Vlado Kos / CROPIX
OBJAVLJENE NOVE CIJENE HR IGRAČA

ČOVJEK KOJI PRIJE GODINU I POL NIJE BIO U TOP 5 DANAS JE NAŠ DALEKO NAJSKUPLJI IGRAČ! Uvjerljivo najveći gubitnik Rakitić

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. lipanj 2019. 19:06

Hoće li hrvatski nogometaši “unovčiti” drugo mjesto na svijetu ovoga ljeta, kad prošloga već mnogi od njih to nisu uspjeli? I koliko dugo to srebro drži cijenu? Zanimljiva pitanja na koja će odgovor dati tržište, zakon ponude i potražnje, drugog odgovora nema.

Recimo, mladi Srbin Luka Jović otišao je u Real iz Eintrachta za 65,7 milijuna eura, a to je cijena kojoj se nijedna hrvatska zvijezda još uvijek nije približila. Postoji i tu objašnjenje: dobar dio naših igrača, onih najskupljih, već je i ranije igrao u najjačim i najbogatijim klubovima (Real, Barcelona, Juventus, Inter, Atletico, Chelsea, Liverpool...), upravo u tim klubovima dostižu ili su dostigli svoje vrhunce i teško je očekivati da će nekamo otići za “perverzne” svote.

Soccer Football - Real Madrid Unveil Luka Jovic - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - June 12, 2019   Real Madrid new signing Luka Jovic on the pitch     REUTERS/Susana Vera - RC1CECFE9630
REUTERS/Susana Vera

Naravno, tu su i “godine proizvodnje”, recimo, Luka Modrić prije dvije godine vrijedio je, po Transfermarktu, 40 milijuna eura, a sada mu je, iako je lani pokupio sve individualne nagrade, vrijednost dvostruko manja. Logično, ipak će uskoro napuniti 34 godine.

Ugodna iznenađenja

Dojam je, znači, da Hrvati, barem oni koji su bili dio te priče, nisu naplatili taj velik reprezentativni uspjeh, rekordne odštete još nisu pale. Ali premda Transfermarkt definitivno nije glavno mjerilo i realan pokazatelj cijena na tržištu, ta stranica ipak pokazuje određene zakonitosti. Znači, u godinu je dana, od SP-a do danas, cijena najviše skočila četvorici igrača; Andreju Kramariću, Anti Rebiću, Marcelu Brozoviću i Nikoli Vlašiću. Vrlo jednostavno - od svih hrvatskih nogometaša oni su imali najbolju klupsku sezonu, bili su tržištu, na neki način, najugodnija iznenađenja.

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Andrej Kramaric.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Vlašić je osvojio navijače u Rusiji, Rebić je zasjao na Mundijalu, ali i nakon njega odigrao vrlo dobru bundesligašku sezonu, dok je Kramarić već konstanta u Hoffenheimu i napadač koji je bio vrlo blizu samom vrhu ljestvice strijelaca u Njemačkoj. Brozović je pak nakon odličnog SP-a uhvatio startnu i standardnu poziciju u Interu, jedan je od igrača s najvećom minutažom u milanskom klubu, koji je ove sezone izborio i Ligu prvaka, pa ni loša forma nije mogla pokvariti njegovu tržišnu vrijednost.

- Kratkoročno hrvatski igrači možda nisu naplatili taj mundijalski uspjeh, ali za to postoje razlozi. Neki su igrači, očekivano, u Rusiji dosegnuli vrhunac, neki su, poput Modrića, već u godinama kad cijena teško i može rasti, Vrsaljko i Pjaca su se primjerice ozlijedili i nisu ni mogli napredovati. Tako da ni ne treba čuditi taj ukupni trend pada vrijednosti - govori menadžer Damir Jozić, ističući ipak neke pozitivne stvari koje je srebro donijelo na tržište hrvatskih nogometaša.

Rostov na Donu, Rusija, 250618.
Stadion Rostov Arena.
FIFA World cup 2018.
Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je zadnji trening pred sutrasnju utakmicu 3. kola skupine D u kojoj igraju protiv Islanda.
Na fotografiji: Sime Vrsaljko, Marko Pjaca, Tin Jedvaj i Marcelo Brozovic.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

- Dugoročno gledajući, hrvatski su nogometaši jako popravili imidž. Ne samo oni koji su igrali, tržište se općenito počelo više zanimati na za naše igrače, pa čak i one iz HNL-a. Recimo, Dinamo je nedavno za Olma izvjesio cijenu od 40 milijuna eura. Bez obzira na to što je on Španjolac, dosad nije bilo moguće da ijedan naš klub uopće pomisli na toliku cijenu. Sad je sve više igrača koji i iz ostalih klubova, Rijeke, Hajduka, Osijeka, pa i Gorice, odlaze za višemilijunske iznose. Po tom je pitanju Mundijal sigurno napravio velik pozitivan pomak.

Lisabon, Portugal, 140319. 
Stadion Luz.
Uzvratna utakmica osmine finala 2 . kola UEFA Europa Lige, S. L. Benfica - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ipak, čudimo se baš tom primjeru Luke Jovića. Srpski nogometaš za 65 milijuna, nijedan hrvatski još ni za 40 milijuna?

- To je, opet, drugi problem. Jović je napadač kakvog mi, nažalost, nemamo. I to treba biti jedan od zadataka hrvatskog nogometa u budućnosti: proizvesti jednog, čak i dvojicu-trojicu pravih napadača, devetki koje će nositi reprezentaciju. Rebić, Kramarić, Petković, Brekalo..., sve su to dobri ili odlični igrači, ali nitko od njih nije pravi golgeter, onog šukerovskog profila. Ili eduardovskog. Tko zna koliko bi njih dvojica vrijedila sad u onoj formi iz svojih najboljih dana i po današnjim tržišnim kretanjima. Vjerojatno tu negdje kao Jović - kaže Jozić.

CROPIX

Vrlo bitno

Vidi se iz svih ovih podataka da su na cijeni najviše hrvatski reprezentativci u “pravim” godinama koji pritom standardno igraju u svojim inozemnim klubovima, Kramarić, Rebić, Vlašić i Brozović najbolji su primjer. Izuzev Vlašića, ostala će trojica ubrzo postati senatori među Vatrenima.

Soccer Football - World Cup - Croatia Training - Luzhniki Training Field, Moscow, Russia - July 14, 2018   Croatia's Luka Modric with Marcelo Brozovic during training   REUTERS/Damir Sagolj - RC14E5E3F3A0
REUTERS/Damir Sagolj

- Vrlo je bitno, ne samo zbog tržišta već i općenito zbog našeg nogometa i reprezentacije, pametno i kvalitetno napraviti smjenu generacija. Ona je već počela, ali nakon Eura će dosegnuti svoj vrhunac. Jer, pazite, igrača uvijek imamo, uz sve ove koje znamo i od kojih očekujem novi “boom” uvijek se ukaže neko novo ime, iskoči netko na koga nismo računali. Stoga i ne treba gledati dramatično na to što su vrijednosti trenutno možda pale; bude li sve u redu, budu li se naši mladi igrači razvijali kako svi želimo, sigurno će u iduće dvije-tri godine vrijednosti svima njima opet rasti - zaključio je Jozić.

Linker
05. svibanj 2024 08:05