Zlatko Dalić
 REUTERS/Radovan Stoklasa
ŠANSA U LIGI PETICE

'DALIĆ JE ODAVNO MOGAO BITI JEDAN OD NAJPLAĆENIJIH NA SVIJETU' Imao je ponudu kakvu je vidio malo koji trener, ali je zbog jedne stvari rekao - NE!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. listopad 2019. 12:34

Zlatko Dalić imao je ovog ljeta ponudu Al-Hilala, kluba iz Saudijske Arabije. Kao čovjek i trener koji u toj državi uživa golem ugled kulturno je pristao naći se s njima, iako je znao da će ih odbiti. Stavili su na stol ponudu kakvu je vidio malo koji sportski stručnjak u svijetu. Po nekim informacijama riječ je o osam do deset milijuna eura po sezoni neto, na nekoliko godina. Kad te ljudi gledaju kao Boga i daju ti sve, zacijelo je neugodno reći - ne. Dalić je to napravio.

Zahvalio se čelnicima Al Hilala i ljubazno ih zamolio da ga razumiju, jer njegova je misija odvesti Hrvatsku na Euro i na završnom turniru pokušati napraviti novi veliki rezultat. To mu je ovog časa jedino u fokusu i dovoljno govori koliko mu je važna reprezentacija.

Ovih dana saudijski mediji povezali su ga s Al-Ittihadom, zato jer je taj drugi tamošnji velikan ostao bez trenera. No, od toga nema ništa. Dovoljno dobro poznajemo Dalića da budemo sigurni, ako Hrvatska izbori Euro, on će predvoditi Luku Modrića i kolege na još jednom velikom natjecanju. Oko toga ovog časa nema ni trunke dvojbe. Al-Ittihad će si morati naći drugo rješenje. A u srpnju 2020. će sve biti otvoreno, jer ima logike da krene dalje. U nove izazove. Na istok, ili što bi on više volio - na zapad.

Branko Ivanković donedavno je trenirao Al Ahli u Saudijskoj Arabiji. Pitali smo ga kakav ugled tamo uživa Dalić?

- Točno je da je Dalić mogao ići u Al-Hilal ovog ljeta za ogroman novac. Pitanje je hoće li više ikad dobiti takvu ponudu. To znam jer bio sam tamo, poznajem ljude koji su u to bili uključeni. Ja ne mogu govoriti o brojkama, ali definitivno bi bio među najbolje plaćenim trenerima svijeta. Nije prihvatio, želi završiti ciklus s reprezentacijom s Europskim prvenstvom. No, jasno je, kad bi Dalić htio, danas bi mogao otići u Saudijsku Arabiju - kaže renomirani stručnjak, koji ove jeseni ima malo vremena i za obitelj u Varaždinu.

Cardiff, Wales, 131019.
Cardiff City Stadium.
Kvalifikacijska utakmica izmedju Hrvatske i Walesa za Euro Cup 2020.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX
Zlatko Dalić i Dražen Ladić imat će dosta problema pri sastavljanju momčadi za Slovačku

Dakle, Dalićev transfer dolazi u obzir tek nakon Eura.

- Tako je, često razgovaramo o tome. On želi završiti svoju reprezentativnu priču s Europskim prvenstvom, naravno očekivajući ili željeći veliki rezultat. Kako to svi mi maštamo, možda i malo neobjektivno. Ali imamo pravo na nadu i optimizam. Potom tko zna, nikad kod trenera nije sigurno…

Kako komentirate napise da bi ga radio vidio Al-Ittihad?

- To su njihove glazbene želje. Mislim da ne dolazi u obzir, da je htio tamo otišao bi u Al-Hilal koji bolje plaća, ima kvalitetniju momčad i vjerojatno će biti prvak Azije.

Pravi put

Ivanković je konstatirao:

- Po meni, Dalić treba tražiti šansu u ligi Petice. U najboljim je trenerskim godinama, ostvario je sjajne rezultate, s pravom može očekivati ponude iz elitnih prvenstava. To bi mu trebao biti put. Na Bliski istok ili Daleki istok uvijek može otići i zaraditi novac - zaključio je Ivanković.

Zlatko Dalić drugima otvara vrata najvećih klubova Saudijske Arabije. I drugih arapskih država. Njemu su stalno otvorena, on je s njima u permanentnom kontaktu, no to nema veze s ulogom izbornika, koja je neupitna. Tako je odlučio nakon Rusije, i to će realizirati do kraja, bude li sve planu. Neće otići izbog drugih ponuda, ma kakve bile. Jedino ne znamo što bi se dogodilo da izgubimo od Slovačke. Taj scenarij nije pripremljen. Šansa za Euro, ne prođemo li kvalifikacije, ostala bi kroz Ligu nacija u ožujku, ali nitko ne želi razgovarati o tome.

Linker
19. travanj 2024 13:49