Matija Djanjesic / CROPIX
ENGLESKI SE MEDIJI NE MOGU NAČUDITI

ENGLEZI ŠOKIRANI 'UTAKMICOM DUHOVA' U HRVATSKOJ 'Bio je to doista nadrealan doživljaj! Čujete fotoreporterske klikove, sudac upozorava Modrića...'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 14. listopad 2018. 20:20

Neskriveni šok i čuđenje zbog igranja nogometa pred praznim tribinama, zadovoljstvo igrom, ali i razočaranje zbog propuštenih prilika i prigode da kako-tako uzvrate Hrvatskoj za polufinalni poraz na SP u Rusiji, te oduševljenje debitantom Jadonom Sanchom - bio bi to sukus napisa u engleskim medijima nakon mršavog remija Hrvatske i Engleske nedirnutih mreža na Rujevici.

Do Rijeke su Englezi u svojoj povijesti odigrali čak 987 utakmica, ali ni jednu bez gledatelja! Za razliku od naše “iskusne” momčadi, koja zbog huliganskog divljanja već ima u svojoj statistici čak pet odigranih utakmice pred praznim tribinama. I bili su Englezi strahovito znatiželjni uoči dvoboja, silno ih je zanimalo kako će to izgledati... A kad su vidjeli i osjetili svu tugu ozračja na praznoj Rujevici, svoj su šok i razočaranje pretočili u jednu, ali posve dostatnu i nadasve točnu rečenicu:

Drakonske kazne

“Rijeka nam je zapravo pokazala što navijači znače nogometu!”

To je, naravno, i dalje prekrasna igra, ali posve drukčija nego kad se čuje huk s tribina. U svemu je zapravo paradoksalno da su tribine bile prazne zbog - divljanja na tribinama!? I tu su Englezi prije nešto manje od tri desetljeća povukli debelu crtu i odijelili navijače od huligana, uveli su drakonske kazne za nerede na stadionu i oko njega i dobili su mir.

Rijeka, 121018.
Stadion Rujevica.
Utakmica 3. kola 4. skupine Lige A UEFA Lige nacija, Hrvatska - Engleska. 
Na fotografiji:  prazne tribine.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

A mi? Mi se vucaramo i koprcamo po dnu i iz tjedna u tjedan “molimo Boga” da nekakav kreten “u ime koreografije” ne baci baklju, petardu, topovski udar ili bengalku s tribine i pogodi nekoga na travnjaku ili pokraj njega. Ni to što je nedavno na Poljudu nesretni vatrogasac ostao nagluh i bez prsta zacijelo neće donijeti nikakvu promjenu, čemu je dokaz i još jedna brutalna UEFA-ina kazna Dinamu zbog divljanja huligana u Ligi prvaka. I sve dok državni organi, poglavito policija i pravosuđe, ne dobiju politički mig za konkretan i konačni obračun s huliganizmom na tribinama, živjet ćemo u iščekivanju nekog našeg “Heysela” ili “Hillsborougha”...

I u prešutnom odobravanju tog zla koje nam se zbiva na tribinama, leži odgovor na upit zašto mi nismo bili ni upola šokirani ovom “utakmicom duhova” kao što su to bili Englezi! Naime, navikli smo živjeti s tim, pa je tako posljednjih godina postala vijest da Hrvatska domaću utakmicu IGRA pred navijačima, a ne obrnuto!

I nisu pomogli ni brojni apeli igrača i vodstva, pa će tako u vjetar otići i još jedna žalopojka našeg izbornika Zlatka Dalića koju je prenio BBC:

- Nogomet se igra za navijače, tužno je da momčadi koje su završile na drugom i na četvrtom mjesto na SP-u igraju iza zatvorenih vrata. Ne znam kome je to bilo dobro, možda se mogla donijeti i drukčija kazna. Jer, nogomet je igra koja se mora igrati pred ispunjenim tribinama - rekao je Dalić Englezima, usmjerivši strelicu i prema UEFA-i.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Croatia v England - Stadion HNK Rijeka, Rijeka, Croatia - October 12, 2018  Croatia coach Zlatko Dalic gestures during the match  REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

No, budući da znamo kako je UEFA praktički jednodimenzionalna organizacija i znan je njen način kažnjavanja huliganizma, ponajprije treba očistiti ispred svojih vrata i spriječiti ono što se može spriječiti. I koliko još vremena treba proći da se pronađu i kazne crtači svastike na (praznom!) Poljudu, koji su zapravo i bili autori i scenaristi ove sablasne Rujevice...

Prvi nakon Beckhama

Englezi, nadalje, komplimentiraju skupini od 20-ak navijača njihove reprezentacije, koji su iz šumarka s obližnjeg brda, u apsolutnom mraku, gledali utakmicu, povremeno su i zapjevali.

- Bio je to doista nadrealan doživljaj - s jedne strane dobro čujete fotoreporterske klikove na objektivima ili što igrači dovikuju jedan drugome na terenu, odnosno kako sudac Brych upozorava Modrića da će “za sljedeći start, bilo kakav, dobiti žuti karton”, a istodobno negdje u daljini stiže jeka poznate navijačke pjesme, no morate se dobro napregnuti da biste čuli te tonove - piše Daily Mail.

Glamurozno najavljivano englesko “čudo od djeteta”, Jadon Sancho, opravdao je sve pohvale prije utakmice, namučivši Pivarića i Vidu u onih 15-ak minuta koliko je igrao. Ali, i on je ostao zakinut za navijački urlik prilikom svog ulaska na teren, nije uopće prijeporno da bi ga navijači urnebesno pozdravili nakon posljednjih napisa i njegovih dobrih igara...

- Žao mi je što moja obitelj nije mogla biti na stadionu u Rijeci i uživo vidjeti moj debi. Imao sam malu tremu, ali nastup mi je možda čak i olakšalo igranje pred praznim tribinama. Osjećao sam se, naime, kao na treningu, nisam imao nikakve mentalne kočnice, niti sam se opterećivao pitanjima hoću li razočarati navijače - zanimljivo je svoj debi prokomentirao Sancho, koji je ukupno deveti najmlađi engleski debitant, ali i drugi najmlađi igrač, iza Duncana Edwardsa, koji je za Englesku debitirao u službenoj natjecateljskoj utakmici. A ujedno je postao i prvi igrač nakon Davida Beckhama (2009. godine), koji je igrao za Englesku kao član nekog kluba izvan Otoka (Borussia Dortmund).

Bilo je, eto, kao na treningu. Da, baš tako. Nažalost...

Rezultati by SofaScore

Linker
02. svibanj 2024 06:33