Mathias Chago
 
 JAKOV PRKIC/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Mathias Chago o rasizmu: ‘Jedini pravi problem sam imao u Splitu 2005. godine, Dinamo protiv Hajduka...‘

Kamerunac, bivši igrač Dinama, Lokomotive i Istre, o događajima s Parka prinčeva
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. prosinac 2020. 15:29

Mathias Chago je jedna od istinskih ikona HNL-a, u prvoligaškom je nogometu skupio 142 nastupa, a branio boje Dinama, Istre i Lokomotive, a prije toga osječkog Metalca. Kamerunski nogometaš bio je jako uspješan, s Dinamom je osvojio pet naslova prvaka, četiri nacionalna Kupa i dva Superkupa. U svim je klubovima bio miljenik navijača, a po završetku igračke karijere ovaj je simpatični Kamerunac ostao u nogometu, danas je skaut Lokomotive.

Dublji problem

Pitali smo ga kako on komentira događaje na utakmici Lige prvaka PSG - Basaksehir?
- Držim da četvrti sudac nije trebao koristiti tu riječ ‘negru’. S druge strane ne mogu čovjeka optužiti da je rasist. Međutim, ta riječ se jednostavno ne smije koristiti tako javno, na natjecanju kao što je Liga prvaka koju gleda cijeli svijet. Također, mislim da UEFA i FIFA trebaju biti oštri kad se tako nešto dogodi. Nije dovoljno da se samo govori o respektu, nije dovoljno da se samo deklarativno pojavljuje ‘ne rasizmu’. Nogometaši, suci, sportaši su javne osobe, tako da se zaista svaka njihova riječ važe posebnom vagom. Zamislite kad neki klinac koji ima 15-16 godina želi, recimo, postati nogometni sudac, a onda vidi i čuje što je izgovoreno na utakmici Lige prvaka? Pomislit će da je to normalno, a nije - kazao nam je Chago.

image
Mathias Chago
CROPIX


Pitali smo ga bi li se i on također uvrijedio na mu netko kaže da je crnac?
- Kako bih to doživio? Nemam problem s time. Ovisi u kojem kontekstu se kaže. Nekad to može biti zezancija, može ti to kazati neki prijatelj, ne misleći ništa loše, niti se to može tretirati kao uvreda, ponižavanje. Eto, primjer za to je ona priča o Cavaniju koji je na Instagramu svom prijatelju odgovorio ‘Gracias negrito’. Sigurno ga nije želio uvrijediti. Međutim, vidite da je nastao veliki problem i Cavani je optužen za rasizam. Mislim da je u toj cijeloj priči problem malo dublji, zato kažem da se na javnoj sceni treba oštro reagirati, jer takve riječi jednostavno nisu primjerene.


Je li on u životu ili nogometnoj karijeri imao takvih problema, je li ga netko uvrijedio zbog boje kože? Netko na ulici, suigrač, protivnički igrač, sudac?
- Lagao bih da kažem da me nitko nikad nije nazvao ‘bleki’. Ali jedini pravi problem sam imao u Splitu 2005. godine kad je Dinamo na Poljudu igrao protiv Hajduka. Tada su me neki navijači vrijeđali zbog moje boje kože. Isto kao i Eduarda. Međutim, sa suigračima, protivničkim igračima ili sucima nikad nisam imao problema, nikad me nitko nije vrijeđao. I kad je bilo neke zezancije na tu temu, nikad nisam osjetio da me netko želi povrijediti, zato kažem da je važno procijeniti u kojem se to kontekstu kaže - ističe Chago.

image
Snimio: Robert Valai

Kriva poruka

- Igrao sam dugo u Hrvatskoj, a nikada nisam osjetio uvrede zbog moje boje kože. Jedno je kad se s nekim zezaš u nekom privatnom društvu, a posve drugo kad se takve riječi govore na javnoj sceni. Kad nekome javno, a posebno na takvim velikim javnim priredbama kao što je recimo Liga prvaka, uputiš takvu riječ koaj zvuči rasistički, to ružno zvuči i šalje totalno krivu poruku. Jer recimo, dobro je rekao Demba Ba na toj utakmici, “nikad sudac ne bi rekao ovaj bijelac”. No ponavljam, ne znači da je rumunjski sudac rasist, ali defintivno nije smio kazati to što je kazao - zaključio je Chago.

Linker
10. travanj 2024 00:29