ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp
TEŠKA SITUACIJA

Evo tko već godinama ruši Niku Kovača! Ali Hrvat je sada, u jeku najžešće kampanje dobio pomoć velikog šefa

‘Važno je formirati skupinu igrača koji su voljni ići preko svojih granica i dati svoj doprinos‘
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 30. rujan 2022. 16:33

Jedna od najzanimljivijih utakmica 8. kola Bundeslige igra se u subuotu Wolfsburgu. Dvije momčadi koje sponzoriraju dva automobilska diva, Volkswagen (Wolfsbrug) i Mercedes (Stuttgart), ponašaju se u skladu s aktualnim energetskim problemima koji tište svijet nakon izbijanja rata u Ukrajini. Njihovi motori kašljucaju, nedostaje im goriva, zorno to pokazuje njihov kombinirani učinak u ovoj sezoni. Naime, ostvarili su tek jednu pobjedu, oboje imaju tek pet bodova na kontu i današnji dvoboj bi mogao imati veliki utjecaj na nastavak sezone.

Tijekom reprezentativne stanke u njemačkim medijima pojavila se priča kako bi današnji sraz sa Stuttgartom mogao biti i posljenji Nike Kovača na klupi Vukova. Priču je pokrenuo Bild, medij koji nije sklon Kovaču još od kada je bio trener Bayerna. Tada su ga sustavno rušili, tražili mu manu i u pobjedama, a kada Bavarci ne bi pobijedili tada su ispisani stupci kritika na njegov račun. Sličnu priču pokrenuli su sada nakon što je Wolfsburg u sedam kola osovjio tek pet bodova.

image
SEBASTIAN GOLLNOW Dpa Picture-alliance Via Afp

Svjestan je i Kovač da njegova priča u prvaku iz 2009. godine nije počela na najbolji mogući način, bio je iznimno razočaran onime što je njegova momčad pokazala protiv Union Berlina prije dva tjedna, nije štedio igrače. Izazvalo je to oprečne reakcije u javnosti. Neki su mu dali za pravo, neki pak smatraju da je momčad ogledalo trenera. Kako su igrači prihvatili tu otvorenu kritiku to oni sami znaju, ali ako je suditi po izjavi Joshue Guilavoguia kritika je posve zaslužena.

- Nije nam valjao Mark van Bommel, morao je brzo otići i sada radi sjajan posao u Belgiji (prvi je s Antwerpenom), Florian Kohfeldt također je otišao. Sada čitam da bi i Niko Kovač trebao otići. Zašto? Mi igrači moramo biti svjesni svoje odgovornosti i učiniti stvari puno boljima - rekao je Guilavogui, negdašnji kapetan Vukova koji se ljetos vratio iz Bordeauxa.

Osvrnuo se zadnji vezni na Kovačevu izjavu da će ako je potrebno on s bratom igrati i pokazati kako se bori na terenu.

- Mislim da je htio izazvati pozitivnu reakciju nas igrač, trener je svjestan da smo svi u istom čamcu. Ne vjerujem da je htio ikoga uvrijediti - dodaje Guilavogui.

A nakon dugog vremena s medijima je razgovarao i predsjednik Nadzornog odbora kluba Frank Witter, između ostalih tema osvrnuo se i poziciju aktualnog trenera.

- Nemam nikakvih dvojbi da je on pravi čovjek za nas. Strastveno se bacio na posao i daje sve od sebe, sigurno da imamo bodovnu krizu i da nam nasušno treba rezultatski uspjeh - rekao je Witter, svjestan da momčad nije do kraja prihvatila Kovačeve metode.

- Važno je formirati skupinu igrača koji su voljni ići preko svojih granica i dati svoj doprinos.

Priznaje Witter da je Kovač podignuo razinu fizičke spreme u odnosu na proteklu sezonu kada je to bio jedan od najvećih problema.

- Naša razina spremnosti nije bila na natjecateljskoj razini, no samo fizička sprema ne jamči rezultat. Nedavno protiv Uniona vidjeli smo recept kojeg bismo morali kopirati, Union je momčad s jasnom filozofijom, mentalitetom i zajedništvom, te jasnom taktičkom linijom. Naši zupčanici se još ne poklapaju, proces traje dulje nego što smo se nadali - zaključio je Witter.

Linker
26. travanj 2024 18:11