Kevin Durant i Luka Dončić su među najvećim zvijezdama koje neće igrati zbog koronavirusa

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia
PRAVA ŠTETA

Ništa od spektakla kojem se iz godine u godinu raduje sportski svijet: Kako je korona ukrala NBA Božić?

Zbog COVID-a božićne utakmice neće moći igrati oko 40 zaraženih igrača, a još 10-ak ih je ozlijeđeno
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 25. prosinac 2021. 08:51

Tijekom božićnih blagdana većina sportskih borilišta miruje, ali ipak ima i onih sportaša koji su i ovih dana u akciji. Engleski Premiership tradicionalno svoje utakmice igraju na Svetog Stjepana, odnosno takozvani Boxing Day, dok je Božić rezerviran za NBA spektakl.

Prilikom objave NBA kalendara navijači najjače košarkaške lige na svijetu prvo odmah pogledaju koje su utakmice na rasporedu za Božić. Već tradicionalno se tijekom ovog blagdana u NBA ligi odigrava pet utakmica, a čelnici lige se posebno potrude da to budu neke od najzanimljivijih utakmica sezone. Dodajte tome i činjenicu da se utakmice ne preklapaju, odnosno da počinju jedna iza druge i to bez obzira na to što prva utakmica po lokalnom vremenu počinje točno u podne, i dobit ćete 13-satni maraton najbolje košarke na svijetu. Odnosno, dobili biste da se i ove godine u odigravanje NBA utakmica nije umiješao koronavirus koji je doslovno 'prepolovio' neke momčadi.

Od kada se, a sve je počelo prije par tjedana, u NBA ligi počeo bilježiti drastično povećani broj zaraženih igrača, velikom broju NBA zaljubljenika u glavi su bile samo božićne utakmice. Postojale su i inicijative da se liga zaustavi na neko vrijeme kako odigravanje ovih pet utakmica ne bi bilo ugroženo, ali čelnici NBA lige nisu ozbiljno razmatrali tu opciju iako je i njima jasno da je koronavirus ukrao Božić. Kako je trenutno u NBA ligi zaraženo oko 100 igrača, onda su rosteri pojedinih momčadi posljednjih dana doslovno neprepoznatljivi. NBA liga je dozvolila klubovima da na 10-dnevne ugovore potpišu zamjenske igrače umjesto inih zaraženih, a sve kako bi se što manje utakmica odgodilo. Trenutno je broj odgođenih utakmica stao na 9, a među odgođenima nije niti jedna božićna utakmica. No, spektakl ipak neće biti na onoj potrebnoj visini jer zbog koronavirusa neće biti nekih velikih zvijezda poput Kevina Duranta, Luke Dončića, Trae Younga i Kyrie Irvinga. Dodajte tu i neke ozlijeđene poput Anthonyja Davisa, kao i one poput Giannisa Antetokounmpa i Jamesa Hardena, koji su praktično tek izašli iz karantene, i jasno je da to definitivno neće biti - to. No, NBA liga čini sve kako bi se održala fama oko NBA Božića.

image

Giannis Antetokounmpo i James Harden su tek izašli iz karantene

STACY REVERE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Stacy Revere/Getty Images/Profimedia

Nije čudno što se svi trude da sve prođe u najboljem mogućem redu jer je Božić jedan od ključnih datuma u NBA sezoni. Svima je jasno da je sezona od 82 utakmica predugačka i da se igra toliko utakmica isključivo jer vlasnici klubova ne žele pristati na nikakvo smanjivanje jer bi to značilo i manjak prihoda. NBA se u prvim mjesecima na američkom tržištu bori s NFL-om, odnosno američkim nogometom, a tko god barem malo poznaje američki sportski mentalitet, jasno mu je da je tu borbu nemoguće dobiti. Božićne utakmice prosječnom Amerikancu fokus počinju prebacivati na NBA u zbog toga se čelnici lige toliko i trude da naprave od svega najveći mogući spektakl. U pravilu u tome i uspjevaju, ali ne ove godine kada se koronavirus umiješao u sve.

I dalje je svih pet utakmica itekako atraktivno, ali izostanci su ogromni. One najveće zvijezde smo već spomenuli, a sada vam po utakmicama donosimo tko sve neće igrati danas:

New York Knicks - Atlanta Hawks (početak u 18:00 po hrvatskom vremenu)

New York u karanteni ima četiri igrača. To su Nerlens Noel, Miles McBride, Immanuel Quickley i Kevin Knox. Niti jedan od njih nije starter, ali su Noel i Quickley važni članovi rotacije. Nekoliko drugih igrača, poput RJ Barretta i Obi Toppina su tek izašli iz karantene, a Derrick Rose je nedavno podvrgnut operaciji zgloba pa ga neće biti najmanje osam mjeseci.

