DAMIR KRAJAC Cropix
DVOJAC U LIGI PRVAKA

Dinamo ide po treći uzastopni naslov, ali imat će jaku konkurenciju. Evo tko im prijeti

Započinje nova utrka za najbolju momčad Hrvatske, u novoj sezoni moglo bi biti jako neizvjesno
Piše: Ivan JavorčićObjavljeno: 18. listopad 2024. 09:09

Nova malonogometna sezona otvorena je prije nekoliko dana Superkupom, kojeg je osvojio omiški Olmissum, čime su zeleno-plavi odlično najavili predstojeću sezonu i time se donekle revanširali Futsal Dinamu, koji je osvojio dva uzastopna naslova prvaka. Bio je to zapravo uvod u novu ligašku sezonu.

U te četiri utakmice Superkupa, na kojem su sudjelovali Olmissum, Futsal Dinamo, Stanoinvest Futsal Pula i Square, blago su razotkriveni dometi te četvorke, ali njima valja pridodati još šestorku koja će s različitim apetitima krenuti u novu sezonu. U odnosu na prošlu sezonu u elitnom futsal rangu imat ćemo dvije nove momčadi, Rijeku i Aureliju Futsal Bosco, koji su velike nepoznanice. I dok su Riječani u najviši razred stigli izravno kao prvaci drugog ranga, vinkovačka Aurelia je do elite stigla kroz dramatične kvalifikacije, u kojima je u završnom ogledu eliminirala Vrgorac. Nakon puno godina u odabranom društvu imat ćemo tako i dva predstavnika Slavonije, Aureliju i Osijek Kandit.

Istru i Kvarner po prvi put predstavljat će dva kluba, Stanoinvest Futsal Pula i Rijeka. Uz petorku iz Dalmacije (Novo Vrijeme, Olmissum, Torcida Biberon, Square i Crnica), tu je još naravno i Futsal Dinamo kao dvostruki uzastopni prvak, dakle branitelj titule.

Dvojac u Ligi prvaka

Futsal Dinamo, koji će uz Olmissum biti i naš predstavnik u Ligi prvaka, ide po treću prvenstvenu titulu, a želja Plavih je osvojiti i prvi Kup. No, iskusnom treneru Matiji Đulvatu u odnosu na prošlu sezonu nedostajat će važne poluge Postružin i Perić, a klub je napustio i Vučković. Nova imena u redovima aktualnog prvaka su golgeter Pasariček, Čop, Cigler, te povratnik na parkete poslije duže ozljede i prekida karijere Horvat. Novi problem Dinamu predstavlja i ozljeda Čekola u finalu Superkupa. Od pohoda na prvi naslov ne odustaju ni Puljani, štoviše, toliko su se pojačali da su njihovi motivi još izraženiji. Dva uzastopno osvojena Kupa Pulu očito ne zadovoljavaju, a u tom smislu su stigle i prinove.

Ipak, kao prvo zadržan je španjolski strateg Alvaro Martinez. Na njegovu sugestiju pristigla su osvježenja, među kojima i dva vratara, Starčić i Brazilac Schmitt. U Pulu su stigla i tri nova stranca, sve reprezentativci, francuski Bandali, Brazilac Wandella i reprezentativac Venezuele Garcia, kojima valja pridodati i domaću snagu Bepa Pausa. Klub su napustila trojica, i to Grillo, Arthur i vratar Gozi.

Da će do titule pokušati doći i Olmissum pod vodstvom trenera Frane Despotovića ne treba uopće dvojiti, u što su nas uvjerili u Superkupu. Istina, zeleno-plavima će nedostajati topnik Sekulić, a iz Omiša su otišli i Vanha, Bukovec, Čizmić i Hrstić. Na njihova mjesta već su uskočili Barbarić, Copić, te dva inozemna reprezentativca, Slovenac Đurić i Brazilac s gruzijskom putovnicom Petry.

