JOHN MACDOUGALL Afp
VELIKI HIT

Čudo kluba koji ima kultni status među navijačima: Vrijede manje od Dinama, a ni Bayern ih ne može dobiti

Ove sezone nisu izgubili niti jednu utakmicu od momčadi koji predstavljaju Njemačku u Ligi prvaka
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 18. siječanj 2021. 18:26

Berlin je jedini glavni grad u Ligama petice koji nema nogometni klub relevantan u europskim razmjerima. Madrid ima Real i Atletico, Pariz ima PSG, London se diči Arsenalom, Chelseajem, Tottenhamom... Roma i Lazio predstavljaju prijestolnicu Italije. U posljednje vrijeme u Berlinu se ipak događaju promjene, istina, mnogi su očekivali da će iskorak prema vrhu njemačkog nogometa napraviti Hertha, klub duge povijesti, ali i klub koji je jedina svoja dva naslova prvaka osvojio prije devet desetljeća. U klub je nedavno ušao investitor, no za sada Stara dama još uvijek nije na razini da se može nositi s najboljima.

Međutim, u njihovoj sjeni raste jedan drugi berlinski klub, Union. U petak su odigrali 50. utakmicu u Bundesligi, začinili su to trijumfom nad Bayerom, pokazavši još jednom da bi ove sezone mogli visoko.

Naime, ove sezone nisu izgubili nijednu utakmicu od momčadi koji predstavljaju Njemačku u Ligi prvaka, remizirali su kod Borussije M. i doma s Bayernom, a na svom malenom stadionu svladali su Borussiju D., dok s Leipzigom igraju u srijedu u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva. Dodajmo da su slavili protiv Apotekara, remizirali s Wolfsburgom. Svi ti rezultati pokazuju da je u svojoj drugoj bundesligaškoj sezoni Union napravio veliki korak prema gore. Tim prije što im momčad prema Transfermarktu vijedi 62,9 milijuna eura. Prema istom izvoru, momčad prvaka Hrvatske vrijedi 100,6 milijuna eura...

- Uoči sezone nitko od nas nije mogao ni zamisliti da ćemo biti tu gdje smo sada. Unatoč odličnim rezultatima nećemo poletjeti, ostat ćemo trezveni jer znamo koji smo si cilj postavili. Vjerujem da nitko u ovom trenutku nije sretan kada igra protiv nas i sve nas to zabavlja i uživamo u tome - rekao je Cedric Teuchert, strijelac za pobjedu protiv Bayera.

Union je klub koji pod ovim imenom egizstira od 1966. godine, no njihova povijest seže sve do 1906. kada je osnovan FC Olympia Oberschönweide koji je potom promijenio ime u FC Union Oberschönweide. Podjelom Berlina na dva dijela nakon drugog svjetskog rata gradska četvrt Köpenick u kojoj je sjedište kluba našla se u istočnom dijelu koji je pripao DDR-u. U prvenstvu te propale komunističke tvorevine Union nije imao velikih uspjeha, jedini trofej je Kup osvojen 1968. godine. Sigurno da je jedan od razloga i struktura navijača koji su većinom bili protivnici vladajućeg režima.

Baš su navijači jedna posebna priča ovog kluba i prije nego što je momčad izborila nastup u eliti. Upravo zbog njih klub je dobio kultni status među ljubiteljima nogometa, a akcija "Krvarim za Union" iz 2004. dodatno je učvrstila sponu između kluba i navijača. Tada su, naime, naviači donirali krv berlinskim bolnicama, a sav novac koji su dobili uplatili su na račun kluba koji je na taj uspio ishoditi licencu. Nije to njihova jedina akcija po kojoj su poznati, svakog Božića stadion Uniona pohodi više od 30.000 navijača koji pjevaju božićne pjesme.

Takvo se ozračje vjernosti očito prenijelo i na ekipu, koja unatoč izostanku podrške s tribina ove sezone sjajno brodi kroz prvenstvo. Zašto je tome tako možda se može iščitati iz riječi Christiana Gentnera, jednog od najiskusnijih igrača Uniona, nekoć nogometaša Stuttgarta i Wolfsburga: - U momčadi vlada sklad između igrača i trenera, koji je sve uvjerio da vrijede puno i igrači su to prihvatili te vide i sami da mogu igrati na visokoj razini. Momčad je odlično sastavljena, pogotovo karakterno. To što smo sada na mjestu koje vodi u Europu izgleda kao san, ali svi vjerujemo da bi to moglo i dulje potrajati - rekao je 35-godišnjak.

Dakle, igrači vjeruju da mogu, zasluga je to švicarskog stručnjaka Ursa Fischera koji je i uveo Union u Bundesligu, a mogao bi po drugi put u ovom stoljeću odvesti ih i u Europu. Naime, 2001. godine Union je igrao finale Kupa u kojem je Schalke bio bolji 2:0, ali Rudari su kroz prvenstvo osigurali plasman u Ligu prvaka, pa je tada trećeligaš Union izborio Kup UEFA.

‘Usrani Afganistanče...‘

Pobjedu nad Bayerom zasjenio je događaj iz završnice dvoboja kojeg će morati rasvijetliti Disciplinska komisija DFB-a koja je i pokrenula istragu protiv igrača Uniona Floriana Hübnera zbog navodnog rasizma.

Braniča berlinskog kluba tereti Nadiem Amiri, veznjak Apotekara. Njemački reprezentativac optužio je 30-godišnjeg Hübnera da mu je tijekom jedne gužve rekao "usrani Afganistanče", aludiravši na njegovo podrijetlo.

Union je prvotno izrazio žaljenje zbog događaja, no čini se da ipak priča ima i drugu stranu, jer nitko iz Bayera nije potvrdio Amirijevu priču: - Ja nisam čuo da je tako nešto izrečeno - rekao je stoper Bayera Johnatan Tah...

Linker
26. travanj 2024 05:10