Screenshot: Youtube
3. PRETKOLO EUROPSKE LIGE

VIDEO: DALEKOMETNA TOPČINA GORGONA DONIJELA RIJECI REMI U NORVEŠKOJ Kekova momčad dominirala, primila gol iz prekida, a na kraju propustila pobijediti

Sarpsborg i Rijeka remizirali su u Norveškoj 1:1 u prvoj utakmici 3. pretkola Europske lige.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. kolovoz 2018. 11:08

SARPSBORG - RIJEKA 1:1 (Zachariassen 72' / Gorgon 83')

SARPSBORG (4-4-2): Vasjutin - Zveita, Jorgensen, Tamm, Thomassen - Halvorsen, Nielsen (od 83. Singh), Zachariassen, Askar (od 84. Heintz) - Mortensen, Muhammed (od 86. Larsen).

Trener: Geir Bakke.

RIJEKA (4-2-3-1): Sluga - Pavelić, Župarić, Punčec, Zuta - Čanađija, Grahovac - Acosty, Pavičić (od 82. Čolak), Heber (od 66. Kvržić) - Gorgon.

Trener: Matjaž Kek.

Nogometaši Rijeke remizirali su (1:1) na gostovanju kod Sarpsborga u prvoj utakmici trećeg pretkola kvalifikacija za Europsku ligu odakle na Rujevicu donose aktivan rezultat za uzvrat. Rijeka se spasila sjajnim pogotkom Alexandera Gorgona u 83. minuti nakon što su domaćini kaznili Bijele koji su do 70. minute promašili četiri velike prilike i poveli poslije jednog dugačkog ubačaja iz auta i spretne realizacije Zachariassena.

Ispunile su se najave koje su iz Norveške stizale uoči utakmice, Sarpsborg se pokazao kao momčad bez velike ideje u igri, njihova je lopta praktički uvijek bila u zraku, igrali su visoki pritisak zbog kojeg se Grahovac često morao spuštati između dva središnja braniča kako bi Riječani mogli iznijeti loptu i organizirati napad. Trebalo je Bijelima vremena da se priviknu na takav način igre što je Sarpsborg dobro koristio i pokušavao iskoristiti neki od brojnih prekida koje su imali u opasnoj zoni, neovisno o tome je li se radilo o slobodnom udarcu, korneru ili ubacivanju iz auta koji postaje nekako zaštitni znak skandinavskih momčadi.

Rijeka je ušla pomalo rezervirano u utakmicu (ili strpljivo) pa dočekala situaciju za pokazati da je individualna kvaliteta na njihovoj strani. Ipak, prilike koje su imali Acosty, Pavičić i Heber u prvom poluvremenu u ovakvim se utakmicama jednostavno moraju realizirati. Rijeka je mogla do vodstva u 9. minuti, najprije je Pavelić nakon lijepe akcije po desnoj strani uposlio Acostyja no njegov je udarac vratar domaćina uspio odbiti na noge Pavičiću kojem čisti zicer s 10-ak metara Tveita odbija na gol liniji.

Nova prilika Rijeke došla je u 30. minuti kada je Heber “nanjušio“ neopreznost Tamma, uzeo mu loptu nadomak kaznenog prostora, ali vratar Vasjutin uspio je zaustaviti njegov udarac i spriječio novu veliku priliku za vodstvo Bijelih.

Rijeka je zamalo kažnjena desetak minuta kasnije, ponovo je nakon ubačaja lopta došla do Nielsena čiji je snažni udarac Sluga odbio, pa još i nogom izbio ispred jednog od napadača Sarpsborga.

Utakmica je u istom tonu nastavljena u drugom poluvremenu, Sarpsborg je dugim loptama i prekidima često dolazio pred gol Sluge, a Rijeka je na drugoj strani promašivala velike prigode. U 50. minuti je Heber iskosa pogodio vanjski dio vratnice, pa u 57. pripremio Gorgonu najbolju priliku utakmice, spustio mu loptu na 11 metara, ali udarac Austrijanca sjajnim refleksom obranio je Vasjutin koji se prometnuo u prvo ime utakmice. Taj je epitet potvrdio u 63. minuti kada je u nastavku akcije nakon kornera sjajno obranio udarac Župarića što je bio preduvjet za onu često korištenu frazu o promašajima i kazni. Zachariassen je kaznio Bijele, kojima je ovosezonsku euro premijeru spasio Alexander Gorgon i sjajnim potezom donio Rijeci aktivan rezultat za uzvrat.

Poslovičan oprez vlada u riječkim redovima uoči današnjeg sraza protiv Sarpsborga. Norvežani nisu atraktivno nogometno ime, ali Matjaž Kek u svakoj prilici u najavi ove utakmice isticao je kvalitetu suparnika.

Linker
02. svibanj 2024 04:23