Catherine Ivill/Getty Images
VATRENA JEDINICA

LOVRE KALINIĆ NAJVREDNIJI JE HRVATSKI VRATAR U POVIJESTI, SRUŠIO JE SVE REKORDE Procjena je svih da bi mogao s lakoćom mogao postati hit na Otoku...

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. prosinac 2018. 14:00

Prije tri godine ispriječila se radna dozvola, ali ljubav je, očito, nastavila tinjati. Ljubav između Lovre Kalinića (28) i Aston Ville. U međuvremenu je, doduše, veliki engleski klub iz Birmingham​a izletio u Championship, ali prije nekoliko mjeseci promijenio je vlasnike (klubom upravlja jedna kineska korporacija), koji odmah žele povratak u Premiership. A u toj bi priči Lovre Kalinić trebao biti jedan od stupova momčadi.

- Kalinić je nevjerojatan golman, ima iskustvo i kvalitetu i oduševljeni smo što je među nama - rekao je menadžer Aston Ville Dean Smith.

Borba za Premier ligu

Slavni klub iz Birmingham​a trenutačno je na osmom mjestu Championshipa, ali mu šesto mjesto, koje donosi kvalifikacije za Premiership, bježi samo tri boda. Ipak, u 22 kola momčad je primila čak 34 pogotka, ili gol i pol po utakmici, a to je za nekoga tko teži vrhu debelo previše. Zato su čelnici kluba bili žestoko ustrajni u pregovorima s Gentom, koji nije želio ni čuti za transfer manji od 10 milijuna funti, ali je na koncu pronađena opcija koju su obje strane prihvatile.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 10:  Lovre Kalinic of Croatia makes a save during the Croatia Training Session at the Luzhniki Stadium on July 10, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images

Aston Villa belgijskom je klubu na ime odštete dužna uplatiti 7 milijuna funti (7,8 milijuna eura), ali i čak 40 posto od sljedećeg Kalinićeva transfera. A procjena je svih da bi hrvatski golman s lakoćom mogao postati hit na Otoku jer imponira visinom (199), ali i odličnom brzinom kretanja. U konačnici, Kalinić je dvije godine u nizu bio izabran za najboljeg golmana u Belgiji, a prije toga je dvije godine bio i najbolji golman Prve HNL. Prepun je iskustva, kako klupskog tako i reprezentativnog, a tek treba ući u najbolje golmanske godine.

I dosad je Kalinić bio hrvatski golmanski rekorder po pitanju odšteta, jer Gent je Kalinića Hajduku bio platio 3,1 milijun eura. S ovih 7 milijuna funti (7,8 milijuna eura) Kalinić je uvjerljivo najskuplji čuvar mreže u našoj povijesti.

Lovre Kalinić napravio je novi iskorak u karijeri. Championship je, doduše, tek drugi engleski razred, ali to je liga koja je po svim parametrima šesta u Europi. Ukupna vrijednost kluba u ligi iznosi 1,21 milijardu eura i samo su lige Petice vrednije od nje. Popunjenost na stadionima je ogromna, atmosfera sjajna, tako da će Kalinić na vratima moći samo uživati.

Split, 170718.
Lovre Kalinic srebrni sa proteklog Svjetskog nogometnog prvenstva danas je posjetio svoj rodni Solin gdje su ga docekali gradonacelnik te mnostvo obozavatelja od kojih se jedva branio.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX

Aston Villa velik je klub koji je bio i osvajač Kupa prvaka 1982. godine. Aston Villa ima stadion s više od 42 tisuće sjedećih mjesta i vrlo je često potpuno ispunjen na utakmicama Championshipa. Ukupna vrijednost momčadi po Transfermarktu iznosi oko 110 milijuna eura.

Kalinić će za Aston Villu vjerojatno debitirati 12. siječnja na gostovanju kod Wigana. Dotad će momčad morati odigrati čak četiri utakmice...

Zadovoljstvo na Poljudu

Zadovoljstvo zbog ovog transfera sigurno osjećaju i na Poljudu. Hajduku, naime, pripada 7,5 posto od odštete - takva je klauzula potpisana - što znači da će se u poljudsku blagajnu sliti 500 tisuća eura. Što će u ovim teškim vremenima biti velika financijska pomoć Hajduku. Detalji Kalinićeva ugovora nisu poznati, ali riječ je o novcu koji je neusporedivo veći on onoga što je imao u Gentu.

Linker
19. svibanj 2024 05:45