Stefano Pioli

 AFP
GDJE JE NESTAO MILAN?

Teška kriza i najbolniji poraz u sezoni: ‘Zadnji put su izgledali kao prvaci tri dana prije Dinama...‘

Pioli nema rješenja, Maldini mu bezuvjetno vjeruje, a zvučnih pojačanja neće biti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. siječanj 2023. 18:16

Pružaju li si u Napulju stisak ruke u znak čestitke? Kriza u Milanu ne jenjava, štoviše, produbljena je u 19. kolu gostovanjem kod Lazija i to najtežim porazom u sezoni (0:4), stoga se Rossoneri kao drugoplasirana momčad "smrzavaju" na minus 12 u odnosu na vodeći Napoli. Katastrofa u Rimu produljila je neslavni milanski niz na pet utakmica bez pobjede u svim natjecanjima (3i, 2n), igrači se nastavljaju ispričavati vjernim navijačima, a uprava se po prvi put ozbiljno suočava s pitanjima o smjeni trenera Stefana Piolija, koji i dalje izvlači ispravne zaključke iz poraza, ali ne uspijeva ih popratiti adekvatnim reakcijama.

- Izgubili smo energiju, moguće da nas je zahtjevan raspored u protekla dva tjedna koštao. Moja momčad stvorila je velika očekivanja u očima javnosti i pati jer ih ne može ispuniti. Moje je da se solidariziram s igračima i da vratim izgubljenu energiju timu. Navijači? Fantastični su, ne smijemo porušiti sve što smo izgradili, moramo ostati motivirani - rekao je Pioli nakon poraza od Lazija.

Upravo je motivacija ključni problem, piše Sempre Milan u analitičkom tekstu pod naslovom "Najjače karakteristike Milana postale su njihova Ahilova peta". Rossoneri su izgubili nekoliko bitnih stvari u odnosu na konkurente - vjeru, srčanost i želju za pobjedom, sažetak je osvrta spomenutog glasila, koje naglašava da je Milan posljednji put izgledao kao prvak u listopadu protiv Monze (4:1), odnosno tri dana prije gostovanja na Maksimiru. Napoli, s druge strane, ne pokazuje nikakve negativne signale i, čini se, poprilično mirno plovi ka tituli. Milan je bio taj koji je u novoj godini trebao uzburkati njihovu plovidbu. Za to je bio potreban pravcati tornado, a ovakav maestral sa sjevera Italije ni ne dopire podno Vezuva. Čuveni Paolo Maldini, današnji direktor kluba, nakon novog poraza pokušao je umiriti situaciju, no poricanjem gotovo pa opipljive krize možda je samo dolio ulje na vatru..

- Ovo nije neka velika katastrofa, podsjetimo da smo još uvijek u osmini finala Lige prvaka. Jasno da ovo nije naš najbolji moment, ali ne brinu me recentni rezultati - poručio je Maldini, a talijanski novinari potom su potegli pitanje o povjerenju u trenera.

- Nadao sam se da neću čuti to pitanje. Da, imam povjerenja u Piolija, razgovaramo svaki dan prije i poslije treninga. Obojica smo razočarani jer smo ispali iz Kupa i propustili Superkup. Hoćemo li dovoditi pojačanja? Ne očekujte potpise kakve gledamo u Engleskoj.. Napoli? Ima fantastičnu sezonu i ako osvoji 50 bodova i u drugom dijelu, nitko im neće oduzeti Scudetto.

Pomalo diplomatski dogovor Maldinija, jer sudeći po rezultatima te (ne)kontinuitetu Milana i ostalih konkurenata, Napoliju neće trebati dodatnih 50 bodova da osigura titulu. Da bi Milan s 38 bodova nadoknadio razliku, potrebna su mu četiri poraza Luciana Spallettija, uz uvjet da aktualni prvaci bilježe samo pobjede. U tom pogledu, nesretan podatak za Rossonere glasi da je Napoli popustio slaviti u samo tri ligaška ogleda do polovice sezone, a samo jednom je izgubio (protiv Intera). No, na San Siru ne trebaju razmišljati o Napoliju, već o izlasku iz rezultatske crnine, zbog koje se prošlog tjedna ispričao stoper Simon Kjaer, a nakon Lazija u istom tonu obratio se lider veznog reda Sandro Tonali.

- Ovo je bolno, mogao bih sada izreći tisuću riječi, no sve se svodi na to da smo ispod razine. Navijačima poručujem da nam je žao, želimo njihovu pomoć na putu prema cilju. Moramo vratiti onaj duh koji nas je doveo na slavne staze - poraženo je govorio Tonali.

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Ante Rebić, nažalost, prati trend svoje momčadi, samo što njegova kriza traje i dulje. Protiv Lazija je dobio posljednjih 10-ak minuta, kada je već sve bilo riješeno, a posljednji (od tri) ligaška pogotka postigao je prvog dana listopada, po povratku od jednomjesečne stanke povodom ozljede. Od tada se nije nametnuo kao prvi, ponekad ni drugi Piolijev izbor.

Budući da su njegovoj momčadi Lazio (37), Inter (37), Roma (37) i Atalanta (35) za petama, čeka ga borba za mjesto što vodi u LP iduće sezone..

Linker
27. travanj 2024 06:28