1. Bojan Bogdanović (13,750.000 dolara) - Kao što smo lani u ovo vrijeme pisali i nagovještavali (iako za tako nešto nije bilo potrebno biti prevelikim stručnjakom), Bojan Bogdanović proteklog je ljeta “uzeo banku” i olakšao budžet Utah Jazza za ukupno 73 milijuna dolara kroz četiri godine. Stoga će u narednim godinama, ako se u međuvremenu ne dogodi nekakav neočekivani obrat, dominirati ovakvim izborima. Lani je u Pacersima dobivao 10,5 milijuna dolara, dok je ove sezone to osjetno poboljšano na 17 milijuna dolara, čime je Bojan zasjeo na 70. mjesto ljestvice najplaćenijih igrača NBA lige. Njegova plaća za ovu sezonu ukupno pak u brutu iznosi 13,750 milijuna dolara, što mu je bilo dovoljno da preskoči Modrića, donedavnog domaćeg vladara ove liste. Bogdanoviću je Utah četvrti klub nakon Brooklyn Netsa, Washington Wizardsa i Indiana Pacersa, a ako je to do sada uopće bilo upitno, Bojan je miran do 2023. godine kada mu istječe tekući NBA ugovor. No prije toga Babo bi zasigurno želio odvesti Jazzere daleko u doigravanje - momčad iz Salt Lake Cityja je među bolje stojećim momčadima Zapadne konferencije i mnogi ih smatraju “dark horseom” ove sezone. A od Bojana se velike stvari očekuju i idućeg ljeta, ali u reprezentativnom dresu, kada će Hrvatska u Splitu tražiti prolazak na Olimpijske igre u Tokiju.
 USA TODAY USPW USA TODAY Sports
‘VRUĆI’ MOSTARAC

POVIJESNA SEZONA ZA HRVATA! AMERIKANCI GA HVALE NA SVA ZVONA, A POSEBNO JEDNA ZVIJEZDA 'Nevjerojatno koliko samopouzdanja ima kad se 'broji novac'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 19. prosinac 2019. 20:56

Niti dva tjedna ostala su do kraja 2019. godine, bez ikakve sumnje najbolje u karijeri Bojana Bogdanovića, koji je u drugom dijelu prošle sezone nosio Indianu nakon što se ozlijedio Victor Oladipo, a sad je u Salt Lake Cityju desna ruka Donovanu Mitchellu, prvoj zvijezdi Jazzera.

I u oba navrata je na 20 ili više poena po utakmici, a u 2019. je devet puta zabio 30 ili više nakon što mu je prije toga u NBA ligi to pošlo za rukom tek dvaput. Protiv Orlanda Bojan je pak drugi put ove sezone spojio dvije utakmice s 30+ poena, a kako je ovaj put to napravio i Donovan Mitchell, njih dvojica su postali prvi Jazzeri nakon 11 i pol godina (Deron Williams i Carlos Boozer) kojima je to pošlo za rukom iste večeri.

Povijesna sezona

Bojan Bogdanović - govorimo li o dometima hrvatskih NBA igrača - nastavlja povijesnu sezonu. Pa je tako u utorak preskočio Tonija Kukoča (10) i ispred njega s 30+ utakmicama ostao je još samo Dražen Petrović (15), protiv Orlanda je postao peti Hrvat s najmanje 30 poena te po pet skokova i asistencija, stavio je i šest trica, odnosno 25. put u karijeri pet ili više, što je svima ostalima zajedno pošlo za rukom 16 puta (Kukoč šest)...

Jeff Swinger-USA TODAY Sports
Jeffrey Swinger USA TODAY Sports

Toliko o brojkama. I to zato što je dojam još i bolji.

- Bogey ne promašuje u posljednjih šest minuta.

Tako će Mitchell nakon što je s “vrućim” Mostarcem iskombinirao 17 od posljednjih 19 poena za Utah.

- Nevjerojatno je koliko samopouzdanja ima kad se “broji novac” i to ovu momčad čini toliko boljom... Prošle sezone nam je, recimo, takvo što silno nedostajalo.

Dok Rudy Gobert “patrolira” reketom, Mitchell i Bogdanović odrađuju posao izvana. Tako su Jazzeri dobili treću zaredom i četvrtu od posljednjih pet nakon što su prosinac otvorili s tri vezana poraza u Torontu i Philadelphiji te doma od Lakersa.

- Između nas je sjajna veza - kaže Bojan.

- Pogotovo u završnicama utakmica kad cijela momčad radi na tome da olakšamo posao Donovanu jer on je naš najbolji igrač. Pritom svi profitiramo od njegovih akcija, sve nas čini boljima i time stalno dokazuje da je jedan od najboljih igrača u ovoj ligi.

Utah definitivno vrijedi više od svog omjera

Iako Utah još traži pravu “kemiju” s obzirom na to da trener Quin Snyder puno kombinira na krilnim pozicijama, gdje se Royce O’Neale i Joe Ingles izmjenjuju u ulozi Bogdanovićeva partnera u početnoj petorci, uzajamno poštovanje prve zvijezde i najboljeg šutera mora se odraziti i na ostatak momčadi u kojoj su od prvog dana svi prihvatili namijenjene im uloge. Tako Jazzeri koriste nešto lakši raspored (u listopadu i studenom imali su jedan od najtežih u ligi) da bi se posložili i krenuli prema gore u poretku na Zapadu. Iako je na trećini ligaškog dijela sezone jasno da za značajniji iskorak trebaju još nešto, prije svega obrambeno orijentiranu “četvorku”, igrača sposobnog čuvati snažnije protivnike na toj poziciji.

Na drugoj strani terena nikakvih problema nema jer Bogdanović, Ingles, O’Neale i veteran Jeff Green napadački mogu pokriti poziciju “četiri”, velikim dijelom i zbog mogućnosti da Gobert leđima kažnjava protivničke obrane.

- Nije lako igrati protiv njih jer su u stanju pogađati trice u serijama, a Rudy im u sredini otvara puno toga - objasnio je Evan Fournier, šuter Orlanda i Gobertov suigrač u reprezentaciji.

Utah definitivno vrijedi više no što trenutni omjer (16-11) to pokazuje i ako Mitchell i Bogdanović nastave “isporučivati” kao što su to napravili u puno utakmica ove sezone (njihovih pedesetak poena je neophodno), uskoro bismo mogli dobiti i potvrdu te teorije...

Linker
04. svibanj 2024 13:50