Francesco Pecoraro/Getty Images
NA PREKRETNICI

BIVŠI HAJDUKOVAC NAPUSTIO ITALIJU I SADA MU SE SMIJEŠI FORTUNA 'Tamo se igra nogomet, a to je ono što mi treba! Napokon su me pustili da idem igrati'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 25. siječanj 2019. 09:28

Andrija Balić (21) u četvrtak je bio na putu prema Nizozemskoj, gdje je trebao dogovoriti posljednje detalje oko posudbe u Fortunu Sittard iz Udinesea. Priča koja se potezala kroz medije desetak dana sada je dobila i službenu potvrdu - Balić će biti član Fortune do kraja ove sezone. U redovima Fortune Balić će potražiti svoju sreću i nada se da će igrati više ne bi li bio što konkurentniji za Euro do 21 godine koji ovoga ljeta čeka izabranike Nenada Gračana.

Strpljivo čekao

Za mladoga hrvatskog reprezentativca najvažnije je bilo pronaći klubu u kojemu će u kontinuitetu igrati, a Fortuna Sittard, koja ga je željela i imala sve informacije o njemu još od doba dok je bio u Hajduku, čini se u ovom trenutku odličnom opcijom. Mladi je Dugopoljac u utorak poslijepodne dogovorio sve glede posudbe te jučer otputovao u Nizozemsku, gdje je pratio dvoboj svoga novog kluba protiv Feyenoorda na legendarnom De Kuipu i na licu mjesta imao priliku vidjeti buduće suigrače. Pravo nastupa imat će već za vikend, kada Fortuna na svom terenu u nedjelju dočekuje Vitesse.

BERGAMO, ITALY - MARCH 31: Bryan Cristante (L) of Atalanta BC competes with Andrija Balic of Udinese calcio during the serie A match between Atalanta BC and Udinese Calcio at Stadio Atleti Azzurri d'Italia on March 31, 2018 in Bergamo, Italy. (Photo by Dino Panato/Getty Images)
Dino Panato/Getty Images

S obzirom na to da se sve dogodilo na brzinu i budući da još s novim klubom nije počeo trenirati, Andrija nam je kazao tek nekoliko rečenica vezano za očekivanja u razdoblju do ljeta, do kada je dogovorena posudba. Otkako je stigao u Udine, Balić je više puta tražio posudbu, odlazak u neki klub u kojemu će više igrati te se razvijati, no od predsjednika je uvijek stizao isti, negativni odgovor, premda je nekoliko puta bio blizu mijenjanja sredine.

- Zadovoljan sam jer su me napokon pustili da idem igrati. Jako mi je važno zbog Europskog prvenstva do 21 godine imati kontinuitet. Sretan sam, idem odraditi posao, jedva se čekam priključiti - kazao nam je Balić.

Marco Rosi/Getty Images
Getty Images

Balić je prije tri godine otišao iz Hajduka u Udinese za tri milijuna eura kao jako mlad igrač. Strpljivo je čekao svoje prilike, no splet okolnosti i česte promjene trenera (osam čak) doveli su do toga da ne igra onoliko koliko je htio. Prošle sezone napokon je sve došlo na svoje, nastupio je u 25 utakmica, uhvatio kontinuitet, no na kraju prvenstva se ozlijedio i u novo prvenstvo ušao neoporavljen, tako da je igrao tek na četiri utakmice. Sada se u potpunosti oporavio, zdrav je i spreman te jedva čeka nove izazove.

Igra se napadački

U Nizozemskoj, u redovima Venla, igra i njegov nekadašnji suigrač iz Hajduka Tino Sven Sušić, no još se nije uspio čuti s njim te porazgovarati o iskustvima u ligi. Balić nam je nedavno u intervjuu kazao da mu ne odgovara stil kojim se igra u Udineseu jer je on igrač koji traži loptu u noge te je sposoban zabiti i asistirati kada je bliže vratima i kada se igra ofanzivno. To bi sve trebao dobiti u Nizozemskoj, u natjecanju u kojemu se igra za gol više, a svi klubovi u pravilu igraju 4-3-3. Balić je u Italiji napredovao taktički, dobio obveznu igru, a vic koji ima ne može mu nitko uzeti. Koje informacije ima o nizozemskom nogometu?

- Igra se napadački, nema pritiska, igra se nogomet, a to je ono što meni u ovom trenutku treba. Vidjet ćemo, nadam se najboljem - poručio je za kraj Balić.

Hajduk danas u 11 sati protiv ruskog drugoligaša

Nakon što je u četvrtak zbog lošeg vremena otkazana pripremna utakmica s mađarskim Ujpestom, dogovoreno je da će nogometaši Hajduka na turskim pripremama propušteno nadoknaditi danas, u 11 sati protiv ruskog drugoligaša Fakel Voronježa.

Igrat će se u trening-navlakama i bit će to zapravo neslužbeni sparing-susret.

Linker
03. svibanj 2024 13:23