Austrijanci zabijaju prvi pogodak
 HANS PUNZ Afp
LOŠ REZULTAT I IGRA

VIDEO: Dinamo poražen u Beču, a ozlijedio se i Bruno Petković! Pogledajte sve pogotke

Modri su doživjeli i drugi kiks u skupini Europske lige. Rapid je bio bolji od tromog Dinama.
Piše: Nikola Lipovac/JL/Sportske novostiObjavljeno: 21. listopad 2021. 20:37

RAPID BEČ - DINAMO 2:1 (Grüll 9', Hofmann 34' / Oršić 24')

BEČ Weststadion. Gledatelja: 22.300. Sutkinja: Katerina Monzul. Pomoćnice: Striletska i Matjaš. Četvrti sudac: Denis Šurman (svi Ukrajina). VAR: Zwayer (Njemačka). AVAR: Balakin (Ukrajina).

RAPID: Gartler - Stojković, Greiml, Hofmann (od 90. Wimmer) - Arase (od 89. Schick), Aiwu, Ljubičić, Ullmann - Grüll - Fountas (od 70. Ballo), Kara (od 89. Kitagawa). Trener: Dietmar Kühbauer.

DINAMO: Livaković - Ristovski (od 78. Moharrami), Lauritsen (od 46. Šutalo), Theophile-Catherine, Franjić - Mišić - Menalo, Gojak (od 46. Baturina), Ivanušec (od 78. Tolić), Oršić - Petković (od 39. Andrić). Trener: Damir Krznar.

Žuti kartoni: Greiml (23 - preoštar start), Andrić (41 - preoštar start), Baturina (51 - preoštar start), Hofmann (73 - preoštar start), Tolić (88 - nesportski potez), Wimmer (88 - nesportsko ponašanje), Mišić (90 - nesportsko ponašanje), Kitagawa (90 - nesportsko ponašanje).

Rapid se protiv Dinama vratio u igru za prolazak skupine, pobjedom 2-1 u režiji Marca Grülla, a nogometašima hrvatskog prvaka sad preostaje pokušati osvojiti maksimum bodova u sljedeća dva kola na svom terenu, uzvratu s austrijskim doprvakom 4. studenoga te Genkom tri tjedna potom.

Damir Krznar odlučio se za kombinaciju drugog poluvremena u Rijeci i Genku, dakle umjesto ozlijeđenog Ademija s Amerom Gojakom, koji je umjesto kapetana ušao u Belgiji, a umjesto Leovca s Menalom, koji ga je zamijenio na Rujevici. Formacija je bila 4-1-4-1, no Dietmar Kühbauer je domaće prestrojio u hibridnih 4-2-3-1, lijevi bek Ullman je u fazi ofenzive bio jako visoko, slično kao lani protiv Lokomotive, dakle 3-4-3. Stadion se napunio nakon pet minuta, Dinamov navijački sektor prepun, a bilo je navijača hrvatskog prvaka i s druge strane sektora, dok su najbliže travnjaku bili Hercegovci iz Brotnja. Zlatka Kranjčara sjetilo se se samo 20 minuta prije početka, preko ekrana, uz veliki pljesak pristalica oba kluba.

image
HANS PUNZ Afp

Za razliku od Genka, ovaj put događaji na travnjaku nisu išli Dinamu u korist, iako su gosti bolje počeli i pritisli domaće. Premda su znali tko je najopasniji napadač „zeleno-bijelih”, dopustili su si „purgeri” u žutim dresovima da u prvih 45 minuta budu „pečeni na Grüllu”. Bila je do taktika domaćeg trenera da na Ristovskog kao „najslabiju kariku” po njegovoj procjeni idu dvojica. Austrijski reprezentativac zabio je za 1-0 u 9. minuti, pobjegao je Ristovskom u sredinu 16-erca, a Lauritsen i Theophile-Catherine izigravali „kamene svatove”. Mogli su Bečani povesti 2-0 u 13. minuti, kad je Petković olako izgubio loptu, a Kara izbio sam pred Livakovića, no naša reprezentativna „jedinica” pravodobno mu je ušla u šut. Dinamo je zaprijetio u 20. minuti, Ristovski za Menala, blokirano. U 24. minuti Petković je iznudiio prekršaj i javnu opomenu Greimlu, a u nastavku akcije Ivanušec vratio loptu u kazneni prostor, Oršić se ušuljao iza leđa stopera, ukrao je i pogodio za 1-1.

