Great Osobor

 ZACH BOLINGER/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA
ZAPAMTITE OVO IME

Španjolski košarkaš promijenio povijest. Došao bez velike perspektive, a sad potpisao najskuplji ugovor

Great Osobor je postao najskuplje plaćeni sveučilišni košarkaš u povijesti
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 14. svibanj 2024. 12:22

Košarkaške povijesne knjige se neprestano mijenjaju i to ne samo igračkim predstavama već i onim van terena. U jednoj takvoj glavni je lik španjolski košarkaš Great Osobor koji je potpisao najveći marketinški ugovor u povijesti američke sveučilišne košarke. Osobor će, naime, za igranje sljedeće sezone u dresu sveučilišta Washington zaraditi čak dva milijuna dolara.

Osobor je ovu sezonu igrao za Utah State gdje je došao nakon dvije godine provedene na Montana Stateu. Igra na poziciji krilnog centra, visok je 203 centimetra, težak 113 kilograma, a ove sezone je bio na prosjeku od 17,7 poena, 9 skokova, 2,8 asistencija, 1,4 blokada i 1,3 ukradene lopte po susretu. Sve to je privuklo ljude iz Washingtona da ga dovedu i osiguraju bogat ugovor.

Novac Osoboru neće plaćati Washington već će 21-godišnji košarkaš novac dobivati od sponzora na ime marketinških prava na njegovo ime što uključuje prodaju dresova i ostalih stvari. Dozvoljavanjem da se na takav način zaradi novac, sveučilišna košarka je prije nekoliko godina prekinula s praksom kojom sportaši ne mogu zarađivati. I dalje ih sveučilišta ne plaćaju, ali je omogućeno da dio marketinškog novca odlazi upravo njima. Do sada su svu tu veliku količinu novca koja se vrti oko sveučilišnog sporta zadržavala sveučilišta. Ovom promjenom su Amerikanci zadržali sportaše duže na sveučilištima, ali i privukli mnoge europske talente koji su do sada izbjegavali odlaziti u SAD jer bi tamo igrali bez plaće što nije slučaj u europskim klubovima.

Osobor je u SAD otišao prije tri godine iz Engleske u koju su se njegovi roditelji preselili dok je on imao 12 godina. Može igrati i za reprezentaciju Velike Britanije, ali bi želio zaigrati za Španjolsku gdje je i rođen. Otac mu je vozač taksija, a majka se skrbi o starijim osobama.

- Želim pokazati mladim košarkašima da mogu uspjeti bez obzira iz koje sredine dolaze, samo trebaju puno raditi i žrtvovati se. Kada sam dolazio u SAD, imao sam samo nekoliko ponuda sa sveučilišta koja igraju Diviziju I, a sada sam došao do ovog. U Washingtonu ću imati priliku maksimalizirati sav moj potencijal - izjavio je Osobor.

Linker
14. svibanj 2024 12:23