Thomas Tuchel

 Blatterspiel/imago Sportfotodienst/profimedia
NISKE OPTUŽBE

Tuchelov komentar na Vatrenog totalno je antisportski. Sad mu smeta, a prije ga je omalovažavao

Premda formalno na terenu nije slavio pogodak, hrvatski reprezentativac sjao je od sreće
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. veljača 2024. 10:52

Josip Stanišić velika je priča jer Kicker (ocjena 1,5) i brojni drugi mediji, pa i aplikacije koje izbacuju rejting igrača na temelju statistike, proglasili su ga najboljim akterom iščekivanog derbija u kojem je Bayer Leverkusen na svojem terenu matirao Bayern 3:0 i odvojio se na vrhu Bundeslige s pet bodova prednosti.

Hrvat je zabio prvi pogodak i odigrao jako dobru utakmicu utrljavši sol na ranu Thomasu Tuchelu, koji se u samoobrani spustio nisko optužujući propise i Bayern što su mu dopustili da na posudbi igra protiv matičnog kluba.

Kad si Borussia Dortmund ne bi sama pucala u čelo u posljednjem kolu prošlogodišnje Bundeslige, trener Tuchel imao bi sve pretpostavke da postane tragična pojava u povijesti Bavaraca po dosad učinjenom, iako ga izazovi za konačnu ocjenu tek čekaju, ali da ima obraza reći nešto protiv Stanišićeva igranja za Leverkusen totalno je deplasirano i antisportski. Stanišić je dočekao svojih slatkih pet minuta, i premda formalno na terenu nije slavio pogodak, sjao je od sreće.

Zapravo ga je otpisao

Niti kod Juliana Nagelsmanna hrvatski reprezentativac nije bio standardan starter, u prvoj se postavi pojavljivao tek povremeno, a bilo je susreta u kojima se nije digao s klupe. No kad je u prošloj sezoni dobio šansu, pokazao se jako dobrim u ogledima sa PSG-om u osmini finala Lige prvaka, te se još jednom odlično suprotstavio Kylianu Mbappeu. Bayern je prošao dalje, da bi potom izgubio u prvenstvu baš u Leverkusenu 2:1. Stanišić je ušao u završnih pola sata. Kako je u reprezentativnoj stanci Nagelsmann otišao na odmor, to je u Bayernu prikazano kao okidač da mu se uruči otkaz, a dovede Tuchela, koji je prethodno dobio "pedalu" u Chelseaju. Nakon poraza od Dinama na Maksimiru.

image

Josip Stanišić

SASCHA SCHUERMANN Afp

Tuchel je potpuno omalovažio Stanišića, tretirao ga je kao igrača čija razina nije nedostojna Bayernovog dresa, marginalizirao ga i zapravo otpisao. U devet ligaških utakmica do kraja sezone samo jednom ga je stavio u početnu postavu i dao mu 90 minuta, jednom uveo na minutu, jednom na petnaestak minuta i to je bilo sve. Nije igrao ni u Kupu, niti protiv Manchester Cityja u Ligi prvaka, osim zaključnih 11 minuta uzvrata kad je sve bilo gotovo. Službeno je dvije utakmice preskočio zbog problema s aduktorom, međutim, bila je to vrsta ozljede koju prijavljuju samo nezadovoljni igrači.

Iako je Stanišić svejedno planirao ostati u Bayernu i na ljetni je odmor nakon završnice Lige nacija otišao bez prevelikog razmišljanja o budućnosti, kamoli seljenju, klub ga je glatko, onako vjerojatno odmahnuvši rukom, pustio u Leverkusen, koji ga je htio i uzeo na jednogodišnju posudbu. Tuchel nije rekao ni slovo, premda je Pavard navaljivao da Ide u Inter, a Cancela nisu otkupili, te za zaputio u Barcelonu.

Tek kad je ostao na desnom beku samo na Mazraouiju pitao se jesu li mu baš trebali upaliti zeleno svjetlo. Njegova su opsesija bila "grandiozna pojačanja" poput Chalobaha i Bella-Kotchapa, ganjao ih je do zadnje sekunde prijelaznog roka i sve mu se izjalovilo. Fijasko ih je nagnao da ga u zimu pokušaju vratiti, ali trener Leverkusena Xabi Alonso nije ga pustio jer ima na njega pravo do ljeta. Znao je da mu Tapsoba (Burkina Faso) i Kossounou (Obala Bjelokosti) idu na Afrički kup nacija i trebao mu je stoper. Na kraju s Bayernom nije igrao u posljednjem trojcu, nego na desnom boku. Kasnije su u Münchenu reagirali angažiravši Sachu Boeya za 30 milijuna eura, no on je u subotu zaigrao lijevo i zaostao kao izravan protivnik Stanišiću kod gola.

Mislio je da ima boljeg

- U Engleskoj postoji pravilo - rekao je Tuchel nakon utakmice. - Ako posudiš igrače, ne smiju igrati protiv tebe. Mislim da to ima smisla jer sam to prečesto doživio. Taj "svačiji" igrač tada igra protiv mene.

Pitanje za Tuchela bi trebalo biti - ako imate bolje, zašto vam smeta što se pojavi na terenu nasuprot vas?

Stanišić je u 18. minuti bio potpuno slobodan nakon centaršuta Andricha s lijeve strane i pogodio za 1:0. To je uhodana akcija jer polovicu posljednjih pogodaka dali su na taj način. Kasnije su mrežu zatresli još Grimaldo i Frimpong. Mogli su zabiti i više od tri gola. Naigrali su zaleđeni Bayern, koji nije našao radnu temperaturu.

image

Josip Stanišić

SASCHA SCHUERMANN Afp

Na pitanje novinara je li htio dokazati da je kalibar igrača za Bayern, Stanišić je priznao:

- Da, može se tako reći. Ali to mi nije bilo u glavi tijekom igre. Naravno, kad ideš na posudbu, misliš da možda nemaš ono što je potrebno. Htio sam, dakako, dokazati samome sebi da imam ono što je potrebno.

Kad razgovarate sa Stanišićem vidite koliko voli i cijeni Bayern, u kojem je odrastao, te da se želi na ljeto vratiti. Zato bira riječi, u intervjuu će posebno paziti što će reći o Bavarcima, daleko više nego o Leverkusenu. Nikome se ne bi volio tamo zamjeriti. Ali na terenu nema milosti. Suigrači ga hvale da je uvijek davao sve od sebe, a možda je ovom igrom kupio novu šansu u dresu Bavaraca.

- Reći ću to ovako - još nismo stigli, ali napravili smo veliki korak prema naslovu prvaka. Iako, naš fokus u utakmici nije išao tako daleko, gledamo samo kako osvojiti tri boda i to se vidjelo. Nažalost, razlika je samo pet bodova - o tituli je kazao Stanišić.

- Meni je svaki gol čudan, jer ne zabijam puno pogodaka. Sretan sam, ali ujedno mi je i žao. No ove sezone sam u Bayer Leverkusenu i dajem sve od sebe - zaključio je Stanišić.

Linker
06. svibanj 2024 17:16