PAUN PAUNOVIC/CROPIX
USPJEH ZA PAMĆENJE

Ovo se nije dogodilo nikad u povijesti hrvatskog nogometa, pola HNL-a igrat će u Europi!?

Rijeka i Lokomotiva će se sljedećeg tjedna uključiti u europska natjecanja
Piše: T. Juranović/Z. Reić/N. PatkovićObjavljeno: 15. rujan 2020. 09:32

Ušli smo u europski tjedan naših nogometnih klubova koji se bore da u toj “egidi” ostanu do kraja kalendarske godine, što bi značilo da su izborili skupinu Lige prvaka ili Europske lige.


U srijedu i četvrtak na sceni su tri predstavnika Prve lige, a pobijede li Dinamo, Hajduk i Osijek svoje suparnike, sljedeći tjedan bio bi povijesan - s čak pet hrvatskih klubova u europskim utakmicama u tri dana. Za sva tri kluba ovo su utakmice koji usmjeruju nastavak sezone. Splićani i Osječani će u slučaju ovotjednog poraza završiti s europskim natjecanjem, dok će Zagrepčani dobiti drugu šansu - play-off Europske lige 1. listopada.


Rijeka će se tek sljedećeg tjedna uključiti u europska natjecanja (suparnik Aris ili ukrajinski Kolos), dok se Lokomotiva na europske tračnice vraća sljedećeg tjedna (u gostima kod Honveda ili Malmöa).

DINAMO: Izbacivanje Ferencvaroša prvaku donosi mirnu jesen


Dinamo očekuje vrlo intrigantan ogled: Ferencvaros nije izgubio u posljednjih 56 domaćih utakmica u prvenstvu (!), međutim, sjećamo se lanjskog Bjeličina “blitzkriega” (4-0), koji je “modrima” otvorio vrata Lige prvaka...

Ovaj put situacija je malo kompleksnija: igra se na jednu utakmicu, Ferencvaros je u Groupama Areni na svom terenu, a momčad Zorana Mamića sanja prolaz jer pobjednik dvoboja u Mađarskoj ide u play-off za Ligu prvaka i ima osiguranu jesen u Europskoj ligi, a poraženi će u nesigurno doigravanje za plasman u Europsku ligu. Dinamo, doduše, nikad dosad nije ispao od Ferencvarosa, ali ova utakmica nosi uteg Europe, koja je u Maksimiru ključna i odredit će tijek cijele sezone.

Ferencvarosevo izbacivanje Celtica u Glasgowu jest upozorenje, no na kraju će sve pasti na leđa kvalitetnije momčadi, što Dinamo jest. Prolaz nosi Europu, i bitku za LP, uz sigurno igranje EL-a u slučaju ispadanja, dok poskliznuće “modrima” nosi novo dokazivanje i kockanje, koje si financijski definitivno ne smiju priuštiti. Prolaz naizgled nije imperativ, ali, češljajući dublje, apsolutno jest.

image


VLADO KOS/CROPIX

Osijek: Pobijediti Basel i steći novu energiju


Prije dva tjedna Basel se Osijeku činio kao nemoguća misija. O ugledu i snazi Švicaraca puno se zna, a atmosfera u Osijeku bila je daleko od idealne. No, dolaskom Nenada Bjelice to se promijenilo, pa se danas na Basel ne gleda kao na nepremostivu prepreku. Pogotovo zato što švicarski klub ima svoje upravljačke i sportske probleme, no to je detalj na kojem Bjelica, sigurni smo, neće graditi plan za pobjedu.

A, pobjeda bi, nakon sjajne HNL uvertire protiv Rijeke, došla kao naručena. Osječani već tri godine sanjaju europska slavlja. Od grandioznog izbacivanja velikana PSV-a, kada je Zoran Zekić očitao lekciju Phillipu Cocuu, izuzmemo li prolaz moldavskog Petrocuba, “bijelo-plavi” ne znaju za europsko slavlje. Prije dvije godine bolji je bio Glasgow Rangers, a prošle, nije bio bolji ali je prošao dalje, CSKA iz Sofije, i to ponajviše zbog manjka hrabrosti i odlučnosti Osječana. To se ovaj put, poznavajući Bjelicu, sigurno neće dogoditi.

On je ovoga ljeta bio kandidat za njihova trenera, pa ih je skautirao i upoznao, a sada će to još i detaljnije. Za svog bivšeg suigrača iz Kaiserslauterna, a sada na klupi Basela Ciriaca Sforzu, sigurno će pripremiti taktiku usmjernu prema pobjedi, jer Bjelica želi pobijediti u svakoj utakmici. Prolaz bi donio dodatnu energiju i njemu i momčadi u “restartu” NK Osijek. Prilika je tu. Jedna utakmica, domaći teren, doduše bez gledatelja, ali s novom energijom, uspjeh Osijeka danas djeluje kao moguća misija.

HAJDUK: Najveći je problem što su svi uračunali pobjedu u Makedoniji

Momčad Hajduka vrlo se ozbiljno priprema za izlet u Skoplje, na utakmicu drugog pretkola kvalifikacija Europa lige protiv Renove, premda ta utakmica praktično “bijelima” može donijeti samo glavobolje. Radi se o tome da svi računaju kako će Hajduk proći prvu prepreku bez obzira na to što se igra samo jedna utakmica, i to u gostima, s obzirom na činjenicu da je s jedne strane ipak velika razlika u kvaliteti naše i makedonske lige, a s druge strane, Renova ne kotira nešto posebno ni u svojoj ligi.


Hajduku je važno plasirati se u drugu rundu zbog bonusa koji se dobiva od Uefe, ali i zato što se nikad ne zna što će se dogoditi u sljedećoj rundi. A u trećem pretkolu Hajduk bi u slučaju uspjeha u Skoplju čekao znatno teži zadatak, također gostovanje u Bakuu ili u Istanbulu, dakle protiv Neftçija ili Galatasaraya. Baš to je razlog da na Poljudu ne gaje iluzije o dometima grupnog natjecanja Eurolige, kako su uspjeli prije deset godina pod trenerom Stankom Poklepovićem.


Ova utakmica, kao eventualno i ona sljedeća, itekako će dobro doći treneru Hariju Vukasu kao provjera, u prvom redu radi nastavka standardiziranja momčadi. Vukas je tu standardizaciju sastava najavio kao odlučujuću komponentu jačanja momčadi. Dobro je da će Hajduk u Skoplju zaigrati kompletan, u najboljem sastavu, što znači da će i Brazilac Jairo biti u prvoj postavi.

Linker
24. travanj 2024 21:50