Ponovno su domaći stali u blok i prepustili loptu gostima, Kara je promašio protunapad nakon Franjićeve izgubljene lopte, Krznar apelirao s klupe da se „brže izlazi”. U 34. minuti Menalo je skrivio prekršaj na Grüllu, a ovaj sam izveo slobodni udarac, na prvu vratnicu u visini peterca, istrčao je Livaković, ali Hoffmann je bio najviši i glavom skrenuo loptu u mrežu.

Odmah je reagirala klupa „purgera”, podignut je Komnen Andrić, a dvije minute kasnije zamijenio je Brunu Petkovića. Prava za lažnu devetku. Pitanje je koliko je Krznar bio nezadovoljan nekim Petkovićevim potezima, a koliko mu se Petko požalio na posljedice ozljede s Rujevice, jer dvaput je dolazio do klupe... Prije zamjene, u 37. minuti, Petković je u kontri proigrao Oršića, a Orša odmah pucao, htio gađati u svom stilu suprotni kut, no loše je zahvatio loptu. Andrić je, pak, odmah po ulasu zaradio javnu opomenu zbog opasnog starta. Neloše je sudila Ukrajinka Katerina Mozul, držala se onog što suprotni spol žargonski zove - „muška igra”.

image
HANS PUNZ Afp

U 2. poluvrijeme Krznar je krenuo kao na Rujevici, s 3-5-2, ovaj put napravio je dvije zamjene, Šutalo je opet ušao umjesto Lauritsena, a 18-godišnji Martin Baturina preuzeo Gojakovo mjesto i ulogu borbe s Robertom Ljubičićem. Gojak se također žalio na ozljedu nakon jednog oštrog duela. Sad se Šutalo bavio Grüllom, a Ristovski Ullmanom, na suprotnoj strani Menalo Araseom. No, bez Petkovića je Dinamo manje držao loptu. Kühbauer je mijenjao tek u 70. minuti, Ballo je ušao, ali na lijevo, k Šutalu, a Grüll preselio desno, na Franjića. No, i dalje s domaći opasnije prijetili po oduzetoj lopti, Livaković sve branio. U 78. Krznar odigrava svoje posljednje karte, Tolića i Moharramija. No, presporo je sve Dinamo odigravao, a i nerzvoza je uzela danak...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je, Rapid je pobijedio s 2:1.

90+3' Uh, sada su se Šutalo i Grüll malo "pokoškali". Sutkinja Monzul nije kaznila ni Kitagawu koji je startao na Šutala, a mi samo čekamo kraj...

89' VAR sada gleda potencijalno povlačenje Hofmanna na Toliću. Hofmann je ostao krvav, ali jedanaesterca neće biti... Četiri minute nadoknade nas čekaju.

87' Nema gužve na terenu, ali ima kod Rapidove klupe. Tolić je tražio loptu za što brže izvođenje auta pa je malo zaiskrilo, došla je i sutkinja Monzul pregovarati pa je i Toliću i tome Rapidovom rezervisti dala žute kartone.

84' Pokušava Dinamo strpljivo izgraditi neku suvislu akciju, ali nema za to previše vremena... Kruženje oko zone zasad ne donosi nikakav rezultat.

80' Dobar centaršut Moharramija dočekao je Andrić pa potom glavom spustio za Tolića koji će u pokušaju šuta napraviti prekršaj u napadu.

77' Igra se dosta otvoreno u aktualnom vremenu, a sada će kod Dinama ući Tolić i Moharrami. Izlaze Ivanušec i Ristovski.

74' Dobio je maločas Hofmann žuti karton, a mi smo pred ulaskom u posljednjih 15 minuta dvoboja. Sve je manje vremena za neki novi Dinamov bljesak.

71' Još jednom gore baklje na Dinamovom navijačkom sektoru, ovoga ih puta ima nešto više nego kroz prvo poluvrijeme.

69' Dobra obrana Livakovića! Grüll je dopremio jednu loptu do Kare, ovaj puca u sami kut Dinamova gola, ali Livaković dobro brani. Evo i prve izmjene kod Rapida. Ballo ulazi umjesto Fountasa.

66' Kao da su se sada domaći povukli, malo se zatvorili i prepustili Dinamu posjed lopte. Nisu više onako ubojiti kao u prvom dijelu. No, čekaju se Modri da to iskoriste.

63' Opet se Grüll prikrao iza leđa Šutala, ubacio s lijeve strane, no vratio se Theophile i u posljednji trenutak ispred Kare očistio tu opasnost.

