Screesnhot
VRLO SU OPASNI

VIDEO: HRVAT IZ SARPSBORGA UNAPRIJED UPOZORIO RIJEČANE Način igre Norvežana i spori travnjak bit će veliki problemi za Rijeku

NIKOLA TKALČIĆ Sarpsborgov Hrvat na posudbi u Aalesundu žali što neće igrati protiv Riječana, ali iznosi upozorenje
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. kolovoz 2018. 20:20

U rosteru Sarpsborga na raznim stranicama može se pronaći i ime jednog hrvatskog nogometaša, ali Nikola Tkalčić neće igrati protiv Rijeke. Ovaj 28-godišnjak koji je ponikao u školi nogometa Varteksa već sedam godina je u Skandinaviji, a nakon šest godina u švedskom Norrköpingu, od ove godine je u Sarpsborgu.

Protiv Rijeke neće igrati jer je prošlog tjedna otišao na posudbu u Aalesund, vodeću momčad druge lige koja nakon polovice tamošnjeg prvenstva slovi kao najizgledniji kandidat za povratak u elitu.

Tkalčić je prije četiri godine zamalo završio na Kantridi, Ivan Mance ga je tada kontaktirao, raspitivao se o njegovu statusu, ali sve je stalo na razgovorima i Tkalčić je karijeru razvio u Skandinaviji. Ipak, nakon Švedske, Norveška i Sarpsborg se nisu pokazali idealnim potezom, a Tkalčić je objasnio i razloge koji puno govore o suparniku Rijeke.

- Nakon isteka ugovora otišao sam u Sarpsborg, ali u šest mjeseci se nisam naigrao. To je klub koji igra potpuno drugačiji tip nogometa od onoga što sam ja do sada igrao u karijeri, nisam se na to priviknuo i tražio sam da me puste na posudbu samo kako bih igrao. Zato sam sada u Aalesundu, tu se igra nogomet kakav sam naviknuo igrati - kaže Tkalčić pa odmah i objašnjava kakav je to nogomet “kakvog do sada nije igrao”.

- Na stranu trka koja je svugdje sastavni dio, ali Sarpsborg stvarno jako puno toga bazira na fiziku, kombinatorike u njihovoj igri kao da nema i sve se svodi na duge lopte, traženje odbijanaca i drugih lopti iz kojih pokušavaju iznenaditi.

Po službenoj dužnosti morao je treneru Sarpsborga Geiru Bakkeu “secirati” Rijeku.

- Već nakon što je ždrijeb odredio da će St. Gallen ili Sarpsborg na Rijeku, kontaktirao me i raspitivao se oko igrača Rijeke. Što sam mu rekao? Da Rijeka ima kvalitetnu momčad, ali i da Sarpsborg ako bude na visokoj razini može proći. Stvarno to mislim, neka se u Rijeci ne zavaravaju da ih čeka lagan posao jer Norvežani su jako čvrsti u duelima, znaju odigrati pressing i fizički su spremni dugo ga držati. Kvaliteta je na strani Rijeke, ali treba pronaći načina za odgovoriti takvoj igri.

Upravo zbog tog specifičnog načina igre Tkalčić ističe da ih ne može usporediti s bilo kojom momčadi iz Hrvatske.

- Teško mi ih je usporediti s bilo kime jer takav nogomet u Hrvatskoj i okolnim državama, pa čak i u Europi, stvarno ne igra nitko iako imaju nekoliko zanimljivih igrača. Najbolji je Zachariassen, on najčešće igra zadnjeg veznog ili lijevog veznog. Odskače od ostalih, dobar je trkač, jak s loptom, atraktivan je igrač. Dva napadača su neugodna, uporna, ali ima tu još igrača s iskustvom, Matti Nielsen je igrao u Italiji, Amin Askar u Turskoj, Joonas Tamm je reprezentativac Estonije, kapetan Joachim Thomassen je jako opasan kada ubacuje loptu iz auta, to bude kao ubačaj nogom.

Naglašava da bi teren Sarpsborga mogao biti problem Riječanima.

- Ne znam koliko je Rijeka naviknuta igrati na takvoj vrsti umjetne trave. Puno će toga ovisiti o vremenskim prilikama jer ta umjetna trava je dobra kada se polije prije utakmice i dok je mokra, lopta je brza, ali kada se osuši, a sada su ekstremne vrućine za ovdašnje prilike, onda je jako teško igrati, lopta čudno skače, jako je spora, a znam da Rijeci to ne odgovara.

Dok je Tkalčić sve ovo govorio, osjetio se i svojevrsni žal u njegovu glasu što neće biti dio te utakmice.

- Kada sam vidio da je Sarpsborg prošao i da ide na Rijeku pitao sam se “je li moguće?”. Bilo bi lijepo doći na Rujevicu, igrati protiv kvalitetne momčadi kakva je Rijeka koju stvarno respektiram i baš mi je žao što neću biti dio toga - zaključio je Nikola Tkalčić.

Linker
17. svibanj 2024 18:48