Povratkom šampionskog trenera Ivana Božovića i Novo Vrijeme je pred novu sezonu podignulo letvicu, a želja je vratiti titulu u Makarsku. Nekolicina standardnih napustila je klub, a prije svih će nedostajati Kazazić, Musinov, Barbarić... No, dolaskom Božovića pristigla su i zvučna pojačanja, došli su Artur Tchata iz Pule, iskusni ukrajinski reprezentativac Korelišin, pa Slovenac Duščak, ali i Francuz Mendez. Vratio se i Andrijašević, a tu je i novi vratar Pavlović, koji dolazi iz Hajduka. Među onima čiji su planovi sam vrh je i novak u ligi Rijeka. Klub koji je osnovan tek pred tri godine sada pod vodstvom Duje Maretića cilja visoko. Riječane su prošle sezone predvodili Luka Suton i Alen Fetić, a na Kvarner su stigla čak tri Slovenca, Turk, Čehu i Veseli. Uz njih će Maretiću na dispoziciji biti srpski reprezentativac Đorđe Rosić.

Najviši dometi

K najvišim dometima stremit će još Torcida Biberon i Osijek Kandit. Torcida bi mogla biti hit, jer su uz novog trenera Marina Jukića na Gripama nova imena Franco Jelovčić i Dario Marinović kao dva ponajbolja hrvatska reprezentativca. Novi igrači Torcide su i Pavić, Marić i Hrstić. Petorica su otišla, a uz Bilića, Poljarića i Tešiju, ponajviše će nedostajati Repić i Grubišić. U Osijek su uoči nove sezone stigli Brazilci Cardoso Gallo i Dener, a boje Osijeka u novoj sezoni branit će i dva slovenska reprezentativca, Hozjan i Bukovec, vratio se Duvančić, a igrački roster zaključen je s talijanskim vratarem Ditanom. Svi oni bit će pod paskom talijanskog trenera Tarantina.

Među onima koji nemaju izraženu želju za naslovom bi trebali biti Square, Crnica i novak Aurelia. Dubrovčani će u novoj sezoni biti bez nekolicine jakih aduta iz prošle sezone. U Gospinom polju više neće biti Kuraje, Perovića, Duvančića, Alves, Guilhermea i Lintule. Novi trener je Ivo Jukić, a od novih igrača tu su dva Brazilca, Dudu i Popo, a stigao je i Finac Kytoli.

Crnici će primarni cilj biti ostanak. Od silnih odlazaka i dolazaka valja tek izdvojiti da je redove Šibenčana napustio vratar Žarko Luketin, a da su pojačanja Antonio Repić i Brazilac Nairton. Treneru Aurelije Kristijanu Šoštaru ostao je prošlosezonski kadar u kojem su i dva Brazilca, a nova imena su Slovak Bačo i Mađar Kiss, te dvojica naših igrača, Rubić i Perović.

PROMJENA

Šest-sedam klubova uložilo je veliki kapital

I prošlih ljeta svjedočili smo poplavi dolazaka i odlazaka, no kvaliteta se uglavnom koncentrirala u 2-3 kluba. Ovog puta situacija je sasvim drugačija, 6-7 klubova uložilo je veliki kapital i jasno je da s ulogom rastu i ambicije. Prvenstvo je dugo, najprije onaj osnovni dio s lovom na što bolje pozicije, a onda će osam najboljih u doigravanje za prvaka. Da startna jedinica uoči doigravanja očito ne mora biti ključni faktor ukazuje najfriškija povijest, budući da je dvostruki uzastopni prvak Futsal Dinamo do trijumfa stizao s treće, odnosno četvrte pozicije iz osnovnog dijela sezone.

Pitanje je, naravno, kako će se uklopiti sve te brojne prinove, jesu li to prava pojačanja, ima li tu istinske kvalitete, što će biti s ozljedama, kartonima i nizom drugih detalja. Ostaje pratiti situaciju iz tjedna u tjedan, a nije isključeno da neki od papirnatih favorita ili klub s visokim apetitima završi i ispod crte, odnosno u nižem rangu. Otvaranje sezone s četverobojem Superkupa dodatno upozorava na nikad neizvjesniju sezonu, jer Olmissum je gotovo iz drugog plana došao do trofeja. Dakle, jasno je da će u lov na naslov ući najmanje sedam klubova, ali će svima primarni cilj biti plasman među osam najboljih za play-off.

