AFP
FANTASTIČNA SEZONA

Kamerunac ispisao povijest, ali Zubac bi najvažniju nagradu dao drugome: ‘Ne bih mu ništa oduzeo, ali...‘

Joel Embiid je postao prvi centar s titulom najboljeg strijelca NBA lige nakon Shaqa O‘Neala 2000. godine
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. travanj 2022. 22:12

Ono što je fascinantno u priči o najboljem strijelcu NBA lige Joelu Embiidu jest da je košarku počeo trenirati tek s 15 godina i da je prije toga fantazirao kako će profesionalno igrati odbojku negdje u Europi. Dakle, samo trinaest godina od prvog ozbiljnijeg dodira s košarkaškom loptom u kampu Luca Mbaha a Moutea, njegovog sugrađanina iz Yaoundea, 213 centimetara visoki Embiid je postao dio povijesti NBA lige.

Dodajte tome da se dvije godine čekalo na njegov debi u Philadelphiji zbog ozljeda stopala i koljena, pa pokušajte zamisliti kakav je to silan talent u Embiidu da nadomjesti sve te zaostatke. Iako je, na primjer, Luka Dončić pet godina mlađi, on se košarkom ozbiljno bavi već od svoje sedme godine, što će reći da ima šest godina prednosti u odnosu na Kamerunca.

Zaštitno lice Procesa

Embiid je već sada peterostruki All-Star, triput biran u drugu najbolju petorku, triput u drugu najbolju obrambenu petorku i uz ovu titulu najboljeg strijelca čeka se hoće li postati MVP sezone.

Makar mu je srednje ime Hans (?), treći pick drafta 2014. godine u dvorani Sixersa se uvijek prije utakmice predstavlja kao Joel The Process Embiid, jer je on iz dugogodišnjeg procesa tankiranja i stvaranja momčadi pod vodstvom tadašnjeg generalnog menadžera Sama Hinkieja jedini preživio upravo to - proces. Svi ostali izbori u tom procesu, uključujući Bena Simmonsa i Markellea Fultza, pa i našeg Darija Šarića, stanuju na drugim adresama. Embiid je taj koji bi Sixerse trebao voditi prema toliko željenom naslovu prvaka, koji se u Philadelphiji čeka od 1982. godine.

- Nisam vam ja od onih koji se time bavi i ne bih niti sada puno pričao o tome koliko Joel zaslužuje biti MVP - rekao je trener Doc Rivers.

- Mislim da je na tu temu Joel već dovoljno rekao svojim igrama. Stvarno mislim da jest. Ono što ja mogu reći jest da ljudi ne shvaćaju koliko je teško centru biti vodeći strijelac NBA lige. Bekovima je puno, puno lakše, jer je lopta uvijek u njihovim rukama i mogu šutirati kad god hoće.

Embiid je prošle godine bio drugi iza Nikole Jokića u MVP izboru, najveći razlog bio je što je odigrao samo 51 utakmicu ili 21 manje od zvijezde Denver Nuggetsa (sezona je bila skraćena na 72 utakmice). Ove sezone Embiid je odigrao čak 68 utakmica, odnosno propustio je samo 14, što je njegov rekord (2016-17: 31, 2017-18: 63, 2018-19: 64, 2019-20: 51, 2021-21: 51). Odigrao bi sigurno više, jer ove sezone je bio zdrav kao nikada prije, no u jednom trenutku ga je od parketa na devet utakmica u komadu odvojio Covid-19. I dok je Jokić prilično nezainteresiran u MVP debati, Embiid tjednima ne priča ni o čemu nego o tome. U redu, tu i tamo spomene naslov prvaka, ali ovo individualno priznanje želi imati u svojim rukama. Istina je da ima čvrste argumente, četrdeset godina nitko nije ubacivao više od 30 poena i imao više od 11 skokova po utakmici, ali s druge strane nitko nikada nije kao Jokić imao kombinaciju od više od najmanje 2000 poena, 1000 skokova i 500 asistencija.

Zubac je za Jokića

Što o tome misle njihove kolege centri?

- Kad bih mogao glasati, rekao bih Jokić - mišljenje je Wendella Cartera iz Orlando Magica.

- Vjerojatno bih je dao Embiidu, makar je najpoštenije baciti novčić - rekao je Isaiah Stewart iz Detroit Pistonsa.

- Nemam pojma, mislim da će na kraju odlučiti momčadski uspjeh - ostao je neutralan Rudy Gobert iz Utah Jazza.

- Ja bih nagradu dao sebi - našalio se Karl Anthony Towns iz Minnesota Wolvesa, barem se nadamo da se šalio.

- Ne bih ništa oduzeo Joelu, ali Nikola je nosio momčad bez dva najbolja suigrača cijelu sezonu. Meni je to čudesno - kaže naš Ivica Zubac.

Uglavnom, Embiid mora zaboraviti na ovu priču i prepustiti glasačima da biraju po svome nahođenju. Vrijeme je za doigravanje i lov na titulu prvaka, treba se probiti kroz nikada jaču Istočnu konferenciju. Prva prepreka jest Toronto protiv kojeg će Sixersi gostujuće utakmice morati igrati bez Matissea Thybullea jer se cijepio samo jednom pa ne može u Kanadu...

Linker
26. travanj 2024 09:30