Kyrie Irving

 ELSA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Elsa/getty Images/profimedia
TEŽKA KAZNA

Suspendirana velika NBA zvijezda: ‘Užasnuti smo što promovira taj film! Ne želimo da ga se povezuje s nama‘

Netsi su noćas objavili posebno priopćenje te najavili da je Irving suspendiran na 5 utakmica
Piše: SNObjavljeno: 04. studeni 2022. 07:03

Brooklyn Netsi objavili su da su suspendirali Kyrieja Irvinga jer je promovirao film s antisemitskim sadržajem.

Američka košarkaška zvijezda priznala je u srijedu da je promicanje filma s antisemitskim sadržajem na njegovim društvenim mrežama imalo "negativan utjecaj" na židovsku zajednicu, obećavši pritom da će donirati 500.000 dolara organizacijama koje rade na iskorjenjivanju mržnje i netolerancije, ali klub je ipak odlučio povući posebne sankcije.

Međutim, Netsi su noćas objavili posebno priopćenje te najavili da je Irving suspendiran na 5 utakmica te da u tom periodu neće biti plaćen.

"Proteklih nekoliko dana u nekoliko smo navrata pokušavali raditi s Kyriem Irvingom da mu pomognemo razumjeti koliko su njegove riječi i potezi opasni, a što je sve počelo kada je promovirao film koji je pun duboko uznemirujuće antisemitske mržnje. Vjerovali smo da je edukacija u ovoj izazovnoj situaciji najbolja stvar koja se može napraviti i smatrali smo da smo napravili napredak u zajedničkom zalaganju za iskorjenjivanje mržnje i netolerancije.

Bili smo užasnuti da je Kyrie, kada je dobio priliku u razgovoru s medijima, odbio nedvosmisleno reći da nema antisemitskih uvjerenja niti priznati da u filmu postoji određeni materijal pun mržnje. Ovo nije bio prvi put da je imao priliku da sve objasni, ali je propustio to napraviti.

Takav neuspjeh da se odrekne antisemitizma kada mu je za to pružena prilika je duboko uznemirujući, protivan vrijednostima naše organizacije i predstavlja štetno ponašanje za našu momčad. Sukladno tome, mišljenja smo da on trenutno nije podoban da bude povezan s Brooklyn Netsima. Odlučili smo kako će Kyrie biti suspendiran bez plaće sve dok ne napravi niz mjera koje bi popravile štetne učinke njegovog ponašanja, a razdoblje suspenzije neće biti kraće od pet utakmica", objavili su iz Brooklyna.

image
DUSTIN SATLOFF Afp

Na ovakvu odluku kluba utjecala je i činjenica da je Irving dugo odbijao objaviti javnu i nedvosmislenu ispriku koju je tražio povjerenik NBA lige Adam Silver. No, nakon svega košarkaš se ipak ispričao na svojem Instagramu.

Nakon svega Irving se ipak ispričao na svojem Instagramu.

"Duboko se ispričavam svim židovskim obiteljima i zajednicama koje su povrijeđene i pogođene mojim objavama. U početku sam reagirao jer sam nepravedno označen kao antisemit umjesto da sam se usredotočio na osjećaje moje židovske braće i sestara koji su bili povrijeđeni zbog teških optužbi iznesenih u dokumentarcu. Želim raščistiti bilo kakvu moguću zabunu oko moje borbe protiv antisemitizma pa se ispričavam zbog objavljivanja dokumentarca bez konteksta i činjeničnog objašnjenja u kojem se ističu konkretna uvjerenja u filmu s kojima se slažem, odnosno ne slažem. Nisam imao namjeru omalovažavati bilo kakvu židovsku kulturnu povijest povezanu s holokaustom ili podržati bilo kakvu mržnju. Izvlačim pouke iz ovog nesretnog događaja", napisao je Irving između ostalog te dodao:

"Film sadrži neke lažne antisemitske teze, izjave, narative i jezik koji su uvredljivi za Židove te preuzimam punu odgovornost za svoje postupke."

Sve je počelo kada je Irving na svom Twitteru i Instagramu objavio poster filma "Hebrews to Negroes: Wake Up Black America". Film je 2018. godine režirao Ronald Dalton Jr., a radi se o dokumentarcu koji je adaptacija istoimene knjige iz 2015., u kojoj, između ostalog, piše, da su "mnogi poznati visokorangirani Židovi priznali da su štovali Sotonu ili Lucifera".

"Svjestan sam negativnog utjecaja moje poruke na židovsku zajednicu i preuzimam odgovornost za to. Ne vjerujem da je bilo što što je rečeno u filmu istina ili da odražava moj moral i načela. Nisam namjeravao nauditi nijednoj grupi, rasi ili vjeri, samo želim biti svjetionik istine i svjetla", rekao je Irving u srijedu, nakon što je isprva branio svoje pravo na objavu poveznice u subotu tijekom burne press konferencije, prije nego što ju je konačno povukao u nedjelju.

"Ova etiketa antisemita koja mi je prilijepljena nije opravdana i ne odražava stvarnost ili istinu u kojoj živim svaki dan. Prihvaćam sve pozadine i sve religije, želim učiti od njih", rekao je tada Irving, ali očito nije učinio dovoljno kako bi se jasno odmaknuo od negativnih stavova izrečenih u filmu.

Linker
19. travanj 2024 01:52