Europska stvarnost

Tko se na Gziri opeče, i na Renovu puše! Samo pobjedama može Hajduk vratiti makar dio respekta Europe

Prošla su slavna vremena splitskoga kluba i dani uz Plinaru i na Poljudu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. rujan 2020. 23:12

Da je netko prije 10-ak godina spomenuo kako će Hajduk oprezno doživljavati Renovu, pomislili bismo da ‘od muhe radi slona’. Ali, protokom vremena došli smo i do situacije da se Renova ozbiljno shvaća. Kako i ne bi ako znamo da je prošle godine Hajduk ispao u 1. pretkolu od Gzire.

Povijest europskih utakmica splitskog kluba ne pamti takav debakl, pa čak ni u nacionalnom okviru nije Hajduk nikada u Kupu eliminiran od drugoligaša ili momčadi niže kategorije. Nisu Bijeli imali svoje ‘Dugo Selo’ u Hrvatskom Kupu, ali su sličnu kalvariju ipak prošli u Europi. Zato, prije nego li se Bijeli suprotstave makedonskom predstavniku, treba se vratiti u recentnu povijest Hajdukovih utakmica i vidjeti kako su Bijeli prolazili kroz europske hridi i tjesnace. Jer, tko se na Gziri opeče, i na Renovu puše!

Prvo upozorenje 2003.

Prvo upozorenje za Hajduk u Europi je stiglo još davne 2003. godine. Haka iz Finske, klub iz predgrađa Tamperea, pobijedila je Bijele 2:1 u prvoj utakmici odigranoj na sjeveru Europe. Igrače je na povratku iz Finske dočekao raskopani Poljud, dramatično je primljen poraz od Hake. Janso je i zašto, Finci su ipak doživljavani kao nacija izuzetno uspješna u skijaškim skokovima i trčanju po snijegu. Ali, nogomet je bio rezerviran za Hajduk, koji je živio od velike prošlosti. Haku su Bijeli u konačnici eliminirali 1:0 u teškoj utakmici na Poljudu i na kraju su otišli sve do Rome i tragičnog remija na Poljudu. Od početnog mučenja kreirali su jedan od jačih rezultata u Europi. Naime, ostali su u natjecanju sve do kraja studenoga, a inače uglavnom ne dočekaju ni rujan.
Godina Hake i Rome pripada dobu kada se nije igrala Europska liga po skupinama, a otkad je takav sustav natjecanja Hajduk je samo jednom uspio odigrati jesen u Europi. Preko dva Rumunja (Dinamo Bukurešt, Unirea) u ljeto 2010. Bijeli su došli do skupine Europske lige gdje su zaigrali s Anderlechtom, AEK-om i Zenitom. Te dvije jeseni, 2003. i 2010., jedine su Hajdukove europske u posljednjih 20 godina. U međuvremenu je padova bilo puno, dapače, previše.

Jesu li ‘zmaj od papira’?

Haka je bila upozorenje, a dva sljedeća ljeta navijači Hajduk prošli su velike boli sa Shelbourneom i Debrecenom. Dvaput prvaci, ali oba puta su ispali na prvoj europskoj stepenici. I to kako su prizemljeni Bijeli! Od irskih amatera i potom s 8:0 od mađarskog prvaka. Slijedila je godina čišćenja, jer ljeto 2006. jedino je u kojem Hajduk nije ostvari plasman u Europu otkad je HNL-a. Nakon sezone europske stanke Bijeli su ispadali od Sampdorije i Deportiva La Coruna, a kada su ponovno došli do kvalifikacija za Ligu prvaka, zaustavila ih je Žilina na prvoj stepenici u ljeto 2009.

Zbog Žiline su se promijenili i trener i predsjednik, pa se Hajduk oporavio u Europi sljedeće sezone, no kratko je sreća trajala. Prvo Stoke na premijeri u ljeto 2011., zatim milanski Inter godinu poslije, kada ni 2:0 na San Siru nije bilo dovoljno za prolaz. Nakon Intera je slijedila još jedna gorka pilula, Dila Gori, gruzijski predstavnik koji europskim rejtingom spada u kategoriju Shelbournea. Potom su Bijeli ostajali na zadnjoj stepenici četiri godine zaredom kada su ih u play-off Europske lige eliminirali Dnjipro, Slovan Liberec, Maccabi Tel Aviv i Everton. Za kraj su stigli Steaua i Gzira, a sada za početak prijeti Renova.

Kolko su opasni Makedonci tek će se vidjeti. Jesu li ‘zmaj od papira’ ili su zaista ekipa vrijedna respekta, pitanje je na koje samo Hajduk zna odgovor, odnosno, igrači Bijelih. Na startu europskih kvalifikacija Bijeli su zadnjih 20 sezona zapeli četiri puta, ali lakoćom su se rješavali Gi Gotu s Farskih otoka (2002.), malteške Birkirikare (2008.), latvijskog Skonta (2012.) i estonske Silamae (2015.), a nešto teže Budućnosti (2007.), makedonskog Turnova (2013.), irskog Dundalka (2014.), rumunjskog Iasija (2016.), finske Hake (2003.), te bugarskih Levskog (2017.) i Slavije (2018.).

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Izgubljeni respekt

Pritom je zanimljivo i pitanje, koji su veliki klub zadnji put eliminirali Bijeli? Ferencvaros iz ljeta 2000. godine, zatim u tu kategoriju možemo svrstati Grasshopper s obzirom da se igralo 2003. kada su Švicarci uživali respekt u europskom okviru, te bukureštanski Dinamo iz 2010. Ispadali su Bijeli redom od Fulhama, Rome, Deportiva, Stoke Citya, Intera, Evertona i Steaue, klubova koji imaju europski rejting.
Nakon svega je logično pitanje zašto se od Hajduka svake godine očekuje veliki europski rezultat? Isto kao što je logičan i odgovor na upit s početka teksta, zašto se Renovu mora ozbiljno doživjeti? Zbog onog što i u Makedoniji znaju.
- Hajduk je klub velike tradicije, klub koji uživa golemi respekt. Ali, također znamo da nemaju Splićani rezultat u Europi posljednjih sezona - riječi su sportskog direktora Renove, Fisnika Nuhiua.
Pobjedama protiv Renove i najvjerojatnije Galatasaraya u sljedećem kolu počeo bi Hajduk vraćati makar mali dio tog europskog respekta kojeg je gradio od 70-ih pa sve do sredine 90-ih godina prošlog stoljeća. Polufinalist Kupa UEFA i Kupa kupova, četvrtfinalist Lige prvaka. Velika tradicija...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:27