Navijači Atalante slave pobjedu u finalu Europske lige

 MARCO BERTORELLO Afp
ATALANTA OSVOJILA EL

Fešta u Bergamu još uvijek nije stala! Djeca su izbivala iz škola, na ulicama i - traktori

Atalantin trijumf u Europi zaokružio je sezonu za pamćenje. Sad je čeka i europski Superkup
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. svibanj 2024. 21:13

Bergamo je burno proslavio trijumf u Europskoj ligi. Fešta nije stala od srijede navečer. Momčad je u zračnu luku Orio al Serio sletjela u četvrtak malo nakon 14 sati. Svi su bili ludi za Gasperinijevom Atalantom, oduševljeni kako je s 3:0, jednako kao prije toga Liverpool na Anfieldu, razbila hit Njemačke Bayer Leverkusen.

U prvom europskom finalu konačno su osvojili trofej, generacija predvođena trenerom Gian Pierom Gasperinijem, u kojoj je kao jedan od senatora od 2018. godine i Mario Pašalić, morala je proći tri izgubljena finala Kupa Italija, jednog od njih i prošlog tjedna, da bi zasjala punim sjajem.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Od jutra su se navijači pojavljivali u zračnoj, među njima i mnogo djece kojim su roditelji dopustili da izbivaju iz škole jer ispisana je povijest, to su trenuci koji će građanima Bergama ostati urezani u sjećanju cijeli život. Gian Piero Gasperini je dominirao. Veličalo se trostrukog strijelca Ademolu Lookmana i mnoge, no nikoga kao trenera. Osam godina rada u Atalanti okrunio je trijumfom u Europskoj ligi, ali budućnost mu je neizvjesnija nego ikad. Najavio je i mogućnost odlaska pa su mu skandirali:

- Ostani u Bergamu!

image

Lookman i Gasperini

MARCO BERTORELLO Afp

Sljedeća točka bio je sportski centar Zingonia, gdje su ih dočekale tisuće fanova. Divlje slavlje u Bergamu očekivano je za pothvat koji su postigli. Gradom je, osim klasičnog karusela automobila sa sirenama i zastavama, prodefiliralo i na desetke traktora. U Lombardiji je nebo crno i plavo više nego ikad. Nakon Interova uspjeha u prvenstvu, Atalantin trijumf u Europi zaokružio je sezonu za pamćenje. Sad je čeka i europski Superkup u Varšavi s Realom ili Borussijom Dortmund.

image
MARCO BERTORELLO Afp
image
MARCO BERTORELLO Afp
image
MARCO BERTORELLO Afp

- Način na koji smo pobijedili bio je izvanredan, kao i u Liverpoolu, te protiv Sportinga iz Lisabona. Svladali smo momčadi koje su osvojile svoje prvenstvo, Sporting i Bayer, te Redse koji su u tom trenutku bili prvi. To je iznimna satisfakcija, bila je to divna i nezaboravna utakmica. Smetalo nam je što smo izgubili od Juventusa u Kupu. No jedno je posebno - pobjeđivati kako to Atalanta radi, to sjajan način. U Italiji smo vidjeli epizode posljednjih dana, tko god postigne uspjeh ima poteškoća s održavanjem financijskih troškova. Jedino mi ne pobjeđujemo stvarajući dugove. Posvećujem ovaj trijumf gradu Bergamu - kazao je Gasperini.

Predsjednik i tvorac ovakvog kluba Antonio Percassi teško je susprezao suze:

- Ovo što se dogodilo je nevjerojatno, to je san koji se ostvario. Naši navijači su zaslužili ovaj trofej. Nakon Lookmanova prvog pogotka pomislio sam "Možda to možemo učiniti ovaj put". Rekao sam treneru da je to zaslužio godinama, ali da nikada nije napravio ovako nešto. Sada ćemo vidjeti kako ćemo se razvijati. Miran sam i smiren. Ovo mi pomaže da radim još bolje.

Ademolu Lookmana, prije hat-tricka Leverkusenu, do tada neporaženom u 51 utakmici, u Njemačkoj su tretirali kao škart robu. Toliko da je čak dobio javnu kritiku sadašnjeg izbornika Julianna Nagelsmanna. Odjednom su, međutim, shvatili da je postao igračina. Još tamo u finišu zimskog prijelaznog roka 2018. Ralf Rangnick, tadašnji tehnički direktor RB Leipziga, odlučio ga je posuditi iz Evertona kako bi pojačao njemački sastav. Debitirao je odmah 3. veljače. Trener Ralph Hasenhüttl odlučio ga je poslati na teren, nekoliko minuta prije kraja na gostovanju kod Borussije Mönchengladbach. Rezultat je bio 0:0.

Lookman je ostavio užasan dojam, barem u početku. Imao je pogrešne kopačke i stalno mu se klizalo. Potom je u 89. minuti postigao gol za 1:0. To je odmah bilo odlučujuće. Njegovih prvih šest mjeseci u Leipzigu nije bilo negativno - 11 utakmica, 5 pogodaka, 4 asistencije.

Međutim, nakon toga stigao je novi trener Nagelsmann, a između njega i Lookmana nikad nije došlo do klika. U prvom dijelu sezone 2019/20. imao je samo tri nastupa, te 130 minuta ukupno. Nagelsmann je preferirao Christophera Nkunkua i Danija Olma koji je stigao iz Dinama, ispred trenutačnog igrača Atalante. U jakoj konkurenciji krilnih napadača odlučeno je da ga se makne. U ljeto su doveli i centarfora Norvežanina Sörlotha koji je sada na vrhu liste strijelaca španjolske lige u dresu Villarreala. Lookman je posuđen Fulhamu pa Leicesteru. RB Leipzig se mučio pronaći momčad koja bi ga potpuno otkupila. Kao da je Lookman otpadak.

U srijedu Nijemci su mu se morali nakloniti

- Atalanta godinama igra izniman nogomet i malo je momčadi koje pronalaze rješenje protiv njih - rekao je izvršni direktor Leverkusena Simon Rolfes te dodao:

- Lookman je odigrao prekrasnu utakmicu i postigao je sjajne golove.

Nakon što ga je posuđivao Fulhamu i Leicesteru, RB Leipzig ga je 2022. godine prodao Atalanti za 15 milijuna, za njega su platili 18 milijuna. I tako su sada i u Njemačkoj shvatili da se radi o pravom igraču. Na najteži način. U aktualnoj sezoni autor je 15 golova i osam asistencija u svim natjecanjima. U Europi je do ove srijede dao dva. Nigerija u njemu nema najvišu svjetsku klasu, ali imao jako opasno oružje. U listopadu će imati 27. rođendan.

Atalanta je u četvrtak bila "na sedmom nebu". Tako i Pašalić koji je žestoko proslavio i dao do znanja koliko mu to znači. U igru je ušao u 57. minuti i ponudio svoj doprinos. Dugo su svi zajedno to čekali. Čak i predugo. Pašalić ima ugovor s La Deom još godinu dana pa je pred njim i odluka kako dalje. Rezultat iz Dublina samo pojačava šanse da ostane u Bergamu. Osim ako ne stolu ne bude ponuda koja se na odbija. Spominje se Juventus... Jedan je od rijetkih koji je toliko dugo izdržao pod Gasperinijem, kojeg smatraju tiraninom.

image

Mario Pašalić

WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Linker
31. svibanj 2024 01:48