Maria Sharapova of Russia returns to Kim Clijsters of Belgium at the All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, London at the 2012 Summer Olympics, Thursday, Aug. 2, 2012. (AP Photo/Elise Amendola)
 AP
AUSTRALIAN OPEN

NA LI - SHARAPOVA Na Li se predala i prije početka meča? Pila naopako ili ne?

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 23. siječanj 2013. 12:03

Na Li od početka sezone ima samo jedan poraz, a taj jedini poraz nanjela joj je Agnieska Radwanska. Kineskinja se u četvrfinalu Australian Open-a osvetila za taj poraz, iako je meč u konačnici vrlo lako mogao otići i na drugu stranu mreže.

- Ona je jako teška protivnica. Osjećala sam se kao da igram protiv zida, može pogoditi sve i jako malo griješi. Morate se usredotočiti na svaki udarac, jer svaki udarac nije nužno i poen - ističe Na Li nakon pobjede.

Posljednjom rečenicom otkrila je recept svoje pobjede, ali isto tako treba spomenuti da je Radwanska odigrala zaista loš meč. Nije uspjela odgovoriti na čvrstinu Kineskinje u razmjenama, imala je netipičnih problema sa servisom i u konačnici je napravila velike 21 neforsiranu pogrešku.

- Na Li je igrala jako dobar tenis. U nekim razmjenama nije mi dopustila da napravim bilo što, jednostavno je odigravala duboke loptice cijelo vrijeme - riječi su Radwanske nakon meča.

Obje igračice imale su velikih problema sa svojom servisom, Radwanska je tri puta u prvom setu imala brejk prednosti, čak i servis za set, ali je Kineskinja na brejk odgovarala rebrejkom. Svoje probleme na servisu Kineskinja je pokušala opravdati - suncem.

- Vrlo je teško servirati kada vam sunce ide direktno u oči. Teško je odigati prvi udaraca nakon servisa, jer vam se jednostavno zacrni pred očima - dodaje Kineskinja.

Radwanska je na otvaranju drugoga seta ponovno napravila brejk, ali je do kraja seta dva puta gubila isti što je ipak bilo previše da se dođe do pobjede. Kineskinja je u konačnici napravila 40 neforsiranih pogrešaka, ali i 32 winnera, no za finale će joj trebati daleko bolje brojke, kako na servisu tako i u igri, jer protivnica će joj biti Šarapova.

- Ona je daleko agresivnija igračica na terenu od Radwanske. Teška je protivnica, bori se i svakako će biti težak meč. No ja sam barem u polufinalu, ali ona mora igrati, tako da... - donekle je zagonetno zaključila Kineskinja.

Ovom izjavom Na Li želi staviti pritisak na Ruskinju, u stilu da je ona svoje odradila na Australian Open-u a finale bi bilo samo bonus. No sama Šarapova je jedna od psihički najčvršćih igračica na Touru. Igra svaki meč bez pritiska, uvijek igra svoj prepoznatljivi stil igre i upravo taj segment kod nje najviše i fascinira.

Trebala je Šarapova u svojoj sunarodnjakinji, Makarovoj imati veliki izazov u četvrfinalu, ali kao i prethodne četirir igračice Makarova je ostala bez ikakvih izgleda. Osvojila je Makarova prvi gem u meču, u prvom setu oduzela servis Šarapove i to je bilo sve što smo mogli vidjeti od nje. Šarapova je ostatak meča odradila na vrhunskoj razini, agresivnom igrom tjerala protivnicu da stoji daleko iza osnovne linije, ne dopuštajući joj da uđe u svoj ritam, dok je ona sama s osnovne linije mogla birati što želi odigrati.

- Mislila sam da će ona biti težak ispit, jer je pobjedila dosta kvalitetnih igračica na turniru - pomalo razočarano je djelovala Šarapova.

Dva "prava" ispita Šarapova je na Australian Open-u odradila bez ikakvih problema. U trećem kolu je Venus prepustila četiri gema, u četvrfinalu Makarovoj isti broj, s tim da ove dvije igračice povezuje činjenica da su obje uspjele oduzeti servis Šarapove. I obje kod servisa Šarapove pod utjecajem vjetra.

- Fokusirana sam na mečeve od samoga početka, kroz cijeli turnir - izjava je koju Ruskinja ponavlja od samoga početka.

A kada je fokusirana i kada igra svoj tenis, onda to izgleda ovako: pet igračica u nizu za nešto više od pet sati igre, devet izgubljenih gemova u tim mečevima, pet "bicikala" i samo dva puta izgubljen servis. Statistika da zastrašujuća ne može biti. Protiv Na Li je prošle godine igrala tri puta, upisala sve tri pobjede, ali isto tako Na Li je prije toga imala četiri pobjede u nizu.

Dakle ove dvije igračice praktički igraju i pobjeđuju u nizovima, jer je Šarapova u niz krenula sa pet pobjeda. Kako Ruskinja izgleda u ovom trenutku njezin niz bi se trebao nastaviti, jer i sama Kineskinja se gotovo "predala" već i prije početka meča i njen cilj je dostignut, a to je polufinale. Velike oscilacije tokom turnira su najveći problem za Kineskinju, no kao što i sama kaže Šarapova je ta koja mora igrati. U prijevodu: Na Li nema što za izgubiti.

Linker
17. svibanj 2024 04:48