Diana Taurasi
 ETHAN MILLER Afp
NAJVEĆA SVIH VREMENA

Za pokojnog Kobeja Bryanta ona je bila ‘Bijela Mamba‘, a sad je dobila još jedno veliko priznanje

Pet olimpijskih zlata, po tri NCAA i WNBA naslova, još šest europskih...
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 12. listopad 2021. 15:25

Prije no što će povesti Phoenix, - jedini klub čiji je dres nosila u svojoj 17-godišnjoj WNBA karijeri - u četvrtom velikom finalu, Diana Taurasi (39) je na parketu primila još jedno veliko priznanje, ono za najveću WNBA igračicu svih vremena.

- Za mene sumnje nema. Diana je najveća!

Ovo je pak još prije puno godina rekao Geno Auriemma, legendarni trener UConna koji je s Lady Huskiesima osvojio 11 (!) NCAA naslova, a američku reprezentaciju vodio do po dva olimpijska i svjetska zlata. Dakle, čovjek koji to zna iz prve ruke.

Pritom se Auriemma ne poziva na pet (!) olimpijskih zlata, po tri NCAA i WNBA naslova s UConnom odnosno Phoenixom, još šest europskih s moskovskim Dinamom i Spartakom te turskim Fenerbahčeom, tri na sveučilištu...

- Diana je najveća jer uz nju sve suigračice postaju pobjednice. Njezin pobjednički duh je zarazan, svaki poraz doživljava osobno, bilo na treningu, utakmici usred sezone ili - a takvih je izgubila jako malo u karijeri - onima najvažnijima.

image
Diana Taurasi
CHRISTIAN PETERSEN Afp

Skupina ‘The W25’

Ukratko, Diana Taurasi definira frazu “rođena pobjednica”.

I zato rezultati ove najnovije ankete koju je WNBA napravila među navijačima nikoga nisu šokirali. Djevojka iz Kalifornije lakoćom je “pobijedila” preostalih devet aktivnih (Sue Bird, Tina Charles, Elena Delle Donne, Sylvia Fowles, Brittney Griner, Angel McCoughtry, Nneka Ogwumike, Candace Parker, Breanna Stewart) i još 15 umiorovljenih (Seimone Augustus, Swin Cash, Tamika Catchings, Cynthia Cooper, Yolanda Griffith, Becky Hammon, Lauren Jackson, Lisa Leslie, Maya Moore, Ticha Penicheiro, Cappie Pondexter, Katie Smith, Sheryl Swoopes, Tina Thompson, Lindsay Whalen) košarkašica izabranih u “The W25”, službeno 25 najvećih u WNBA ligi pokrenutoj 1997.

Prepoznao je to, recimo, i pokojni Kobe Bryant koji je u Taurasi vidio žensku verziju sebe te joj nadjenuo nadimak Bijela Mamba. Kobe je, podsjetimo, bio poznat i kao Crna Mamba.

- Na košarkaškom terenu se moraš osloniti na svoj rad, a nitko to nije utjelovljavao kao što je Kobe. Prvo je osvojio tri naslova. I nije mu bilo dosta. Onda je osvojio još dva. Pa mu je pukla Ahilova tetiva. Ali nije odustao. Vratio se i nakon toga - pričala je Taurasi prošle godine kad je s 34 poena odala počast preminulom velikanu na dan kad je trebao imati 42. rođendan.

Neprežaljena Gigi

Poštovanje je pak bilo uzajamno...

- Diana Taurasi bi mogla igrati u NBA ligi - izjavio je Kobe mjesec dana prije tragične pogibije.

Prijateljstvo jednog od najvećih košarkaša i jedne od najvećih košarkašica u povijesti počelo je na OI u Pekingu 2008. i s godinama postajalo sve veće. Do te mjere da je Diana bila “osobni trener” Kobejevoj kćerki Gianni.

- Nema sumnje da bi postala WNBA igračica, njezina vještina je bila uočljiva od malih nogu. Tko je s 11 godina imao “fadeaway” iz okreta? LeBron James jedva da danas to uspije pogoditi - rekla je Taurasi o neprežaljenoj Gigi.

U međuvremenu Diana Taurasi nastavlja odavati priznanje svom idolu i prijatelju tamo gdje bi on to najviše cijenio. Na terenu. Jer ni s punih 39 još nije rekla posljednju riječ. Trenutno je na 0-1 u finalu, Chicago je uzeo “break” u Phoenixu. Ali dok je ona u blizini, ništa nije gotovo...

image
Diana Taurasi
ETHAN MILLER Afp

Linker
14. travanj 2024 19:27