Branimir Boban / CROPIX
UŽIVA NA KLUPI

MAMIĆ OTKRIO 'Ne mogu obećati Ligu prvaka, ali želim da Dinamo igra atraktivno'

'Smije li Zdravko ući u svlačionicu? Kad god hoće, on je izvršni predsjednik kluba'
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. siječanj 2014. 08:21

Zoran Mamić odradio je svoje prve trenerske pripreme. Dinamov “menadžer engleskog tipa” pobjedom protiv Širokog otvorio je tu novu eru. Iz Hercegovine je otišao zadovoljan.

- Tek je tjedan dana rada iza nas, a uglavnom se radilo na fizičkoj pripremi, dizanju kapaciteta i snazi. Zadovoljan sam kako su igrači radili, a jako je važno što nemamo nikakvih novih ozljeda. Općenito sam jako zadovoljan.

Dugo se opirao ideji da i službeno postane Dinamov trener. Kad se dogodio taj 'klik’?

- Teško je reći koji je to trenutak bio. Reakcija momčadi na mene i stožer bila je jako dobra, “kemija” se dogodila odmah na početku, napravili smo dobru atmosferu i dobar rad. Nije bilo sve dobro, ali igre su bile dosta dobre i one su ljudima u klubu i članovima IO-a dale nadu. Oni su svaki dan vršili mini-pritisak, bila je jasna njihova želja za mojim ostankom. I podrška javnosti bila je veća od očekivane, na kraju se sve to složilo i evo me, tu sam.

Kako je brat Zdravko na kraju uspio slomiti?

- Nije me toliko on “lomio”, pitao je “gdje si, što si, kako razmišljaš”, ali najveći su pritisak stvarali određeni ljudi iz Izvršnog odbora.

Zašto već ranije nije prihvatio tu funkciju, dolazak Branka Ivankovića pokazao se kao promašaj?

- Teško je reći što bi bilo kad bi bilo, bi li bio bolji rezultat ili ne bi, ne treba se vraćati na to. Nije se još rađala ta ideja da bih ja ostao. Iako, i tada su neki članovi IO-a navijali da ja ostanem.

Postoji li strah od neuspjeha?

- Ne razmišljam o tome, jer ako bih razmišljao, ne bih mogao dobro raditi svoj posao. Svjestan sam odgovornosti i važnosti, ali straha nema.

Kakav je sad plan, koliko će Zoran Mamić biti na klupi? I hoće li i nakon Dinama ostati u trenerskim vodama?

- Želim biti trener što dulje, to znači da je rezultat tu... Ne mogu obećati Ligu prvaka, ali naravno da je želja. Put kojim smo krenuli sigurno je dobar, nadam se da ćemo ustrajati na njemu. A što se trenerskih ambicija tiče, ne znam još, stvarno. Sad sam “unutra” i sve me više privlači, ali što će biti...

Kakav će stil igre gajiti njegov Dinamo?

- To se vidjelo u zadnjim utakmicama. Napadački, ofenzivno, atraktivno, odgovorno, disciplinirano, da svatko radi onaj posao za koji je zadužen, na tome ćemo inzistirati. I na koncentraciji, to nam je nedostajalo, a ona je stvar treninga. Što dečki na treningu budu radili bolje, to će se i u utakmicama produljivati vrijeme koncentracije dobre igre. Otpočetka smo inzistirali na disciplini, točnosti, nekašnjenju. Ako kasniš na sastanak ili ručak, kasnit ćeš i na utakmici u duel. Pa, 70 posto golova Dinamo je u prošlih pola godine primio unutar šesnaesterca!

Koliko često sad zove Zdravko Mamić?

- Moram biti iskren, zove me rjeđe nego prije. Zašto? To morate njega pitati.

Smije li svome bratu ući u svlačionicu?

- Kad god hoće, on je izvršni predsjednik kluba i može raditi po tom pitanju što hoće. Gluposti su da to ruši autoritet. Prvo, nitko ne ulazi svakodnevno i često, u osam godina u Dinamu on je ušao osam ili 10 puta u svlačionicu. Drugo, svi ti njegovi dolasci bili su u dobroj namjeri, bez galame i vike, afirmativni i pozitivni, u 99 posto slučajeva su donijeli rezultat.

Linker
02. svibanj 2024 00:33