61' Pola sata je do kraja dvoboja, obrna je sada nešto čvršća, a ne treba sumnjati u to da će Modri krenuti po rezultatsko poravnanje.

image
HANS PUNZ Afp

58' Dvije minute napada Modrih završile su se katastrofalnim ubačajem Menala s lijeve strane.

56' Nema zasad neke prave prilike pred vratima Gartlera, igra se odvija daleko od opasne zone za domaće. Čeka se udar Dinama, Austrijanci su zadovoljni vodstvom i kontroliraju igru.

53' Baturina je sada napravio novi prekršaj nad Hofmannom, a već ima javnu opomenu i to otprije dvije minute. Ovo je vrlo lako mogao biti i crveni karton, a strijelcu drugog gola za domaće mora se ukazati liječnička pomoć.

50' Prešao je Dinamo sada u igru s trojicom odostraga, ali barem po početnim minutama drugog dijela, nije to previše toga promijenilo u odnosima snaga. Sada je Mišić još jednom pogriješio, no srećom po Dinamo, tome je prethodio prekršaj nad njime. U nastavku akcije, Baturina je dobio žuti karton.

47' Pucao je Arase sada s desne strane, ali Fountasovo dodavanje našlo ga je u zaleđu. Još jednom prijete momci iz Rapida.

46' Dvije izmjene u Dinamu! Martin Baturina mijenja Gojaka, a Šutalo je ušao umjesto Lauritsena. Kreće nastavak dvoboja.

>>> Od našeg Tome Ničote iz Beča saznajemo da se u intervalu zagrijavaju Josip Šutalo i Martin Baturina.

POLUVRIJEME: Nije dobro u Beču. Dinamo gubi 2:1, a ozlijedio se Bruno Petković. Što će Krznar napraviti u intervalu? Kako probuditi Modre?

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

43' Bližimo se kraju prvog dijela. Livaković je upisao obranu iz Ljubičićevog slobodnog udarca, a Bečani i u ovom razdoblju vladaju igrom i loptom. Opet se sporadično pojavljuju i greške Dinamove obrane. Sada je pucao i Ullmann s lijeve strane, fijuknulo je to pored stative.

41' Tek što je ušao, Andrić je zaradio žuti karton. Borio se za jednu loptu u svojoj polovici, ali zakačio je suparnika i ušao u bilježnicu sutkinje Monzul.

39' Izlazi Petković, u igri je Komnen Andrić. Novi problemi za Dinamo.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

38' Oršić! Petković je povukao i dodao Oršiću čiji udarac iz prve brani Gartler. Petković se ozlijedio i neće moći nastaviti, već je spreman Komnen Andrić.

36' Svega 10 minuta trajalo je stanje u egalu, sada Modri opet moraju hvatati domaće. Nova greška obrane hrvatskog prvaka gurnula je Austrijance još jednom u prednost.

34' GOOOOL! Opet vodi Rapid. Hofmann je zabio glavom nakon slobodnog udarca Grülla. Livaković je zaplivao u prazno, strijelca nitko nije pratio...

>>> Pogledajte gol Hofmanna za 2:1.

30' Kara! Uh, ovo je bilo iz sjajne pozicije. Opet je Fountas povukao nakon Franjićeve izgubljene lopte. Grüll odvlači Ristovskog, Kara se izvukao na drugu vratnicu, dobio loptu i poslao je visoko preko gola. Bila je ovo jako dobra prilika za domaće.

28' Nešto mirnije minute, s igrom na sredini terena. Nakon pola sata igre sve je rezultatski na početku.

26' Mogu li Modri i preokrenuti stvari? Sada je sutkinja Monzul progledala Gojaku kroz prste. Nakon rušenja Hofmanna neće dobiti žuti karton. Tražili su nakon toga domaći i igranje rukom Oršića u kaznenom prostoru, ali VAR je rekao da osnove za kazneni udarac nema.

24' GOOOOOL! Izjednačio je Dinamo! Oršić zabija! Slobodan udarac Mišića je odbijen, Ivanušecova lopta u sredinu za Oršića koji se sjajno ubacio i pogodio za 1:1.

>>> Pogledajte gol Oršića za 1:1

23' Uh, sada je Petković nanizao trojicu po dobivenoj lopti u prodoru i mini-slalomu. Ruši ga Greiml i dobiva žuti karton, bit će to sada i slobodan udarac za goste iz dobre pozicije za ubačaj pred vrata Gartlera.

