Sammir u dresu Dinama
 RONALD GORSIC/CROPIX
TUŽNA VEČER

‘Gdje si, kralju nogometa?‘: Kako se Sammir osramotio kada je Dinamo zadnji put igrao kontra Tottenhama

Zadnjeg veznog tada je igrao Ivica Vrdoljak: ‘Tek kasnije sam shvatio koga sam išao driblati...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. ožujak 2021. 17:22

Dinamo u Engleskoj nikad nije pobijedio u UEFA-inim natjecanjima, a najteži poraz pretrpio je baš na prethodnom gostovanju kod Tottenhama 2008. godine 4:0 u skupini Kupa UEFA. Taj izlet u London pamtimo kao noćnu moru jer Modri su na travnjaku bili razbijeni, čak i posramljeni, a na povratku je pozlilo Tomislavu Židaku.

Kad mu je tadašnji izbornik Slaven Bilić u avionu kupio bocu viskija, a on je nije htio ni pogledati, bilo je jasno da je situacija zabrinjavajuća. Novinarski bard po slijetanju u Zagreb prevezen je u bolnicu i tada se oporavio, a napustio nas je 8,5 godina kasnije u travnju 2017. također zbog kardiovaskularnih bolesti.

Modri su prije puta na White Hart Lane emitirali optimizam, a na terenu su izgledali kao da su “punih gaća”. Spursi su ih ispreskakali presingom i ostavili u čudu totalno izbezumljene. Trener Branko Ivanković se “iskalio“ na Sammiru kojeg je zamijenio u 43. minuti. Iako su ga već tada kovali u zvijezde, nije stigao ni okom pratiti Tottenhamove igrače, a to što se između ostalih namjerio i na Garetha Balea nije mu pomoglo. Ivanković mu je poslao poruku da se u Europi tako ne igra.

Novinari su sjedili odmah iz klupe Dinama, pa smo koju minutu kasnije, u poluvremenu, vidjeli Vedrana Ćorluku kako dolazi do Sammira: - Gdje si, kralju nogometa? Što je bilo? - pozdravio ga je Čarli, a Brazilcu nije bilo svejedno. Kad te trener izvadi i prije kraja prvog dijela, a prva si zvijezda ekipe, nije čudno ako to doživiš kao poniženje.

Ćorluka nije imao pravu nastupa jer već je te sezone igrao u Europi za Manchester City i potom stigao u Spurse, a Luka Modrić odradio je 75 minuta. To je jedina njegova utakmica protiv Dinama nakon što je otišao iz Maksimira. Novinarima je nakon susreta govorio da se “možda jednoga dana vrati u Dinamo”. Tada je friško napustio Zagreb u rekordnom transferu.

Dobar pokazatelj

Darren Bent je zabio tri gola i zahvalio mami Shirley što mu je zgrabila loptu i sačuvala je za uspomenu, a Tom Huddlestone pogodio na Modrićevu loptu iz kornera. Igoru Bišćanu osam minuta su “krpali“ glavu oblivenu krvlju nakon jednog duela…

- Iako je rezultat bio visok, za mene to nije bila noćna mora, niti je ta utakmica proizvela bolne traume - kaže nam Ivica Vrdoljak, koji je svih 90 minuta odigrao kao zadnji vezni i objašnjava: - Jednostavno su bili kvalitetniji.

Vrdoljak se pak prisjetio kako je nakanio predriblati - Garetha Balea!?

- Igrao je lijevog beka i nisam puno znao o njemu. U jednom sam trenutku presjekao dodavanje, gurnuo loptu pokraj igrača i htio ga pretrčati s druge strane. Ma, kakvi, nisam bio ni blizu… Tek kasnije sam shvatio koga sam išao pretrčati - sa smiješkom evocira uspomene Vrdoljak.

- To je bilo “uzalud vam trud svirači“. Pamtiš pobjede i poraze koji su šokantni, ovaj smo brzo zaboravili.

Tottenham danas ima čak zvučniji kadar, od trenera, jer vodi ga Jose Mourinho, a u to doba na klupi je bio dobri stari Harry Redknapp, preko zvijezda na terenu, jer tada su igrali Zokora, Lennon, Bentley... No, Dinamo je stekao međunarodno iskustvo i samopouzdanje i ova utakmica u četvrtak bit će odličan pokazatelj koliko su Modri napredovali po tim visokim europskim kriterijima, gdje su danas u odnosu na Spurse, trkački i taktički.

image
Ivica Vrdoljak (lijevo) nije se proslavio protiv Balea
RONALD GORSIC/CROPIX

Ponovno se odašilje optimizam, je li sada realniji?

- Uvjeren sam da smo i mi tada imali dobru ekipu i da ne bi u drugoj utakmici tako završilo. Današnji Dinamo zna igrati na rezultat i ništa neće biti iznenađenje, što god napravio. Tottenham je uhvatio formu, međutim, Dinamo se nema čega bojati. Ako ispadne ništa se neće dogoditi, a ima se pravo nadati dobrom rezultatu, čak i prolazu. S pravom u to možemo vjerovati. Koliko je god jasno da Spursi imaju odlične igrače... - konstatirao je Vrdoljak, s kojim su u momčadi bili Lovren, Drpić, Hrgović, Mikić, Mandžukić, Balaban...

Taj najteži poraz bio je jedan od šest koje su Modri u službenim europskim natjecanjima doživjeli u Engleskoj. Pali su i od Newcastlea 2:1, Fulhama 2:1 i Arsenala 2:1 u dvobojima na ispadanje te nijednom nisu prošli dalje, kao i od Arsenala 3:0 te Manchester Cityja 2:0 u skupini Lige prvaka.

Imaju i dva remija kod Leeds Uniteda 1967. kad su s tih 0:0 osvojili Kup velesajamskih gradova jer prvi je ogled završio 2:0 za Dinamo te 1999. u prvom kolu Lige prvaka kod tada svježeg osvajača toga natjecanja Manchester Uniteda 0:0. Modre je u to doba vodio Argentinac Osvaldo Ardiles, nekadašnji igrač Spursa, koji je zajedno s Modrićem, Ćorlukom i Nikom Kranjčarom najjača poveznica dva kluba.

- Nije bilo za očekivati da možemo izboriti pozitivan rezultat protiv prvaka Europe. Imao je strašnu ekipu, ali odigrali smo dobru utakmicu i izvukli nulu što je bio velik pothvat - rekao nam je Daniel Šarić, jedan od startera u tom ogledu na Old Traffordu, uz Ladića, Tokića, Marija Cvitanovića, Rukavinu, Bišćana, Tomasa, Mujčina, Jurića, Jurčića i Josipa Šimića. Protiv Beckhama, Giggsa, Scholesa, Colea, Yorkea, Stama... i menadžera Fergusona.

Dinamo, tada pod imenom Croatia, branio se i obranio, a nakon tog susreta na povratku u hotel preminuo je Darko Tironi, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti. S devetog gostovanja Modrih u Engleskoj prije svega se nadamo da će se svi vratiti živi i zdravi.

- Tottenham je favorit, diže se u formi, ali Dinamo igra jako dobro i ne treba se predavati. U nogometu šanse uvijek postoje. Vrlo je teško uspoređivati naš susret 1999. i ovaj. I Manchester United i Tottenham bili su veliki favoriti. Mi smo uspjeli doći do pozitivnog rezultata. Potrebno je i malo sreće - zaključio je Šarić.

Linker
26. travanj 2024 02:12