Hoće li Kralj i nakon 2023. ostati u Los Angelesu?

 PATRICK SMITH Afp
KRALJ STVARA PRITISAK

Nakon očajne sezone došao novi šok za Lakerse - LeBron James neće potpisati novi ugovor?

LeBron James ima važeći ugovor do kraja sljedeće sezone, ali ovog ljeta može potpisati produženje.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 12. travanj 2022. 21:33

Katastrofa. Tom se riječju najlakše može opisati sezona Los Angeles Lakersa koji nisu uspjeli izboriti ni nastup u play-in turnir. S omjerom 33-49 Lakersi su završili kao 11. u Zapadnoj konferenciji te tako sezonu završili već početkom travnja. A praktično prije samo godinu i pol dana, u finalu pandemijom pogođene sezone, LeBron James i društvo su postali NBA prvaci.

Nakon ovakvog debakla bilo je očekivano kako će Lakersi otpustiti trenera Franka Vogela što se i dogodilo pa se američki mediji već bave njegovim potencijalnim nasljednikom. Praktično nema trenera koji se nije doveo u neku kombinaciju za preuzimanje vrućeg posla - od Marka Jacksona, Scotta Brooksa, Davida Fizdalea i Adriana Griffina do Quina Snydera, Doca Riversa i Nicka Nursea, koji uredno pripremaju svoje momčadi za utakmice playoffa.

Saga o treneru će primati sve veće razmjere, a danas je na medijskom danu, osim istupa Russella Westbrooka, bilo zanimljivo čuti odgovor LeBrona Jamesa na pitanje o potpisu novog ugovora. On ima važeći ugovor do ljeta 2023. godine koji se ovog ljeta može produžiti za dodatnu godinu. Sve je nagovještavalo da će 'Kralj' to produženje potpisati, ali danas nije to egzaktno potvrdio.

"Razgovori o tome još nisu počeli jer tehnički ne smijemo pregovarati zbog kolektivnog ugovora. Kada dođemo do toga, vidjet ćemo što će se dogoditi", prenosi The Athletic LeBronove riječi.

image

LeBron James i Frank Vigel više neće surađivati

KEVIN C. COX Afp

Ugledni američki medij nakon toga podsjeća kako je u ranijim razgovorima LeBron bio odlučniji u želji za ostankom, no očigledno ga je ova sezona naljutila što je vidljivo i iz odgovora na pitanje da ukratko sublimira sezonu.

"Ovdje sam došao kako bih osvojio naslov i osvojio sam ga. Napravio sam što sam želio, ali to mi nije dosta, još uvijek sam gladan. Osvojili smo naslov, ali ja ga želim ponovo osvojiti", rekao je James.

LeBron je i ranije bio poznat kao košarkaš koji svojim izjavama kupuje vrijeme i stvara pritisak na klub. Bit će jako važno vidjeti kako će uprava Lakersa riješiti loš roster kojeg imaju trenutno na raspolaganju. Doduše, činjenica je da velikom broju igrača koji nisu dobro izgledali ove sezone istječe ugovor, ali to neće pružiti veliki prostor za manevar unutar salary capa. Naime, ovima koji ostaju, ukupne su plaće 148.408.381 dolar, što je debelo iznad projektiranog salary capa za sljedeću sezonu pa Lakersi neće moći dovoditi skupe igrače.

Ostaje im samo nada da će pronaći klub koji će u tradeu uzeti Russella Westbrooka. Njemu ugovor istječe u ljeto 2023., što je dobra stvar za Lakerse, ali loša je da mu je plaća 47.063.478 dolara. Da bi to neki klub uzeo, morat će se poslati neki pickovi prve runde, a tu se pojavljuje novi problem. Lakersi su dužni New Orleansu pickove 2022. i 2024. godine još od tradea za Anthonyja Davisa pa samim time nemaju puno toga za mijenjati. Podsjetimo, u NBA ligi se ne mogu mijenjati pickovi prve runde godinu za godinom već najranije svake druge godine.

Novi trener, LeBronov ugovor, nova momčad, rastanak s Westbrookom. Nije lako upravi Lakersa.

Linker
16. travanj 2024 15:15