20' Zasad stoji ona da Rapid zasluženo vodi protiv Dinama. Trebat će više angažmana Dinamovih igrača, Ristovski sada puca, a obrana domaćih to odbija u korner.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

18' Nakon duljeg perioda uputili su igrači Dinama, točnije Amer Gojak jedan udarac prema suparničkim vratima. Bilo je to dosta iskosa s desne strane, a završilo samo na prvoj prepreci bloka Rapidove obrane.

16' Nepovezanost... To je glavna odlika igre Dinama u početku dvoboja. Prijete Austrijanci, gosti se brane.

14' Dvije šanse za Rapid! Najprije Livaković izlazi sam na Karu koji je bio s njime "jedan na jedan", a onda je bilo opasno i nakon kornera, ali lopta je prošla pored vrata.

11' E sada čekamo odgovor Dinama. Rijetko su kada ove sezone bili prisiljeni loviti rezultatski zaostatak, a sada je slučaj upravo to.

9' GOOOOL! Rapid vodi! Arase je prošao i centrirao stigavši jednu tešku loptu, a Grüll gađa iz sredine kaznenog prostora za vodstvo Bečana... Dosta grešaka u opasnoj zoni za goste, brzo se to osvetilo hrvatskom prvaku.

>>> Pogledajte gol Grülla za 1:0

7' Novi udarac Ljubičića, prošlo je ovo pored vratnice. Nisu domaći fokusirani na obranu, već se i od njih moglo vidjeti ponešto u ovom početku utakmice.

6' Prva obrana Livakovića. Ivanušec je na centru izgubio loptu, Bečani su u brzoj tranziciji, Fountas dodaje Kari koji je praktički bio sam, ali je odmah po dobivenoj lopti pucao. Bio je to lagan posao za vratara Dinama, ali moglo je biti puno neugodnije.

4' Već su se upalile baklje na tribinama Weststadiona, nadamo se da se to neće odraziti na stanje u klupskoj blagajni... Za to vrijeme, novi prolazak Ivanušeca i korner za Dinamo.

2' Prvi udarac Franjića nakon dugotrajne Dinamove akcije, bit će korner za Modre. Danas su to, istina, dečki u žutim dresovima.

18.45 Utakmica je počela!

18.30 Cijeli stadion Rapida ustao je i zapljeskao Cici Kranjčaru! Uskoro stiže i fotografija...

18.25 Alen Peternac za Arenasport TV: Uvijek isto uoči dvoboja. Jedva čekamo da počne utakmica. Pripremili smo sve, jurišamo prema pobjedi, znamo što nam znače ova tri boda, znače i njima. Imaju nula bodova. Igrat ćemo maksimalno otvoreno i napadački. Ne bježimo od odgovornosti favorita i tu smo za pobjedu. Složili smo napadački, kvalitetan sastav.

Dinamo će igrati u 4-1-4-1 formaciji. Gojak je unutra zbog agresije, Menalo zbog dubine - podvukao je pomoćni trener Dinama.

18.20 Navijači su stigli pred Weststadion... Evo i pokoje fotografije koja nam je stigla iz Beča.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

18.10 GOOOL! Ali nije Dinamov, već autora - Stipe Perice. Bivši napadač Zadra i londonskog Chelseaja zabio je svoj novi pogodak za Maccabi Tel Aviv. Njegova je momčad gostovala i pobijedila kod HJK-a u Helsinkiju u Konferencijskoj ligi.

Pogodak Stipe Perice pogledajte OVDJE.

18.05 Kulisa je spremna. No, može li i danas, kao i u Belgiji, Dinamo do tri boda?

17.55 Čitavoga dana pratili smo navijače Dinama po Beču. Na Weststadionu bi ih trebalo biti oko 1.800, a evo kako je tekla njihova putešestvija.

>>> NAVIJAČKI DNEVNIK IZ BEČA POGLEDAJTE OVDJE

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

17.50 Evo i sastava Rapida. Ima dosta promjena u odnosu na naše najave. U napadu kreće Ercan Kara, a bivši igrač Rijeke Srđan Grahovac bit će na klupi.

17.45 Stigli su sastavi! Sat vremena prije početka dvoboja objavljene su početne jedanaestorke. Za Dinamo će krenuti Franjić, ali na poziciji lijevog braniča umjesto Leovca. U 4-2-3-1 formaciji mjesta u sredini terena zauzet će Mišić i Gojak. Desno će biti Menalo, lijevo Oršić, a iza Petkovića kreće Ivanušec.

image
Sastav Dinama protiv Rapida
SN

Linker
20. travanj 2024 12:53