Atlanta će igrati bez svojeg najboljeg igrača, Trae Younga, a u karanteni su još Kevin Huerter, Lou Williams, Clint Capela, Danilo Gallinari i Timothe Luwawu-Cabarrot. Samo ovaj posljednji nije važan član rotacije s time da su Huerter i Capela u normalnim okolnostima dio startne petorke. Nedostaje i dugo ozlijeđeni jako važni igrač De'Andre Hunter kao i Solomon Hill.

Milwaukee Bucks - Boston Celtics (početak u 20:30 po hrvatskom vremenu)

Milwaukee je imao velikih problema s koronavirusom, donedavno su u karanteni bili i Giannis Antetokounmpo te Chris Middleton, a trenutno su zaražena sao dva igrača: JaQuori McLaughlin i Bobby Portis. Duže vremena su ozlijeđeni Donte DiVincenzo i Brook Lopez, a bez obzira na to što su njih dvojica u idealnim okolnostima članovi prve petorke, a Portis važan igrač s klupe, Bucksi itekako imaju dovoljno 'oružja' za pravu bitku.

Boston ima na raspolaganju svoje glavne igrače, Jaysona Tatuma i Jaylena Browna, a zaraženi su Enes Kanter Freedom, Josh Richardson, Brodric Thomas, Sam Hauser, Al Horford, Grant Williams i Juancho Hernangomez. Celticsi imaju problema s centrima, jer je zdrav jedino Robert Williams, a bit će zanimljivo vidjeti kako će trener Ime Udoka rotirati s obzirom na veliki broj izostanaka igrača s klupe.

Phoenix Suns - Golden State Warriors (početak u 23:00 po hrvatskom vremenu)

Vjerovali ili ne, ali Phoenix nema niti jednog igrača u karanteni dok su ozlijeđeni, i to duže vremena, Dario Šarić, Frank Kaminsky i Abdel Nader.

Golden State i dalje ne računa na ozlijeđenog Klayja Thompsona, kao ni na Jamesa Wisemana, a zaraženi su Damion Lee, Andrew Wiggins i Jordan Poole. Wiggins i Poole su jako važni igrači Warriorsa ove sezone.

Los Angeles Lakers - Brooklyn Nets (početak u 2:00 po hrvatskom vremenu)

Lakersi u protokolu imaju Trevora Arizu, Kenta Bazemorea, Austina Reavesa, Averyja Bradleyja i Malik Monk, ali njihov veći problem je ozljeda Anthonyja Davisa kojeg neće biti još najmanje tri tjedna. Nedostaje i ozlijeđeni Kendrick Nunn, a dio njihovih igrača je tek izašao iz karantene.

Brooklyn je doslovno desetkovan. Njihove tri posljednje utakmice su odgođene, a u zadnjoj utakmici koju su igrali, važnu ulogu su imali igrači poput Kesslera Edwardsa, Cama Thomasa i Davida Dukea za koje je malo tko čuo. Sada su i njih trojica zaražena, ali su iz karantene izašli James Harden i Paul Millsap, a očekuje se da će sutra igrati i Bruce Brown, LaMarcus Aldridge odnosno James Johnson. U karanteni su i dalje Kevin Durant, Kyrie Irving i Day'Ron Sharpe.

Utah Jazz - Dallas Mavericks (početak u 4:30 po hrvatskom vremenu)

Utah Jazz nema niti jednog zaraženog igrača, a praktično nema ni ozlijeđenih jer Malik Fitts i Udoka Azubuike nisu važni članovi rotacije.

Dallas je bez najveće zvijezde, Luke Dončića, a u karanteni su još Trey Burke, Tim Hardaway, Maxi Kleber, Josh Green i Reggie Bullock. Ozlijeđen je Eugene Omoruyi, a pod znakom pitanja je i nastup Kristapsa Porzingisa zbog ozljede nožnog palca.

Show must go on! Tim je riječima najjednostavnije objasniti ono što nas čeka u božićnom NBA programu. Igrat će se bez velikog broja zaraženih igrača, neće biti nekoliko velikih zvijezda, ali spektakl će sigurno biti tu. Ili će se barem NBA liga truditi da ga napravi.

Linker
20. svibanj 2024 10:25