JOHAN EYCKENS Afp
PO POBJEDU U BEČ

Damir Krznar o nenadoknadivom gubitku i šoku u Rijeci: ‘Pred tim problemom ne smijemo zatvarati oči‘

Dinamovi nogometaši u srijedu prije podne posebnim zrakoplovom putuju u Beč na utakmicu s Rapidom
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. listopad 2021. 15:53

Dinamovi će nogometaši u srijedu u 11 sati poletjeti posebnim zrakoplovom prema Beču, gdje će dan kasnije igrati u 3. kolu skupine H Europske lige protiv Rapida (18.45 sati). U večernjim satima srijede Plavi će trenirati na Rapidovu stadionu, a uoči odlaska u austrijsku metropolu, trener Damir Krznar kaže:
- U dobrom raspoloženju putujemo u Beč. Nakon dva apsolutno različita riječka poluvremena, uhvatili smo se pozitive, razmišljamo na način da je na Rujevici naša čaša bila polupuna, a ne poluprazna. Rijeka je u prvoj dionici igre iskoristila sve ono što smo joj darovali, nije se trebala previše namučiti za visoko 3:0 vodstvo. Pogrešni nas je raspored doveo u probleme, ali u drugom smo dijelu bili fantastični i uspjeli smo se vratiti. Malo je momčadi koje se uspijevaju vratiti nakon onakvog prvog poluvremena i baš na tome gradimo optimizam uoči gostovanja u Beču – rekao je Krznar.


U tom je, lošem prvom poluvremenu nedostajalo agresivnosti. Suvišno je iznova spominjati veliki hendikep zbog neigranja ozlijeđenog Ademija, no može li se taj problem riješiti, kako se nešto slično ne bi ponovilo u Beču?
- Naravno da nam Ademi nenadoknadivo nedostaje kad razgovaramo o stupnju momčadske agresije. Ali, ponavljam, sve probleme koje smo imali na Rujevici, sami smo sebi kreirali, i to ne zbog slabe obrane, nego zbog pogrešne organizacije i lošeg stajanja u napadu. Jedna je linija bila predaleko od druge i nakon izgubljenih lopta, sve smo ponudili Rijeci, a oni su to, na širokom prostoru, znali jako dobro koristiti. Malo smo otišli „grlom u jagode” i bili smo kažnjeni...


Kako je moguće da se momčadi poput Dinama u tako kratkom razdoblju dogode dvije tako loše gostujuće utakmice, kao protiv Šerifa i prvo poluvrijeme protiv Rijeke?
- Događaju se takve utakmice svim momčadima. Ali, slažem se da je još kako upozoravajuće kad nam se u tako kratkom razdoblju dogode dva tako loša izdanja, pred tim problemom definitivno ne smijemo zatvarati oči. I kad bih tražio nekakav alibi, a nikad ga ne tražim, onda treba reći da nas je reprezentativna stanka svakako malo presjekla. Nismo u ta dva tjedna bili kompletni na treninzima, neki su se igrači vratili praktički dva dana prije utakmice na Rujevici, pa je jasno da derbi nismo mogli pripremati onako kako to derbi i zahtijeva. Ali, ne želim tražiti nikakav alibi...


Kakvo je zdravstveno stanje u svlačionici? Je li se Petković oporavio?
- Još uvijek osjeća bolove u glavi, boli ga iza uha i s njim moramo biti oprezni. No, vjerujem da će biti spreman za utakmicu, vratio mu se i sluh, tako da sve ide na bolje.


Jeste li analizirali Rapid? Kako će igrati bečka momčad?
- Vidjeli smo nekoliko njihovih utakmica i jasno je da je riječ o čvrstoj i vrlo dinamičnoj momčadi. Krasi ih pokretljiva obrana, teško ju je probiti i svaku priliku koriste za izlazak u protunapad. To su, dakle, mnoge sličnosti s načinom igre Rijeke.


