CROPIX
234 DANA IZ BAJKE

PRIPREMALI SU SE U SJENI MUNDIJALSKE EUFORIJE I STIGLI DO SADRŽAJNE SEZONE PUNE JUNAKA Ovo je kratki pregled Dinamovog europskog putovanja

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. ožujak 2019. 23:42

Nitko, baš nitko nije znao koliko vrijede. Pripremali su se u sjeni mundijalske euforije, Bjelica je u Sloveniji sklapao novu momčad, s dosta novih igrača.

Imao ih je na tim pripremama tridesetak, morao je u samo dvadesetak dana jednu potonulu momčad podignuti na noge. Ne, izraelski Hapoel nije bio idealan ždrijeb na startu europskog puta, niti je prvih dvadesetak minuta tog maksimirskog dvoboja bio idealan ulazak u sezonu.

Petarda na startu

Izraelci su prijetili, Modri se još tražili, a onda je zabio Izet Hajrović. Pa koju minutu kasnije i Oršić. I tako je počeka Dinamova bajka, koja je trajala 234 dana.

“Petarda” na startu kao najava da bi se moglo desiti nešto novo, drugačije. Neka neobična kemija, neka momčad koja igra drugačiji nogomet, pun energije i karaktera. Tko je taj Dilaver, tko je taj Oršić, Theophile? Malo su dečki “visili” u Be’er Shevi, no brzo su to riješili i krenuli dalje. Astana pa - Young Boysi. I atmosfera koja se kuhala, Zagreb se pomalo budio, redovi pred blagajnama za ulaznice bivali sve veći.

Liga prvaka ostala je u predvorju Maksimira, međutim došla je Europska liga za pamćenje. Fenerbahče i sjajni Hajrović i Gavranović, senzacionalni Šunjić i četvorka koja je odzvonila. Pa laganih 0:2 u Bruxellesu i - tko je taj Petković? Spartak Trnava puta dva, nije niti magla zaustavila prekid tog posta, Dinamo je dočekao svoje proljeće. Atmosfera iz snova, pune tribine, Dinamo koji privlači kao magnet, Dinamo koji se baca na glavu, priča o junacima, koji su donedavno bili “marginalci”. Viktoria Plzen, nesretan poraz pa velika pobjeda, veličanstveni trijumf nad Benficom, koji se ipak pokazao nedovoljnim. Za završetak te priče, od ljeta do proljeća, uistinu je potrajalo.

Matiranje Viktorije

I koji potez izdvojiti, kojih ćemo se uvijek nekako sjećati? Apsolutni broj jedan onaj prvi gol protiv Viktorije u Zagrebu, kad je Petković odigrao petom, Olmo propustio, Oršić zabio. Onda onaj Olmov prodor, lopta preko glave i asistencija Budimiru u Astani.

Hajrovićevo proigravanje za Oršića u Bernu, kad je zamirisala Liga prvaka. Gavranovićevo rješavanje Spartaka u Trnavi i Gojakov gol petom u Maksimiru. Da, i promašaji. Ovi Gojakovi protiv Benfice, ona Hajrovićeva vratnica u Bernu, koja bi možda donijela i Ligu prvaka. Sadržajna europska sezona, puno junaka i poneki tragičar.

Linker
22. travanj 2024 08:08