Goran Mehkek / Cropix
MARKO NALETILIĆ TVRDI

'Fantastično je koliko izvozimo igrača, čak ni HNL ne može uništiti naš talent'

'Uvijek treba gledati veličinu zemlje, mi smo jako mali i fantastično je koliko izvozimo igrača. Po tome smo rekorderi. Brazil ima gotovo 200 milijuna stanovnika'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. siječanj 2011. 17:26

Marko Naletilić je najugledniji hrvatski FIFA-agent. Jako dobro poznaje europsku scenu...

- Uvijek treba gledati veličinu zemlje, mi smo jako mali i fantastično je koliko izvozimo igrača. Po tome smo rekorderi. Brazil ima gotovo 200 milijuna stanovnika. Pokušajte staviti njih na 4,5 milijuna, da vidimo koliko bi onda imali nogometaša - prokomentirao je Naletilić, te dodao:

- Hrvatska je u tim usporedbama rekorder. Mnogo izvozi i Srbija, no, i ona ima dvostruko više stanovnika. Istina je da se dosta igrača otisne u inozemstvo iz raznih država, no pitanje je kakve kvalitete. Važno je da su i značajni u Europi, a naši su svjetski poznati, barem nekoliko njih.

Kako sveukupno kotiraju Hrvati na ino-planu ?

- Dobro. Nemamo sada Prosinečkog, Šukera, Bobana, Bokšića, koji su bili top klase, ali imamo igrače odmah do njih. Ivica Olić u Bayernu, Luka Modrić u Tottenhamu... Po imenu Tottenham ne zvuči kao Manchester United ili Arsenal, ali to je klub koji desetek godina nije imao ovako snažnu momčad. U Ligi prvaka su ponizili Inter. Tottenham je danas top elita, odmah do Barcelona i Reala, koji prednjače po zvjezdanim pojedincima. Bit će zanimljivo pratiti njihove utakmice s Milanom, ako su bili bolji od Intera, sigurno imaju šanse eliminirati i Milan.

Budućnost? Što predviđate za sljedećih nekoliko godina?

- Hrvatska će uvijek imati klasnih igrača. Ja sam dosta pesimistično komentirao HNL, i danas ga vidim u prilično lošem stanju, ali mi smo toliko talentirani da ćemo stvarati nove asove. Isto tako očekujem da će nakon ovih predsjedničkih izbora biti samo bolje i u HNL-u. Svi su u kampanji upravo uprli prstom u ligu, tako da vjerujem u napredak, da će se o HNL-u voditi više računa. Ne odmah, ali za 5-6 godina bi se trebali vidjeti rezultati.

Mirsad Kerić, predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika nogometaša, govorio je slično:

- Mi smo čudo. Pogotovo što u kontinuitetu prodajemo nogometaše. Razgovarao sam prije nekoliko godina sa šefom skauta Bayerna, Dremmlerom. Gledao je utakmicu Dinamo i Hajduk i žalio se na lošu razinu igre. Rekao sam mu: “Zamisli kakva bi bila Bundesliga da iz nje svake godine ode 30-40 ponajboljih igrača. I tako 15 godina, a praktično nitko izvanserijski ne stigne”.

Karić je zaključio:

- Ne samo da odlaze u inozemstvo, hrvatski igrači posjeduju i vrlo dobar rejting. U Njemačkoj su među najbrojnijim stranicima. I to već godinama. Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi kad uđemo u Europsku uniju, pa se ukinu ograničenja. Predviđam da će ih još dvostruko više odlaziti van. Kao što je bilo u Češkoj i Poljskoj. Samo da nam 1. HNL ima barem bolji marketing. Moraš se ubiti da nabavši 3-4 snimke utakmica igrača Slavena Belupa ili Zadra. U jednoj Bugarskoj svaki je susret na televiziji, iako liga nije ništa kvalitetnija. U Brazilu postoje posebni studiji koji snimaju utakmice. Kod njih samo naručiš koji te igrač zanima i za dva dana dobiješ DVD. Mi smo po tom pitanju u kamenom dobu.

Linker
20. svibanj 2024 18:58