REUTERS
SN U MÜNCHENU NA OKRŠAJU ODLUKE

VIDEO: KAKAV RASPLET! BAYERN PRIMIO PA ZABIO ČETIRI GOLA I OSVOJIO NASLOV PRVAKA Allainz Arena se trese, Niko Kovač osvojio prvi trenerski naslov!

Veliki je privilegij bio biti u Münchenu, a još veći je bio imati ulaznicu za Allianz Arenu. Jer 70.000 sretnika, koji su osigurali ulaznicu za posljednju utakmicu Bayerna u Münchenu ove sezone, svjedočili su povijesnoj utakmici. Protiv Eintrachta je Bayern osigurao naslov prvaka Njemačke rezultatom 5:1, a u strijelce su se upisali i dvojica velikana Franck Ribery te Arjen Robben kojima je ovo bio oproštaj od bavarskoga kluba. Niko Kovač osvojio je svoj prvi trenerski naslov prvaka, a Bayernu je 29. put u povijesti prvak Njemačke.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. svibanj 2019. 15:02

BAYERN - EINTRACHT 5:1 (1:0) 1:0 - Coman (4), 1:1 - Haller (50), 2:1 - Alaba (53), 3:1 - Sanches (58), 4:1 - Ribery (72), 5:1 - Robben (78).

MÜNCHEN - Stadion Allianz Arena. Gledatelja 69.900.

BAYERN (4-2-3-1): Ulreich - Kimmich, Süle, Hummels, Alaba - Thiago, Goretzka (od 37. Sanches) - Gnabry, Müller, Coman (od 61. Ribery) - Lewandowski.

EINTRACHT (3-4-1-2): Trapp - Abraham, Hasebe, Hinteregger - Da Costa, Fernandes, De Guzman (od 46. Haller), Kostić - Gaćinović - Jović, Rebić (od 64. Torro -).

Toliko buke, priče i drame, a bio je to samo običan radni dan za Kovačev Bayern. Peticom su stigli do naslova, peticom kao pravi odlikaši. Tri je minute početkom nastavka Eintracht držao Bayern u neizvjesnosti, ali onda su Alaba i gotovo zaboravljeni Renato Sanches probušili Trappa osiguravši Bayernu pobjedu i naslov. S nešto manje od pola sata igre golovima su se od dresa bavarskog velikana oprostile klupske legende Ribery i Robben. Sve je za Bayern prošlo u najboljem scenariju, ali treba naglasiti, igrom su Bavarci zaslužili uvjerljivu pobjedu. Još je Eintracht dobro i prošao...

Kingsley Coman širom je Bayernu otvorio put prema naslovu kada je već u četvrtoj minuti nakon Müllerove ​asistencije zatresao mrežu Eintrachta. Ali nije to bilo sve što je Bayern ponudio.

Mogli su do poluvremena već sa sigurnošću sastavljati scenarij fešte, jer prilike su dolazile u serijama. Tri minute nakon pogotka Lewandowski je u prazan prostor poslao loptu i Gnabryja, napadač Bayerna izašao je sam pred Trappa, imao priliku utakmicu lišiti svake neizvjesnosti, ali ne može sve u sedam minuta; Trapp je obranio.

I nije mu to bio jedini zicer - obranio je u 13. minuti i Lewandowskom izlazak jedan na jedan. Seriju Bayernovih prigoda u prvih 20 minuta zaključio je Müller, kojem je u izglednoj situaciji lopta izmigoljila ispod kopačke. Godine ipak čine svoje...

Šest minuta kasnije već je Niko Kovač mogao staviti i drugu ruku na titulu, ali pojavio se VAR. Od ljutnje je Kovač šutnuo bocu s napitkom koja mu je cijelu utakmicu bila ispod nogu, ona se prva našla na udaru kada je sudac poništio Gnabryjev pogodak zbog zaleđa u 26. minuti. Slavila je već Arena, ali onda je na semaforu zasvijetlilo "Video assist" i sudac je pokazao da se rezultat vrati na 1:0.

Novu meč-loptu Bayernu je ponudio sam Eintracht, De Guzman je pogodio gredu vlastitog gola u 30. minuti, a samo minutu potom Müller je izašao pred Trappa, ali imao je Kevin rješenje i za Thomasa. Mogao je do poluvremena Bayern sve završiti, premda Eintracht i nije bio protivnik od kojeg bi se strahovalo.

Nijednom nisu Orlovi u prvom dijelu zaprijetili Ulreich​u, nakon 45 minuta Kovač je mogao biti miran, premda je u zadnjim trenucima prvog dijela povela Borussia u Mönchengladbachu. Ali sve je zakomplicirao Sebastian Haller već nakon pet minuta drugog dijela. Kostićevu loptu iz kornera Abraham je poslao u gredu, a Haller koljenom s četiri metra poslao u mrežu za muk na Areni.

