Ivan Dolček
 CROPIX
DOBAR POSAO U SPLITU

BIJELI PRONAŠLI BRADARIĆEVA NASLJEDNIKA! BIVŠI DINAMOVAC NA KORAK DO HAJDUKA Mladi reprezentativac i velika nada uskoro potpisuje ugovor s Bijelima

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. lipanj 2019. 17:17

Jedna od prvih priča vezanih uz ljetni prijelazni rok nogometaša u Hrvatskoj bio je mogući prijelaz Ivana Dolčeka iz Slavena Belupa u Hajduk. Kako to već kod nas ide, u dijelu medija taj je transfer odmah prikazan kao gotova stvar, ali nije to bilo baš tako. Čak su Farmaceuti zamjerili Hajdukovim čelnicima što su im vrbovali igrača pod ugovorom, ali nakon pregovora su se napetosti smirile, a čini se da je na pomolu i konačni dogovor oko transfera hrvatskog U-19 reprezentativca.

Postotak od transfera

Kako Sportske novosti neslužbeno doznaju iz dobro obaviještenih izvora, Ivan Dolček uskoro će postati novi član splitskih Bijelih. Hajduk je poslao konkretnu ponudu koja će očito zadovoljiti apetite koprivničkoga kluba. Detalji posla još nisu poznati, no može se pretpostaviti da je dogovor postignut uz plaćanje odgovarajuće odštete odmah, te da je u posao uključen i postotak od eventualnog budućeg transfera.

Koprivnica, 150519.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 34. kola 1.HNL izmedju NK Slaven Belupo i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Ivan  Dolcek i Jan Lecjaks.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX
Ivan Dolček

Belupo dosad nije prodavao igrače u hrvatske klubove za (pre)velik novac, najveće su prihode ostvarili na Heberovom prijelazu u Rijeku (450.000 eura plus postotak od transfera u New York City) te Ejupijevom transferu u Osijek (400.000 eura). Međutim, s obzirom na to da je Hajduk jako zagrizao za Dolčeka kojem sljedeće godine istječe ugovor, te da ovaj 19-godišnjak dosad ionako nije bio u prvom planu, u Koprivnici su ga odlučili pustiti.

Skupio 387 minuta

Treba pritom imati na umu da godišnji proračun Slavena Belupa u velikoj mjeri ovisi o prihodima od transfera igrača. Prodaja Dolčeka, uz potencijalni dodatni prihod kroz koju godinu, te posudba Zvonimira Šarlije u CSKA, trebali bi donijeti solidan prihod ove godine, nakon što je lani blagajnu s više od 10 milijuna kuna napunio transfer Nikole Katića u Glasgow Rangers. Naravno, kod dijela navijača sigurno će ostati žal što tako talentirani mladić neće nastaviti svoj nogometni razvoj u Slavenovom dresu, ali očito je riječ o poslu u kojem su sve strane pronašle svoj interes.

Koprivnica, 150519.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 34. kola 1.HNL izmedju NK Slaven Belupo i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Ivan Dolcek i Jan Lecjaks.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX
Ivan Dolček

Dolček je u prošloj sezoni nastupio u 10 prvenstvenih i jednoj Kup utakmici, skupio je 387 minuta te je upisao jednu asistenciju, za kasno izjednačenje protiv Rijeke (1:1) na početku proljetne polusezone. U samo tri utakmice krenuo je od početka, a cijeli susret odigrao je samo na gostovanju kod Dinama. Svojim je driblinzima i prodorima skrenuo pozornost na sebe nastupajući za mlade hrvatske selekcije (U-18 i U-19), ukupno ima 12 utakmica i jedan pogodak. S velikim potencijalom kakvog posjeduje, može se razviti u igrača koji će jednog dana donositi prevagu na seniorskoj razini nogometa.

Manje je poznato da je Dolček dio svoje karijere u mlađim uzrastima proveo i u Dinamu. Modri su ga zapazili na jednom turniru na kojem je kao član đurđevačkog Graničara bio gost Slavena Belupa, te su ga zapravo ‘’oteli’’ Farmaceutima. Otac ga je svakog dana iz Podravskih Sesveta vozio na treninge i utakmice u Zagreb, ukupno gotovo 250 kilometara u oba pravca. Nažalost, tata mu je preminuo kao vrlo mlad čovjek, izdalo ga je srce, a Ivan se nakon Dinama i Šibenika 2017. vratio u Podravinu i nastupao za kadete i juniore Slavena.

Forte je ofenziva

Gdje će Dolček igrati u Hajduku, to je glavno pitanje među navijačima Bijelih otkako se pojavila informacija o mogućem transferu. Većinom je u Slavenu kao ljevak igrao na poziciji desnoga krila u sustavu 4-3-3, može i na lijevom krilu, dok je u juniorima znao igrati i lijevog bočnog, odnosno lijevog beka. Ipak, njegov je forte ofenziva, pa će biti zanimljivo vidjeti je li Dolček predodređen za Bradarićevog nasljednika ili će konkurirati za poziciju u napadu. Siniša Oreščanin takvih dvojbi sigurno nema, on Dolčeka dobro poznaje još iz Dinamove škole, te dobro zna gdje mu najviše može koristiti...

Linker
10. svibanj 2024 17:37