Borba za naslov MVPa- i prvo mjesto na zapadu: Nikola Jokić i Shai Gilgeous-Alexander

 JOSHUA GATELEY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
NEVJEROJATAN RASPLET

Najluđi kraj NBA sezone u povijesti: Donosimo sve moguće scenarije potpunog kaosa u Americi

U nedjelju na parket izlaze svi, sve se igra u europskim terminima, a postoji puno otvorenih pitanja
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 14. travanj 2024. 13:40

Teško se sjetiti kada su posljednji tjedni NBA lige bile ovoliko uzbudljivi kao ove sezone. Vodile su se mnoge borbe za pozicije u play-offu, a vode se i danas kada su na rasporedu posljednji susreti regularnog dijela sezona. Amerikanci su to sve napravili kako treba - dali su pauzu svim momčadima jučer, a danas su u akciji svi. Igra se 15 utakmica i to u samo dva termina koja odgovaraju u europskim navijačima - u 19:00 i 21:30. Da bi vam olakšali praćenje, donosimo vam pregled svih mogućih scenarija ovog ludog dana.

ISTOČNA KONFERENCIJA

1. Boston Celtics 63-18

Tu je situacija jasna, Boston je odavno osigurao prvo mjesto na Istoku, a ima i najbolji omjer lige pa će imati i prednost domaćeg terena u eventualnom NBA finalu. Današnja utakmica Celticsa i Wizardsa jedna je od rijetkih koja ni o čemu ne odlučuje.

image

Jayson Tatum i Jaylern Brown su odveli Celticse do najboljeg omjera lige

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

2. Milwaukee Bucks 49-32
3. New York Knicks 49-32
4. Cleveland Cavaliers 48-33

Tko će biti drugi na Istoku? Tri su momčadi u borbi, a najteži posao danas ima Milwaukee koji gostuje kod Orlanda kojem također treba pobjeda zbog svoje borbe za peto mesto. Cleveland bi trebao pobijediti Charlotte, a New York dočekuje Chicago koji je sigurno na devetom mjestu i koji je već najavio da će domarati najvažnije igrače kao što je to radio u zadnjoj utakmici.

Što se tiče međusobnih rezultata, Milwaukee ima prednost u odnosu na New York, Knicksi imaju prednost u odnosu na Cavalierse, a Cleveland ima prednost u odnosu na Milwaukee. Dakle, ako dvije momčadi završe s istim brojem pobjeda, jasno vam je tko će imati prednost.

Ako se dogodi da sve tri momčadi završe s omjerom 49-33, onda će na drugo mesto Cleveland jer bi onda oni bili prvaci divizije Central, a to je u NBA ligi prva stvar koja se gleda ako više od dvije momčadi imaju isti broj pobjeda. U tom slučaju Milwaukee je treći, a New York četvrti.

image

Bojan Bogdanović i Knicksi moraju pobijediti Bullse te se nadati da će završiti na drugom mjestu

MELISSA TAMEZ/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA

5. Orlando Magic 46-35
6. Indiana Pacers 46-35
7. Philadelphia 76ers 46-35
8. Miami Heat 45-36

Četiri momčadi su u velikoj borbi jer peto i šesto mjesto izravno vode u play-off, odnosno izbjegava se play-in turnir. Postoji čak 16 scenarija i sve će biti pomalo i suludo pratiti, a treba reći kako Orlando ima najteži posao jer igra protiv Milwaukeeja. Ostale momčadi imaju lakše poslove - Indiana igra protiv Atlante, Philadelphia protiv Brooklyna, a Miami protiv Toronta, svi protiv momčadi kojima današnje utakmice ne znače ništa. Idemo proći scenarije:

* Ako Orlando pobijedi, oni su na petom mjestu osim ako Indiana izgubi, a Philadelphia pobijedi. U tom slučaju je Orlando šesti.

* Ako Orlando izgubi i Miami pobjedi, onda je Miami pobjednik divizije Southeast pa je automatski ispred Orlanda. Ako bi u tom slučaju izgubili ili Indiana ili Philadelphia, Miami preskače i tu momčad, a ako izgube obje, onda Heat dolazi na peto mjesto. U bilo kojem scenariju da Miami pobijedi, a slavi i Orlando, Heat ne može preskočiti niti jednu momčadi i ostaje osmi.

* Indiana će biti šesta ako pobijedi u bilo kojoj kombinaciji, osim u onoj da izgubi Orlando. U tom slučaju Pacersi skaču na petu poziciju.

* Ako Philadelphia pobijedi sigurno je sedma. Ako uz to izgubi Indiana, onda skače na peto mjesto, a ako Indiana pobijedi, a Orlando izgubi, onda će Sixersi završiti na šestom mjestu.