Ali - kratak muk. Jer tri minute nakon poravnanja nova eksplozija radosti koju je režirao David Alaba. Kratko je odbio Trapp udarac Müllera, a najspretniji je potom bio Alaba, koji iz blizine šalje loptu u mrežu.

Svaku neizvjesnost riješio je Renato Sanches (Kovač ga je uveo u 38. minuti umjesto ozlijeđenog Goretzke) solo prodorom u 58., a konačni rezultat na oproštaju je potpisao Ribery. Skinuo je dres, zapjevala je Arena, fešta je mogla početi.

BORUSSIJA DORTMUND POBIJEDILA I OSTALA BEZ NASLOVA PRVAKA

Borussija Dortmund je slavila sa 2-0 golovima Jadona Sancha (45) i Marca Reusa (54) i mogla je na koncu tek čestitati Bayernu na naslovu prvaka.

Bayern je slabo ušao u sezonu i nakon 15 kola imao je čak devet bodova zaostatka za Borussijom i činilo se kako će biti nemoguća misija nadoknaditi tako veliki zaostatak. Na pola sezone Borussija je imala šest bodova višak, a nakon 20 kola velikih sedam bodova plusa. Međutim, samo četiri kola kasnije Bayern je dostigao zaostatak i obje momčadi su nakon 24. kola imale po 54 boda.

Borussija je upala u veliku krizu i od 20. do 24. kola ostvarila je samo jednu pobjedu uz dva remija i poraz, dok su Bavarci nanizali četiri pobjede. U možda i ključnoj utakmici sezone Bayern je deklasirao Borussiju sa 5-0 i načinio ključni korak na putu prema rekordnom 29. naslovu prvaka.

Na koncu je Bayern osvojio prvo mjesto sa 78 bodova, Borussija Dortmund je druga sa 76 bodova, RB Leipzig na trećem mjestu ima 66 bodova, a Bayer Leverkusen je zauzeo četvrtu poziciju sa 58 bodova.

Iz lige ispadaju Hannover i Nurnberg, a Stuttgart će igrati dodatne kvalifikacije.

LJESTVICA STRIJELACA: Lewandowski na vrhu, Kramarić na diobi treće pozicije

Napadač Bayerna Poljak Robert Lewandowski najbolji je strijelac njemačkog prvenstva sa 22 gola, dok je hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić na diobi treće pozicije sa 17 postignutih golova.

Na drugom mjestu je Paco Alcacer iz Borussije Dortmund sa 18 golova, dok su po 17 pogodaka kao i Kramarić zabili i Kai Havertz (Bayer Leverkusen), Luka Jović (Eintracht Frankfurt), Marco Reus (Borussia Dortmund) i Wout Weghorst (Wolfsburg).

LJESTVICA STRIJELACA:

22 - Lewandowski (Bayern Munchen)

18 - Paco Alcacer (Borussia Dortmund)

17 - Havertz (Bayer Leverkusen) , Jović (Eintracht Frankfurt), KRAMARIĆ (Hoffenheim), Reus (Borussia Dortmund), Weghorst (Wolfsburg)

16 - Belfodil (Hoffenheim), Werner (Leipzig)

15 - Haller (Eintracht Frankfurt), Poulsen (Leipzig)

14 - Mateta (Mainz 05), Volland (Bayer Leverkusen)

12 - Plea (Borussia Mönchengladbach), Sancho (Borussia Dortmund)...

BAYERN - EINTRACHT 5:1 (Coman 4', Alaba 53', Sanches 58', Ribery 72', Robben 78' / Haller 50')

BAYERN: Ulreich - Kimmich, Süle, Hummels, Alaba - Goretzka, Thiago - Gnabry, Müller, Coman - Lewandowski

EINTRACHT: Trapp - Abraham, Hinteregger, Hasebe - de Guzman, Fernandes - Kostić, Gaćinović, da Costa - Rebić, Jović

---------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! BAYERN MUNCHEN S NAŠIM NIKOM KOVAČEM JE PRVAK NJEMAČKE!!! ČESTITKE HRVATSKOM TRENERU!

90' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

82' - Još jedna velika prilika za Robbena, ali ovaj put Trapp brani taj udarac. Bio bi to oproštaj u velikom stilu, no i ovako je prošlo bolje nego što su Bavarci mogli i zamisliti...

78' - GOOOL! Pa ljepše od ovoga nije moglo! I Robben se na svome oproštaju upisao u strijelce! Lewandowski je jednim potezom izbacio 'pola' obrane Eintrachta, Alaba je primio dodavanje i zatim nesebično uposlio Nizozemca koji je ovo s pet metara pogodio kao od šale... Nevjerojatan 'happy end', Kovaču vjerojatno nije ni sanjao da će sve proći ovako glatko!

