Screenshot / Instagram
POZIV NA MOBILIZACIJU

POGLEDAJTE (NE)MOGUĆI, NEZAMISLIVI SCENARIJ ZA DINAMO! Hrvatski prvak u ludom matematičkom obratu može ispasti i sa 10 bodova!

Piše: HinaObjavljeno: 26. listopad 2018. 15:48

Na polovini natjecanja po skupinama Europske lige šest klubova, među kojima je i zagrebački Dinamo, ima maksimalan učinak, tri pobjede iz tri susreta.

Osim hrvatskog prvaka po devet bodova imaju engleski velikani Chelsea i Arsenal, te RB Salzburg, Eintracht Frankfurt i Zurich.

Dinamo je pobjedama protiv Fenerbahčea, Anderlechta i Spartaka iz Trnave stigao korak do plasmana u drugi krug natjecanja kojeg 'Modri' čekaju već 48 godina. Posljednji put Dinamo je dočekao 'euro-proljeće' 1970. godine kada je u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova igrao protiv Schalkea. Njemački sastav je u prvom susretu na stadionu Maksimir slavio sa 3-1, a potom u Gelsenkirchenu sa 1-0 i otad Dinamo čeka 'proljeće'.

'Modri' će vizu za nastavak europske priče moći izvaditi već u idućem kolu kada će 8. studenog na stadionu Maksimir ugostiti slovačkog prvaka. Pobjeda bi riješila sve dvojbe, no Dinamu je dosta i bod, dok bi porazom nepotrebno zakomplicirao situaciju.

Premda je u većini slučajeva i devet bodova bilo dovoljno za prolaz, Dinamo može ispasti i sa 10 bodova. Ključno je da momčad Nenada Bjelice taj bod osvoji u idućem kolu na stadionu Maksimir protiv Spartaka ili na gostovanju protiv Fenerbahčea u Istanbulu. Naime, deset bodova, uz osvojeni bod protiv Anderlechta možda ne bi bilo dovoljno za prolaz. U tom scenariju, dalje bi prošli Fenerbahče i Spartak.

(NE)MOGUĆI SCENARIJ ZA DINAMO:

Dinamo vodi na ljestvici skupine D s devet bodova, Fenerbahče ima četiri boda, Spartak tri, a Anderlecht je na začelju s jednim bodom.

U slučaju da Dinamo izgubi od Spartaka i Fenerbahčea, te remizira u zadnjem kolu s Anderlechtom, Modri više ne bi ovisili samo o sebi unatoč osvojenih 10 bodova.

U ovom poprilično nevjerojatnom, ali mogućem scenariju Fenerbahče bi osvojio skupinu s 11 bodova (pobjede protiv Dinama i Anderlechta te remi sa Spartakom), Spartak bi bio drugi (remi sa Fenerom, te pobjede nad Anderlechtom i Dinamom uz bolju gol-razliku d hrvatskog prvaka), a Dinamo bi završio na trećem mjestu s deset bodova (dva poraza i remi protiv Belgijaca). Anderlecht bi ostao na začelju skupine sa samo dva boda.

Zanimljivo je da u ovom crnom scenarije Turcima i Slovacima ide na ruku to što svoju utakmicu igraju tek u posljednjem kolu 12. prosinca.

RASPORED SKUPINE D:

4. kolo (8. studenoga)

Fenerbahče - Anderlecht 16.50

Dinamo - Spartak 21.00

5. kolo (29. studenoga)

Anderlecht - Spartak 18.55

Fenerbahče - Dinamo 18.55

6. kolo (13. prosinca)

Dinamo - Anderlecht 21.00

Spartak - Fenerbahče 21.00

TABLICA

1. Dinamo 3 3 0 0 8:2 9

2. Fenerbahče 3 1 1 1 5:6 4

3. Spartak 3 1 0 2 3:4 3

4. Anderlecht 3 0 1 2 2:5 1

Otkako je Kup Uefa u sezoni 2009/10. preimenovan u Europsku ligu od 33 kluba koja su u natjecanju po skupinama osvojila devet bodova, njih 24 je prošlo dalje, dok je devet klubova ispalo.

Međutim, u čak šest navrata ni deset bodova nije bilo dovoljno za prolazak. Među klubovima koji su ispali sa 10 bodova bili su PSG, Tottenham, Young Boysi...

Do kraja natjecanja po skupinama Dinamo će 8. studenog ugostiti Spartak iz Trnave, 29. studenog će u Istanbulu igrati protiv Fenerbahčea, a zadnje kolo i maksimirski ogled protiv Anderlechta je na rasporedu 13. prosinca.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. svibanj 2024 17:07