9. Chicago Bulls 39-42
10. Atlanta Hawks 36-45

Bullsi i Hawksi su mirni danas. Za nekoliko dana će se susresti u međusobnom okršaju u play-inu koji će se igrati u Chicagu.

image

Trae Young i DeMar DeRozan su najbolji igrači Atlante, odnosno Chicaga

USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA

ZAPADNA KONFERENCIJA

1. Oklahoma City Thunder 56-25
2. Minnesota Timberwolves 56-25
3. Denver Nuggets 56-25

Bolje nismo mogli zamisliti - tri najbolje momčadi Zapada u posljednji dan ulaze s istim omjerom pobjeda i poraza s time da Denver igra protiv Memphisa, Oklahoma dočekuje Dallas, a Minnesota Phoenix.

Ako sve tri momčadi pobijede ili izgube, onda sve završava ovako kako je sada - Oklahoma je prva, Minnesota druga, a Denver treći. Što se tiče međusobnih omjera u slučaju izjednačene situacije dvije momčadi, tu je u najboljem položaju Minnesota jer je bolja i od Oklahome i od Denvera. Thunder je bolji od Nuggetsa.

image

Anthony Edwards i Minnesota imaju priliku doći do prvog mjesta Zapada

USA TODAY SPORTS/DDP

U slučaju Denvera ovo znači da mogu do prvog mjesta samo ako izgube i Oklahoma i Minnesota. Ako izgubi samo jedna od te dvije momčadi, a Nuggetsi pobjede, Nikola Jokić i društvo su onda drugi.

Oklahoma ostaje prva ako svi pobjede ili ako svi izgube jer bi imala najbolji omjer pobjeda i poraza u krugu ove tri momčadi (5-3). Thunder pada na drugo mjesto ako izgubi od Dallasa, Minnesota pobjedi, a Denver izgubi dok na treće mjesto pada ako slave ostale dvije momčadi uz njihov poraz.

Minnesota traži prvo mjesto tako da jedna od preostale dvije momčadi izgubi. Druga je ako pobijede ili izgube sve tri momčadi, ali i ako Denver slavi, a Oklahoma ne. Treća je, naravno, ako izgubi, a ostale momčadi pobijede.

4. Los Angeles Clippers 51-30
5. Dallas Mavericks 50-31

Iako bi se Dallas i Clippersi mogli izjednačiti po omjeru pobjeda i poraza, Clippersi imaju bolji međusobni omjer pa svejedno ostaju na četvrtom mjestu. Isto vrijedi i za Dallas ako bi ga sustigao New Orleans koji je na omjeru 49-32.

image

Luka Dončić i Kawhi Leonard će voditi veliku birku u playoffu

RINGO CHIU/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

6. New Orleans Pelicans 49-32
7. Phoenix Suns 48-33

Pelicansi imaju drugu brigu. Ako izgube od Lakersa, a Phoenix pobijedi Minnesotu, onda Sunsi odlaze izravno u play-off jer imaju bolji međusobni omjer.

8. Los Angeles Lakers 46-35
9. Sacramento Kings 45-36
10. Golden State Warriors 45-36

I za kraj, borba za pozicije u play-inu. Lakersi, kako smo napisali, gostuju u New Orleansu, Sacramento kod kuće igra protiv Portlanda, a Golden State čeka Utah Jazz.

Lakersi su osmi ako pobjede, a ako izgube ima različitih situacija. Ako slave i Golden State i Sacramento, onda su Kingsi osmi, Warriorsi deveti, a Lakersi deseti. Ako Lakersi izgube, Kingsi izgube, a Warriorsi slave, onda je Golden State osmi, Lakersi deveti, a Sacramento deseti. Ako Lakersi izgube, Kingsi pobjede, a Warriorsi izgube, onda je Sacramento osmi, Lakersi deveti, a Golden State deseti.

Ako Lakersi pobjede i odu na 48 pobjeda, a ove preostale momčadi ili izgube ili slave, prednost u borbi za deveto mesto ima Sacramento jer ima bolji omjer od Golden Statea.

image

A tko će se posljednji smijati?

EZRA SHAW/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Jeste li sve razumjeli? Dosta je komplicirano, ali zato i jako zanimljivo.

NEDJELJNI RASPORED UTAKMICA

19:00

Boston Celtics - Washington Wizards

Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets

Indiana Pacers - Atlanta Hawks

Miami Heat - Toronto Raptors

New York Knicks - Chicago Bulls

Orlando Magic - Milwaukee Bucks

Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets

21:30

Memphis Grizzlies - Denver Nuggets

Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns

New Orleans Pelicans - Los Angeles Lakers

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks

San Antonio Spurs - Detroit Pistons

Golden State Warriors - Utah Jazz

Los Angeles Clippers - Houston Rockets

Sacramento Kings - Portland Trail Blazers

Linker
24. travanj 2024 14:44