Koje biste pojedince iz Rapidova sastava izdvojili kao potencijalnu opasnost?
- To su svakako srednji napadač Kara, zatim Grüll, koji može igrati na oba napadačka boka, te „polu-špica” Fountas, riječ je o igračima koji svakome mogu napraviti problem. Treba istaknuti da su njihove izvedbe protiv Genka (0:1) i West Hama (0:2) bile dojmljive, iako ih nije pratio pozitivan rezultat. Ali, odigrali su dobro, za svaki respekt, dobro su parirali i Belgijcima i Englezima, stoga smo svjesni da ni nama neće biti lako.


Očekujete li možda početni juriš bečkoga sastava?
- Vidjet ćemo. Kombiniraju razne inačice otvaranja igre, nije im strano početi akciju od svojih vrata, ali ne bježe ni od „dugih” lopta, kojima gdjekad preskaču igru. U defenzivi, pak, ponekad odigraju visoki presing, pa se spuste u blok na sredini travnjaka, zgusnu se i nije ih onda lako probiti. Tako će igrati i protiv nas.


Jeste li odlučili u kojem će sustavu i sastavu igrati vaša momčad?
- Da! Nemam dvoumica...


Možete li nam nešto pobliže otkriti?
- Pa... Bit će to standardno naš način igre, pokušat ćemo se nametnuti kroz posjed lopte i kontinuirani napad, moramo brzo kombinirati u igri prema naprijed. Kad ćemo se braniti, naš blok na centru ne smije biti propustan, moramo biti agresivni i odmah kretati u protunapade čim oduzmemo loptu. Inače, ne robujem sustavu igre, sve je to promjenjivo i sretni smo što imamo igrače koji tijekom utakmice mogu igrati u nekoliko sustava.


Drugo poluvrijeme iz Rijeke bio bi model za dobar rezultat?
- Da Bože da se to ponovi i da bude tako!


S istim sustavom i sastavom kao u drugih rujevičkih 45 minuta?
- Ne, nećemo igrati s trojicom igrača u posljednjem redu, igrat ćemo našu klasičnu formaciju sa četvoricom u obrani. Ali, sve je podložno promjeni tijekom dvoboja, no nadam se da neće biti potrebe za „gašenjem požara” kao na Rujevici.


Je li se, nakon vrlo dobre igre i pogotka na Rujevici, Komnen Andrić nametnuo kao prvi napadač? Bio je u još dvije šanse, a iznudio je i kazneni udarac...
- Andrić je sve bolji i ta ga progresija forme već sad stavlja u ravnopravan položaj sa Čopom, odnosno Petkovićem, kad na Brunu računamo kao srednjeg napadača. Imamo sad, dakle, dvojicu-trojicu centarfora koji su u ravnopravnom statusu, više ni jedan ni po čemu nije ispred drugoga i ovisno o zahtjevima utakmica odabirat ćemo tko će od njih igrati.


Iako je svaka utakmica važna, ipak treća utakmica u skupini ima specifičnu težinu. Rezultat iz Beča usmjerit će, naime, vaše ovosezonske ambicije u Europskoj ligi?
- Tako je. Igramo u gostima kod suparnika koji još nikome nije otkinuo bod i za njih je to praktički „sad ili nikad” utakmica. Rapid još nema ni bod, ali nikako ne možemo reći da je to najslabiji suparnik u skupini, jer je ta momčad ravnopravno igrala i s Genkom i s West Hamom. Bit će vrlo teško, pred nama je „krvavih” 90 minuta, ali puni smo optimizma i računamo na sva tri boda u Beču!


Je li Dinamo favorit?
- Ne bih govorio o favoritima i „autsajderima”, no reći ću da Dinamo u svaku utakmicu, neovisno o suparniku, u prvenstvu i u Europskoj ligi, ide na pobjedu – jasan je Krznar.

Linker
26. travanj 2024 21:16