Tom Dubravec / CROPIX
SPLIT UOČI KANTRIDE

Matić: 'Rijekina slabija strana su stoperi'; Rog: 'Iznenadio me Kovačev poziv'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 25. listopad 2014. 15:35

Momčad Splita otputovala je u Rijeku gdje će u nedjelju navečer (19 sati) na Kantridi biti protivnik momčadi Matjaža Keka koja je u četvrtak na istom mjestu svladala slavni nizozemski Feyenoord 3:1.

- Čestitke Rijeci, to je hvalevrijedan uspjeh i velika pobjeda za cijeli hrvatski nogomet. Mi želimo potvrditi svoju kvalitetu i ambicije u odnosu na respektabilnog protivnika. Vjerujem da ćemo biti u stanju odgovoriti tom cilju. Igrači su svjesni važnosti utakmice i kvalitete protivnika. Očekujemo da u svim linijama budemo ravnopravni i da budemo opasni po protivnički gol. To ćemo tražiti, ne sumnjam da ćemo stvoriti prilike – rekao je na presici prije polaska na put trener Splita Ivan Matić.

U kadru neće biti kartoniranog Vidovića, ozlijeđenih Bilića i Radotića. Ali ni trojice igrača koji su i dalje izvan kadra na kojeg se najozbiljnije računa, Vojnovića, Vukovića i Mršića.

- Belle je u kadru. Vojnović i Mršić nisu – pojasnio je Matić.

Vuković?

- Brani Zagorac, na klupi je Duka.

Split je ove sezone samo jednom slavio u gostima protiv Zadra, a u zadnjih nešto više od pola godine protiv sastava s Kvarnera dvaput je teško stradao. Rijeka je ove sezone protutnjala Parkom mladeži 3:0, dok je prošle sezone bilo 4:1 za Rijeku na Kantridi.

- Uz kvalitetu Rijeku krasi izuzetna disciplina, agresivnost. Tada su odlično reagirali na oduzete lopte. Mi smo na to slabo reagirali, a oni su to kažnjavali. Prije svega Kramarić koji ima vrhunsku realizaciju. Vjerujem da ćemo ovaj put biti pametniji i mudriji, ali i imati sreće. Tražit ćemo svoje prilike da zaprijetimo. Ne bi bilo dobro po nas da se orijentiramo samo na obranu – rekao je Matić.

Velike zasluge za uspjehe Rijeke ima Kek?

- Kek je uz podršku predsjednika koji dovodi što trener želi uspio stvoriti momčad za respekt u HNL-u i u Europi. Iz sezone u sezonu potvrđuju ta ulaganja – smatra Matić

Je li Rijeka jača od Dinama?

- Trenutno su u dobroj formi, ali kako će izgledati tablica na kraju vidjet ćemo.

Slabe strane Rijeke?

- Mislim da su u stoperskoj liniji i da je to previše ofenzivna igra bočnih igrača – smatra Matić.

Rijeka je u četvrtak imala težak susret. I to može biti Splitova prednost?

- Sigurno su se potrošili, ali nećemo u tome tražiti prednost. Trener Kek sve to drži pod kontrolom. Nije euforija zbog pobjede išla u širinu. A imaju i širinu kadra – rekao je strateg Splita.

Kako zaustaviti raspucanog Kramarića?

- Cijela obrana treba naći način da ga neutralizira. Realizacija mu je na vrhunskom nivou. Težit ćemo tome da dobijemo premoć u sredini, da lopta ne dođe do Kramarića.

Remi?

- Bod bi nas sada veselio, ali tražit ćemo sva tri. Idemo vidjeti gdje smo mi u odnosu na Rijeku.

Je li Rijekin put i putokaz Splitu?

- Sigurno je jedan od dobrih primjera – smatra Matić.

A je li Matić Splitov Kek?

- Da – rekao je uz osmijeh za kraj Matić.

No iako je sutra veliki derbi u Rijeci, glavna priča na Parku mladeži ipak je poziv za A reprezentaciju za susrete s Argentinom i Italijom mladom Marku Rogu. I 19-godišnji veznjak bio je na presici uz trenera Matića.

- Velika mi je čast što sam se našao na popisu izbornika. Hvala izborniku kao i klubu i treneru Matiću koji mi je dao podršku i priliku da igram – naglasio je Rog.

I njega je kao i sve poziv ugodno iznenadio. No ne toliko da mu poremeti san.

- Spavao sam normalno noćas – rekao je Rog, pa se prisjetio razvoja događaja jučer poslijepodne.

- Predsjednik Slaven Žužul mi je prvi rekao da sam dobio poziv. Bio sam malo iznenađen, ali vrlo sretan.

Do prije pet mjeseci igrao je Rog u trećeligašu Varaždinu i juniorima tog kluba, a sada će možda zaigrati protiv Messija i društva.

- I ja iznenađen kako sve brzo išlo. U klubu sam brzo dobio priliku, a izbornik me nagradio pozivom – rekao je novi seniorski reprezentativac.

Do ljeta je igrao u trećoj ligi, bavio se u svom Nedeljanecu pokraj Varaždina uzgojem kupusa s obitelji, a sada je reprezentativac! No i njegovi prijatelji kažu da se unatoč svemu nije nimalo promijenio.

- Drago mi je to ćuti, pokušavam ostati normalan kakav sam bio i prije. Ništa se nije promijenilo. U tom kraju ionako svi rade kupus – pojasnio je presretni Rog.

Gledao je i Rog pobjedu Rijeke nad Feyenoordom.

- Bio sretan zbog pobjede Rijeke, to je naš hrvatski klub, ali nadam se da ću biti sretan i nakon ove utakmice. Nije važno tko zabije samo da mi ostvarimo što bolji rezultat.

Linker
05. svibanj 2024 14:20