DELIKATNA TEMA

BIVŠI VATRENI I SKAUT ŠPANJOLSKOG PRVOLIGAŠA O HAJDUKU 'Prevelik je teret da oni odjednom postanu ključni igrači u klubu visokih ambicija'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. travanj 2020. 00:39

U nogometnom zastoju puno je pitanja, a malo odgovora. Ali su zato razmišljanja sugovornika uvijek zanimljiva. Matu Bilića dočekali smo s pitanjem može li se Hajduk osloniti na mlade igrače već od ovog ljeta ? Naime, tema je delikatna, ali nije nova, pojavljuje se u nizu klubova.

Pitanje je tko će na ljeto ostati, tko će dobiti slobodne papire, tko će pronaći novi klub... A sve je dakako uvjetovano financijskim stanjem kluba nakon završetka pandemije.

Nesporan potencijal

Ako ste se pritom upitali zašto Bilić, lako je objasniti, jer nekadašnji napadač Bijelih i hrvatske reprezentacije godinama je pratio mlade igrače po Hrvatskoj i regiji dok je skautirao za španjolski Eibar.

- Istina, imam kompletan uvid u mlade igrače, između ostalih i one iz Hajduka. Znam sve, ali koliko god oni bili talentirani, jasno je da neće sami iznijeti teret igranja u bijelom dresu - jasno je proučio Bilić.

S nepunih 19 godina Bilić je krenuo s kontinuitetom utakmica za Hajduk. U ljeto 1999. kod trenera Katalinića počeo je dobivati priliku u nizu utakmica, a te sezone upisao je 26 nastupa uz šest zgoditaka.

- Debitirao sam kod Bonačića s nešto više od 17 godina, zatim igrao kod Katalinića, Matkovića, Vulića i Gračana. Nisam ni 21 godinu imao kada sam otišao u Španjolsku, ali postupno sam tijekom godina ulazio u momčad. Nisam bio nositelj, već sam učio od starijih koji su mi čuvali leđa. Tako držim da će i današnja generacija mladih igrača, ovih s 21 godinom i mlađi, morati stasati uz starije igrače.

Je li to razmišljanje na tragu one “s mladima se ne osvajaju trofeji”.

- Točno. Hajduk je klub koji se uvijek bazirao na mladim igračima, ali nije realno kazati da su mladi već došli u situaciju kada će njih pet ili šest ući u prvu postavu i preuzeti uloge nositelja. Potencijal je nesporan, s Tudorom su krenuli uzlaznom putanjom ovog proljeća, međutim prevelik je teret da svi odjednom postanu ključni igrači u klubu visokih ambicija - kazao je Bilić i naglasio:

- Kriza ili ne, ali procesi sazrijevanja igrača imaju svoje zakonitosti koje ni pandemija ne može promijeniti.

Kako vidite rasplet financijske krize? Hoće li klub izdržati teret velikih ugovora iskusnijih igrača?

- To je pitanje za predsjednika kluba, tko to može osim njega odgovoriti. Za Hajduk bi bilo najbolje da momčad ostane na okupu, ali kada vidim što se događa po Europi, a posebno u Španjolskoj koju najviše pratim, onda je jasno da nitko neće ostati pošteđen. U Španjolskoj klubovi gube 700 milijuna eura neigranjem Primere. Što dalje reći kada vidiš tu svotu minusa? Ako Hajduk uspije ostaviti momčad na okupu, bio bi to najveći dobitak za sljedeću sezonu. Onda će i mladi lakše stasati, a klub bi se njihovom afirmacijom lakše oporavio u bliskoj budućnosti.

Linker
22. svibanj 2024 01:26