Gualter Fatia/Getty Images / Getty Images
BIVŠI NOGOMETAŠ RIJEKE

NOGOMET NAUČIO IGRATI U OSIJEKU, PROSLAVIO SE U RIJECI, A ONDA JE OSTVARIO TRANSFER SNOVA 'Dolazak Bišćana na Rujevicu pokazao se kao pun pogodak'

Osijek i Rijeka ove subote igraju derbi 16. kola HNL-a, a utakmicu je za SN najavio Josip Mišić, bivši igrač dvaju naših uglednih prvoligaša.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 29. studeni 2018. 13:36

Ako je ijedan klub profitirao od financijske krize u kojoj je bio Osijek do prije dvije-tri godine, onda je to definitivno Rijeka jer Damir Mišković je na Kantridu donio kapital zahvaljujući kojem je iz Gradskog vrta pokupio dragulje. Zoran Kvržić, Vedran Jugović, Ivan Vargić, Marko Lešković i Josip Mišić sve su redom igrači koji su pomogli Rijeci da ostvari rezultatski iskorak, ali i da na njihovim transferima (i posudbama) nešto zaradi.

Posljednji iz te plejade Osječana koji su iz Rijeke napravili iskorak prema nekom drugom klubu je Josip Mišić koji je prošle zime s Rujevice otišao u Sporting Lisabon. Prethodno je najveći dio svoje karijere proveo u Osijeku čiji je član u raznim uzrastima bio gotovo deset godina, pa nije čudno što će subotnji sraz svoja dva bivša kluba gledati posebnim očima.

Bit će pravi derbi

- Osijek igra kvalitetno cijelu sezonu, stvarno su postali zrela momčad. Gledao sam ih protiv Lokomotive, drugo poluvrijeme su s igračem manje stvarno dobro odigrali, vratili se iz rezultatskog minusa tako da su postali stvarno kvalitetan takmac. Isto mogu reći i za Rijeku, otkad je došao Bišćan, vidi se da se dižu, a pobjeda protiv Dinama će svakako tome pridonijeti. Samopouzdanje silno raste s takvim utakmicama, pogotovo protiv Dinama koji je do sada bio odličan i u Europi i u HNL-u, tako da ne sumnjam da nas u subotu očekuje pravi derbi i zanimljiva utakmica s drugim mjestom kao ulogom - javio se Mišić iz Lisabona gdje smo ga dobili dok je gledao doček hrvatskih tenisača.

Rijeka, 101217.
Stadion na Rujevici.
Utakmica 19. kolo, Hrvatski Telekom 1. HNL,
NK Rijeka - Slaven Belupo.
Na fotografiji: Josip Misic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX

Ne propušta pratiti domaće nogometne prilike, zaključak koji se nameće je da Osijek ove sezone možda više nego do sada pokazuje ambiciju da osvoji drugo mjesto.

- Iskoristili su slabiji ulazak u sezonu Rijeke i Hajduka. Mislim da se Osijeku nema što za zamjeriti na učinjenom do sada, igraju dobro, skupljaju bodove...

Motiv je velik

I podsjećaju na Rijeku. Iako su na ljeto ostali bez važnih igrača poput Grezde, Barišića i Baraća uspjeli su pronaći kvalitetne zamjene, odnosno ponoviti ono što je bio riječki forte svih ovih sezona.

- Istina, napravili su dobar posao, ali kada imaš novaca, nije teško složiti dobru momčad. Treba samo biti stručan i pronaći kvalitetnu zamjenu, Osijek je u tome uspio kao što je i Rijeka to dobro radila.

Rijeka, 101217.
Stadion na Rujevici.
Utakmica 19. kolo, Hrvatski Telekom 1. HNL,
NK Rijeka - Slaven Belupo.
Na fotografiji: Josip Misic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX

Vratili su se Bijeli na pobjednički kolosijek, s 13 od 15 mogućih bodova koje su osvojili ponovo vide gornji dio prvenstvene ljestvice i Osijek je važna stanica na tom putu da zimsku stanku dočekaju sa što većim bodovnim saldom.

- Kad god se dogodi promjena trenera, ne znaš što te čeka. Rijeci se, na sreću, dogodio pozitivan šok, mislim da je ta promjena trenera malo digla momčad jer je svakom igraču cilj dokazati se novom treneru. To dovodi do kvalitetnog treninga, motiv je velik i bitno će biti sve to nadograditi kada dođe trenutak.

Pozitivni signali

Uoči sraza u Gradskom vrtu upozoravajući su za Rijeku rezultati na gostovanjima ove sezone. Od šest utakmica koje su igrali izvan Rujevice (onaj Rudeš kada su na papiru bili gosti pred svojim navijačima ne računamo) osvojili su samo osam od 18 mogućih bodova, postigli samo sedam pogodaka i primili osam... I Matjaž Kek je, dok je bio na klupi Rijeke, upozoravao da je momčadi u stvaranju puno lakše igrati kod kuće nego vani.

- Vidjelo se da je Rijeka imala problema u gostujućim utakmicama, ali mislim da se to već Bišćanovim dolaskom počelo okretati. Pobijedili su Zaprešiću i u Puli, uzeli bod na Poljudu, u Varaždinu prošli u Kupu. Mislim da su to pozitivni signali, samim time i da ono što je bilo na početku sezone neće igrati veliku ulogu u subotnjoj utakmici. Rijeka zna da mora biti maksimalna ako želi bodove u subotu i siguran sam da će se tako i postaviti.

O konkretnim razlozima manjka bodova u gostima Mišiću je bilo teško govoriti.

- Jesu li bodovi u gostima stvar samopouzdanja ili karaktera momčadi? Sigurno da ova momčad nema isti karakter kakav je imala ona moja šampionska generacija, kada se još nadovežu lošiji rezultati padne samopouzdanje, ali pokazala je da ima kvalitetu za izvući se iz teške situacije u kojoj je bila... Sigurno im nije bilo lako, ali Rijeka je uspjela, na dobrom je putu i vjerujem da neće stati na tome - zaključio je Josip Mišić.

Linker
04. svibanj 2024 06:10