Slavlje igraca Gzire na Poljudu

 VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
OPREZA NIKAD DOSTA

Jedan od najvećih šokova HR nogometa: Izvanzemaljci se nisu pojavili, Oreščanin je brzo napustio Hajduk

U srpnju 2019. godine dogodio se najveći europski debakl Hajduka u povijesti
Piše: Toni RoićObjavljeno: 11. studeni 2021. 12:09

Bio je srpanj 2019. i navijači Hajduka već su bukirali smještaj u latvijskom Ventspilsu, koji je u 1. pretkolu Europske lige u prvoj utakmici svladao 3:0 albansku Teutu. Nisu računali na Albanci išta mogu napraviti u uzvratu, dok se prolaz Hajduka protiv Gzire tretirao gotovom stvari poslije trijumfa 2:0 na Malti. Slobodna Dalmacija je sve potkrijepila i naslovom - Kladionice tvrde: veće su šanse da večeras vidite vanzemaljca nego poraz Bijelih.

Dotaknulo se dno

No, 18. srpnja 2019. oko 22 sata, vanzemaljci se nisu ukazali, ni u Splitu, ni u čuvenoj oblasti “Area 51” u američkoj Nevadi, a oni koji su već platili aranžmane na obali Baltičkog mora, među kojima je bio i pisac ovih redova, ostali su i bez novca i bez provoda. Gledajući sedmu minutu sudačke nadoknade na Poljudu i onaj udarac tada 32-godišnjeg Bjelokošćanina Bena Hameda Konea, kojeg Tomislav Duka očito nije mogao obraniti, moglo se samo reći “gledaš, a ne vjeruješ da je ovo moguće”.

image

Siniša Oreščanin

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

A bilo je moguće “jer svi danas igraju nogomet i nikoga ne smiješ podcijeniti”. Je li to napravio tadašnji trener Hajduka Siniša Oreščanin, koji više nikad nije pogledao snimku te blamaže koja će mu obilježiti karijeru i donijeti izgon s Poljuda? U najavi uzvrata Oreščanin je bio oprezan kada je rekao:

- Usredotočeni smo na uzvratnu utakmicu na Poljudu i najozbiljnije se pripremamo kako bismo se predstavili u najboljem svjetlu. Nekoliko igrač Gzire ima dobre biografije, tako da ne treba podcjenjivati tu momčad kojoj je trener Talijan.

Tako je Oreščanin govorio, ali na teren je poslao eksperimentalnu i pomlađenu momčad, koja nikad prije, ni poslije toga nije zaigrala zajedno. Odmarao je nekoliko prvotimaca na čelu s Mijom Caktašem za start prvenstva i utakmicu s Istrom 1961, ali i krenuo kako je samo poželjeti mogao.

Bassel Jradi je već u 7. minuti donio Hajduku vodstvo, ukupno 3:0, ali nije bilo dovoljno. Splićani su posve pali u drugom poluvremenu, Maltežani imali i dosta sreće, pogotovo kod izjednačujućeg pogotka Brazilca Jeffersona u 57. minuti, a onda je već spomenuti Kone zabio dva eurogola, koja će sigurno pamtiti do kraja života. Nikad veći uspjeh Gzire i nikad veća sramota Hajduka u europskim natjecanjima, iako se Jens Gustafsson potrudio da ove godine ponovi Gziru jednako sramotnim ispadanjem u pretkolu Konferencijske lige od kazahstanskog Tobola. Bilo je i prije posrtaja od nogometnih Liliputanaca, tipa Shelbourne ili Dila Gori, ali sa Gzirom se ipak dotaknulo dno.

Siniša Oreščanin je otkazom platio eliminaciju od Maltežana, iako je dosta onih koji zastupaju tezu da on nije ni trebao biti na klupi Hajduka, odnosno da mu je otpusno pismo trebalo biti uručeno i ranije, kada je javnim proglasom podržao tada već bivšeg šefa omladinske škole Krešimira Gojuna. No, kako god, neiskustvo, krive procjene i doza nesreće, donijeli su mu težak uteg najvećeg Hajdukovog europskog debakla...

Linker
26. travanj 2024 04:49