72' - GOOOL! Ribery se sjurio u šesnaesterac, prošao kroz obranu gostiju i zatim maestralno prebacio golmana za velikih 4:1! Kakav oproštaj legendarnog Francuza od bavarske publike!

- Službeni spiker objavio je da je na Allianz Areni 75 000 gledatelja.

67' - I posljednju zamjenu radi Niko Kovač, a dao je priliku - ni manje ni više nego - Arjenu Robbenu! Kovač je time dao dvojici legendarnih Bayernovih nogometaša da se oproste od minhenske publike! Izašao je Serge Gnabry.

64' - Druga zamjena kod Eintrachta. Izašao je Ante Rebić koji je bio prilično nevidljiv na današnjem susretu, a priliku dobiva Lucas Torro.

61' - Ovacije na Allianz Areni! Ušao je Franck Ribery kojemu je ovo posljednja utakmica za bavarskog velikana. U igri će zamijeniti strijelca prvoga pogotka Kingsleya Comana.

58' - GOOOL! Renato Sanches je 'šukerovski' prošao po lijevoj strani, Fernandesa lažnjakom poslao u prazno i zatim sjajno poentirao za 3:1! Niko Kovač je pogodio sa zamjenom, a Sanches mu se odužio na najbolji mogući način!

54' - GOOOL! MARCO REUS JE U MOENCHENGLADBACHU POVISIO NA 2:0!

53' - GOOOL! Ekspresno se vratio Bayern, Muller je opalio s vrha šesnaesterca, a na odbijanac naletio Alaba i zakucao loptu u mrežu za novo vodstvo!

50' - GOOOL! Velika greška Bayernove obrane! Kostić je izveo korner, lopta je prošla kroz cijelu obranu Bavaraca, Abraham je pogodio gredu, a odbijanac u mrežu pospremio Haller, džoker koji je ušao u drugome dijelu!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Munchenu. Adi Hutter je u svlačionici ostavio de Guzmana, a ušao je Sebastian Haller.

- Fantastična je atmosfera na Allianz Areni:

VIDEO: Jurica Radić

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Igrači Bayerna krenuli su od prve minute na sve ili ništa, očigledna je želja za novim naslovom prvaka Njemačke. Gosti iz Frankfurta kao da se nisu niti pojavili na utakmici, Rebić i društvo zasad nisu stvorili nijednu pravu prigodu. Bavarci su poveli pogotkom Kingsleya Comana već u 4. minuti. Mrežu je zatresao i Gnabry u 20. minuti, ali slavlje je bilo kratkog vijeka jer je VAR snimka pokazala da je Lewandowski u toj akciji bio u zaleđu pa je gol poništen.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

45' - BORUSSIA DORTMUND JE POVELA 1:0 POGOTKOM JADONA SANCHA:

42' - Rebić je poslao u šesnasterac nešto između udarca i centaršuta, ali teško da se to može nazvati prilikom...

38' - Niko Kovač je prisiljen mijenjati već u prvome poluvremenu. Izašao je Goretzka, čini se zbog ozljede, u igri je Renato Sanches.

33' - Bayern samo reda prigode, Eintracht kao da nije ni došao na utakmicu! Gnabry je pucao, a lopta je prošla samo par centimetara od vratnice...

32' - Neće pa neće! Muller je opalio i pogodio gredu! Baš ga neće gol danas...

Screenshot

26' - GOOOL! Gnabry je pobjegao obrani Eintrachta i fantastično poentirao za 2:0! Čini se da ipak neće biti ništa od pogotka... sudac čeka odluku VAR-a. Ništa od gola! Bilo je zaleđe kada je Lewandowski primio primio loptu, a zatim gurnuo Gnabryja u šansu.

20' - Što je sada bilo Mulleru... primio je loptu na pet metara, potpuno sam, a onda se spetljao kao da je početnik. Obrana Eintrachta djeluje poprilično tromo i pogubljeno.

13' - Kako su Bavarci navalili! Vidi se da su gladni pobjede... Lewandowski je sjajno prošao čuvara i još bolje pucao, ali mora se priznati da je Trapp danas na razini! Moglo je već biti 3:0 za Bayern.

9' - Dvije megašanse za Bayern! Alaba je raspalio bombetinu s dvadesetak metara, a Trapp majstorski skinuo i izbacio loptu u korner. Iz kornera je najviši Lewandowski, ali udarac glavom ide preko gola.

7' - Reklo bi se - 'a i nije neka šansa...' Gnabry je došao u situaciju 'jedan na jedan' s Trappom i s dva metra pucao ravno u njega! Gledatelji si već čupaju kosu na tribinama...

