Saša Burić/Cropix
ACIN OPROŠTAJ OD LEGENDE

‘Prije godinu dana ležali smo u bolnici jedan do drugoga. Zbog njegovog uspjeha zaljubio sam se u košarku‘

"Naravno da sam znao da je Šolman bolestan, ali za takvu vijest nikada ne možeš biti spreman"
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. svibanj 2023. 11:32

Jedan od najtrofejnijih hrvatskih košarkaša svih vremena, igrač Jugoplastike i reprezentativac bivše države Damir Šolman preminuo je nakon duge bolesti u dobi od 74 godine.

Nakon tužne vijesti od velikana se oprostio Aco Petrović, bivši izbornik i donedavni sportski direktor hrvatske košarkaške reprezentacije.

Petrovića i Šolmana sudbina je povezala na neobičan način.

- Prije godinu dana ležali smo u bolnici u Zagrebu jedan do drugoga. Isti smo dan imali operaciju, obojica lijevog koljena. I tako nas je boravak u bolnici zbližio. Zato sam posebno potresen. Naravno da sam znao da je bolestan, ali za takvu vijest nikada ne možeš biti spreman.

Šolman je u Acinom životu imao važnu ulogu i prije susreta u bolnici.

- Kada je Jugoslavija osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu Ljubljani 1970., ja sam imao 11 godina i tada još nisam igrao košarku. Međutim, gledajući te generaciju u kojoj je hrvatska petorka blistala, zaljubio sam se u ovaj sport. U toj su petorci bili Plećaš, Tvrdić, Šolman, Ćosić i Skansi. Nakon njihovog zlata počeo sam trenirati košarku. Mnogi su počeli trenirati košarku zahvaljujući toj momčadi i njihovim igrama i rezultatima, pa tako i zahvaljujući Šolmanu - zaključio je Petrović, koji ipak nije dočekao priliku da igra sa Šolmanom, ili protiv njega.

- Taman kad sam ja dolazio u Cibonu, Šolman se ostavio košarke. Veličanstven igrač, to znaju svi koji su ga gledali.

Linker
26. travanj 2024 06:53