / CROPIX
LUKA TOMAS

NAJMLAĐI IZDANAK KOŠARKAŠKE DINASTIJE IZ KRIŽEVACA RAZVIJA SE U ŽELJENOM SMJERU 'Savjeti oca i braće mi puno znače, ali ja moram ići svojim putem'

Luka je krenuo putem braće Ivana i Marka jer je ljetos dobio poziv hrvatskog izbornika Veljka Mršića, bio je u krugu reprezentacije.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 23. listopad 2019. 12:15

Start u sezonu s dvije pobjede, gostujućom u Dubravi i domaćom protiv Splita, doveo je do lagane euforije u Zagorju, koja je malo splasnula nakon što je Zabok doživio vezane poraze od Alkara i Šibenke, ali momčad trenera Ivana Tomasa ima razloga za zadovoljstvo nakon četiri odigrana kola HT Premijer lige. Pogotovo zadovoljan može biti najmlađi prvotimac Zaboka, trenerov brat Luka Tomas (20), koji je u porazu od Šibenke sa 28 poena, šest skokova i pet asista odigrao najbolju utakmicu sezone.

- Ma, možemo biti zadovoljni - pomalo nevoljko će Luka.

- Mogli smo uz malo sreće imati i 4-0, ali prve dvije pobjede, pogotovo ona protiv Splita, koji ima daleko veći proračun od nas, dovoljan su razlog za sreću. Meni također ide dobro, od početka sezone igram puno i za sada je sve kako treba biti. S tim da možemo svi skupa još i bolje, samo se ne smijemo zamarati nekakvim očekivanjima, već ići utakmicu po utakmicu.

Pomoć u sazrijevanju

Statistička eksplozija protiv Šibenke bila je logičan nastavak svega onoga što je Luka odigrao u prva tri kola, a sve je lakše sa starijim bratom kao šefom...

- Ivan mi puno pomaže, prije svega konkretnim savjetima jer je i sam bio playmaker, i to dobar. Recimo, dosta radim na ‘pick’ igri, a u tome su mi njegovi savjeti neprocjenjivi.

Kakav je odnos trenera i igrača kad se radi o braći?

- Na treninzima i utakmicama ga gledam kao i svakog drugog trenera do sada. S druge strane, sigurno je da me on poznaje puno bolje nego svi ostali, ali njemu to može biti i opterećenje jer mu je možda puno teže kad ja pogriješim. Njegov odnos prema meni je pak isti kao i prema ostalim igračima, u tome definitivno ne radi razliku.

Iako je u svibnju proslavio tek 20. rođendan, Luka Tomas već je prošao dosta toga u Hrvatskoj, otkad je iz matičnog križevačkog Radnika u kojem mu je brat Ivan bio suigrač otišao u Zadar, bio je na posudbi u Zagrebu, da bi u siječnju ove godine stigao u Zabok.

- Da, već sam promijenio dosta klubova, ali sve to pomoglo mi je u sazrijevanju. Prvo sezona u Zadru, kad sam bio glavni igrač juniorske momčadi i redovito se skidao za seniore, onda i posudba u Zagreb, gdje sam imao dosta veliku ulogu. Nakon povratka u Zadar brzo mi je postalo jasno da moram pronaći novu sredinu, klub u kojem ću igrati. Tako mi je već prošle sezone u Zaboku bilo prilično dobro, a sada je sve otišlo još korak dalje.

U međuvremenu je Luka krenuo putem braće Ivana i Marka jer je ljetos dobio poziv hrvatskog izbornika Veljka Mršića, bio je u krugu reprezentacije.

- U toj selekciji su bili moji vršnjaci, gotovo svi najbolji u Hrvatskoj mlađi od 20 godina. Pomogao mi je rad s reprezentacijom, trener Mršić bio je zadovoljan, a meni se podignulo samopouzdanje.

Tek sam na početku

Kao igrač koji nije akcelerant, odnosno razvija se sporije od svojih vršnjaka, Luka Tomas je dovoljno mlad da ga se smatra reprezentativnim potencijalom u budućnosti. Pogotovo ako nastavi igrati kao do sada. A ako zapne, ima kod koga potražiti savjet jer tu je nezaobilazan otac Ante, kao i drugi brat Marko, koji ove sezone igra za Igokeu.

- Otac mi je prije svega velika podrška, savjetuju me i on, i Marko. Doduše, ponekad je teško pohvatati sve te savjete sa svih strana, ali snalazim se nekako - smije se mladi bek.

- Svjestan sam da mi je prednost što imam braću koji su puno prije mene prošli ovo što ja sada prolazim, igrali u velikim klubovima, brojnim državama, ali isto tako se ne smijem previše oslanjati na njih, moram ići svojim putem, biti najbolji igrač što mogu biti.

Dalje od Zaboka ne razmišlja...

- Tek sam na početku, moram odraditi ovu sezonu pa ću vidjeti što i kako dalje. Puno važnije od toga što nosi budućnost je uhvatiti konstantu, zadržati ovu formu, igrati još i bolje, a to mogu ostvariti samo ako nastavim raditi kao do sada - zaključio je Luka Tomas.

Linker
20. travanj 2024 17:03