4' - GOOOL! U par poteza izigrali su Bavarci cijelu obranu gostiju, Muller je pronašao Comana, a francuski veznjak precizno pogađa 'malu mrežicu'. Malo je reći da su tribine eruptirale od euforije!

1' - Počela je utakmica na Allianz Areni!

---------------------------------------------------------------------------

>>> 15.25 Igrači su istrčali na travnjak u Munchenu.

VIDEO: Jurica Radić

>>> 15.20 Allianz Arena je već puna gotovo do posljednjeg mjesta!

VIDEO: Jurica Radić

>>> 15.10 Još je 20 minuta do početka...

>>> 15.00 Tribine Allianz Arene polako se popunjavaju:

VIDEO: Jurica Radić

Jurica Radić

>>> 14.20 - Međusobni okršaji Bayerna i Eintrachta

>>> 14.10 - Prvi put odluka o tituli pada na Allianz areni

Čak 11 od zadnjih 12 naslova osvojio je Bayern na gostovanjima. Jedino su u sezoni 2014/15. prvaci postali u “fotelji” nakon što su u subotnjem ogledu svladali Herthu na Allianz Areni, a dan kanije Wolfsburg im je osigurao titulu porazom u Mönchengladbachu. Triput su upravo u Wolfsburgu doživjeli promociju u prvaka, dvaput u Kaisereslauternu, po jednom u Berlinu, Augsburgu, Ingolstadtu i Hamburgu, ali prvi put ključne bodove moraju osvajati u Allianz Areni, još od otvaranja stadiona 2005. godine.

Soccer Football - Bundesliga - Borussia Moenchengladbach v Bayern Munich - Borussia-Park, Moenchengladbach, Germany - March 2, 2019  Bayern Munich's Thomas Mueller celebrates scoring their second goal with Serge Gnabry     REUTERS/Thilo Schmuelgen  DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Zadnji put je Bayern na svom terenu prvenstvo riješio u sezoni 1999/2000. kada je u posljednjem kolu pobijedio Werder 3:1 na Olimpijskom stadionu u Münchenu i titulu osvojio zahvaljujući posrtanju Bayera u susretu s Unterhachingom.

- Dat ćemo 100 posto ispred svojih navijača - poručio je Leon Goretzka, a predsjednik Karl-Heinz Rummenigge dodao:

- Ovo smo čekali godinama, da zajedno s navijačima u odlučujućoj utakmici naslov prvaka proslavimo u našoj Areni.

Bayernova osvajanja naslova od 2000. godine

2000/01. 34. kolo: Hamburger SV (1:1)

2002/03. 30. kolo: Wolfsburg (2:0)

2004/05. 31. kolo: Kaiserslautern (4:0)

2005/06. 33. kolo: Kaiserslautern (1:1)

2007/08. 31. kolo: Wolfsburg (0:0)

2009/10. 34. kolo: Hertha (3:1)

2012/13. 28. kolo: Eintracht (1:0)

2013/14. 27. kolo: Hertha (3:1)

2014/15. 30. kolo: zahvaljujući porazu Wolfsburga

2015/16. 33. kolo: Ingolstadt (2:1)

2016/17. 31. kolo: Wolfsburg (6:0)

2017/18. 29. kolo: Augsburg (4:1)

>>> 13.40 - Kladionice daju veliku prednost bavarskom klubu

Ako je suditi po kladionicama, danas će se slaviti u Münchenu. Naime, Bayern je po njima veliki favorit u ogledu s Eintrachtom, koeficijent na pobjedu izabranika Nike Kovača iznosi od 1,25 do 1,35. S druge strane eventualni trijumf gostiju donio bi pravo bogatstvo, koeficijent je od 9 - 9,5. Koeficijent na remi, s kojim obje momčadi ispunjavaju svoj cilj, iznosi 6,5.

Soccer Football - Bundesliga - Bayern Munich v Borussia Dortmund - Allianz Arena, Munich, Germany - April 6, 2019  Bayern Munich's Franck Ribery celebrates after Javi Martinez scores their third goal          REUTERS/Kai Pfaffenbach  DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video
REUTERS

I Borussia Dortmund je blagi favorit na gostovanju u Mönchengladbachu, koeficijent na njihov trijumf je 2,20, dok pobjedu domaćina kladioničari procjenjuju s koeficijentom 2,85. Koeficijent na neodlučeni rezultat, koji nikome ne odgovora, iznosi 4,10.

>>> 13.05 - Navijači su se već počeli polako okuplkjati ispred Allianz Arene.

VIDEO: Jurica Radić

---------------------------------------------------------------------------

Linker
01. svibanj 2024 19:28