Chris Young/zuma Press/profimedia
TEŠKE OPTUŽBE

Srpski trener na sudu zbog neviđenog skandala: Urotio se s 12-oricom, iz kluba ukrali tisuće tajnih dokumenata?

Tek dva mjeseca obavlja menadžersku funkciju u novoj sredini, a već su ga snašli veliki problemi
Piše: SNObjavljeno: 22. kolovoz 2023. 11:26

New York Knicksi u ponedjeljak su podigli optužnicu sudu u Manhattanu, navodeći da se 13 osoba urotilo protiv kluba u korist Toronto Raptorsa. Prema njihovim navodima, optuženici među kojima su neki bivši zaposlenici Knicksa, a sada borave u Raptorsima, navodno su ukrali mnogobrojne povjerljive informacije, točnije tisuće video zapisa i drugih skautskih materijala, a sve to unazad nekoliko tjedana.

Među optuženicima se nalazi i srpski trener Darko Rajaković, koji je u lipnju postao novi trener Toronto Raptorsa, te njegov pomoćnik zadužen za razvoj igrača Noah Lewis. Međutim, ključna osoba u navodnoj krađi je Ikechukwu Azotam, koji je prethodne tri godine upravljao planiranjem, organizacijom i raspodjelom odgovornosti vezanih za video-skauting trenerskog stožera Knicksa, a od lipnja 2023. istu funkciju obavlja u Raptorsima.

image

Darko Rajaković

Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia

Azotam je, navodi se u tužbi, zloupotrijebio svoj pristup dokumentaciji Knicksa da bi na e-mail prenio preko tri tisuće datoteka i 3358 video datoteka s informacijama i podacima pod vlasništvom sada mu bivšeg kluba, a zatim ih dao na korištenje Rajakoviću, koji ga je navodno i poticao na takav čin. Prema vodećim američkim medijima, radi se o povjerljivim spisima, izvještajima s utakmica, statističkoj knjizi iz prošle godine, skauting snimcima...

"Kako bi se što bolje pripremili, Rajaković i njegovi suradnici koristili su Azotama da bi stigli do informacija koje pomažu organizaciji Raptorsa. Materijali se sastoje od tajnih i vlasničkih informacija, ključnih za sve napore Knicka da zadrže konkurentnu prednost nad suparnicima, uključujući Raptorse. S obzirom na jasno kršenje ugovora o radu, kaznenog i građanskog zakona, nije nam preostalo ništa drugo nego poduzeti sudsku akciju. Ozbiljno shvaćamo pitanje cyber-sigurnosti i trudimo se zaštititi povjerljive informacije", stoji u priopćenju Knicksa.

image

Darko Rajaković

Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Među trojicom imenovanih i još 10 neimenovanih optuženika, našla se i Maple Leaf Sports & Entertainment (MLSE), partnerska tvrtka Raptorsa, koja se oglasila brzo nakon najave tužbe.

"MLSE je promptno reagirao, jasno pokazujući našu namjeru da provedemo internu istragu i da u potpunosti surađujemo. MLSE i Toronto Raptors suzdržat će se daljnjih komentara dok se ovo pitanje ne riješi na zadovoljstvo obiju strana", stoji u njihovu priopćenju.

Azotam je navodno sve dokumente i analize poslao na vlastiti e-mail, a neke od njih odnose se na napredna skautska izvješća Denver Nuggetsa i Indiana Pacersa, a navodno je dotični sve činio uz prisilu određenih zaposlenika Toronta, među kojima je i Rajaković.

Linker
28. travanj 2024 12:56