U stručnom pogledu ove sezone imamo i četiri promjene. Na klupu Novog Vremena vraćen je Ivan Božović, koji je s Makaranima bio prvak. Novi trener dubrovačkog Squarea je Jukić, i to umjesto Jukića. Naime, Splićanin Ivo Jukić preuzeo je ovog ljeta kormilo crveno-plavih, dok je Marin Jukić iz Dubrovnika preselio na splitske Gripe, gdje se voditi ambicioznu Torcidu. I Osijek Kandit ima novog trenera sukladno svojim ovosezonskim apetitima, pa je u tom smislu angažiran talijanski strateg Carmina Tarantino.

Svi prvaci Hrvatske

1991./92. Uspinjača-Svjetlovod Zagreb

1992./93. Uspinjača-Svjetlovod Zagreb

1993./94. Sokoli Samobor

1994./95. Uspinjača-Ferax Zagreb

1995./96. Uspinjača Zagreb

1996./97. Split 1700

1997./98. Promet Orkan Zagreb

1998./99. Glama Pepsi Zagreb

1999./00. Glama Brijeg Agram

2000./01. Split 1700

2001./02. Split Gašperov

2002./03. Split Gašperov

2003./04. Split Gašperov

2004./05. Orkan V.K. Zagreb

2005./06. Brodosplit Inženjering Split

2006./07. Gospić

2007./08. Gospić

2008./09. Potpican ‘98

2009./10. Nacional Zagreb

2010./11. Split Brodosplit Inženjering

2011./12. Split Brodosplit Inženjering

2012./13. Nacional Zagreb

2013./14. Alumnus Zagreb

2014./15. Nacional Zagreb

2015./16. Nacional Zagreb

2016./17. Nacional Zagreb

2017./18. Novo Vrijeme Apfel Makarska

2018./19. Novo Vrijeme Apfel Makarska

2019./20. Olmissum Omiš

2020./21. Olmissum Omiš

2021./22. Novo vrijeme Makarska

2022./23. Futsal Dinamo Zagreb

2023./24. Futsal Dinamo Zagreb

Otvaraju Futsal Dinamo i Aurelia u Ciboni

Otvarajuću utakmicu novog prvenstva u Ciboni odigrat će u petak aktualni prvak Futsal Dinamo i novaku ligi Aurelia Futsal Bosco. Iste večeri u Puli je na rasporedu derbi Istre i Kvarnera u kojem će se sudariti Stanoinvest Futsal Pula i Rijeka, što je jedna od intrigantnijih utakmica 1. kola, s koje će ići i izravan TV-prijenos. Otvarajuću rundu u Makarskoj u nedjelju zaključit će u derbiju Dalmacije Novo Vrijeme i Torcida Biberon.

Raspored 1. kola - petak: Futsal Dinamo - Aurelia Futsal Bosco (18.15), Stanoinvest Futsal Pula - Rijeka (20); subota: Olmissum - Crnica (20), Osijek Kandit - Square (20); nedjelja: Novo Vrijeme - Torcida Biberon (19).

Uspinjača-Gimka i Vrgorac traže povratak u elitni rang

Paralelno sa Supersport HMNL, krenut će bodovna utrka i u drugostupanjskom malonogometnom razredu, odnosno u 1. HMNL. U odnosu na prošlu sezonu bit će čak četiri nova kluba. U elitni rang su otišli Rijeka i Aurelia Futsal Bosco, dok je Futsal Gorica odustala od natjecanja još tijekom sezone, a po završetku sezone pomalo i neočekivano ugasio se Šibenik 1983. Na ta mjesta sada su dospjeli Uspinjača-Gimka i Vrgorac, a kroz regionalne kvalifikacije plasirali su se Hajduk iz Splita i Bjelovar. Zanimljivo je izdvojiti da se među tom desetorkom sada nalaze i čak tri splitska kluba, novak Hajduk, pa Universitas i Split kao još uvijek naš najtrofejniji klub. Tko je glavni favorit lige nije teško odrediti, jer povratak u elitni rang tražit će prije svih Uspinjača-Gimka i Vrgorac, koji je najviši stupanj izgubio nakon 17. prvoligaških sezona. Među kandidatima za sam vrh mnogi vide još i Novu Gradišku, a visoke apetite imaju i Splićani, kako Universitas, tako i Split. Prvak ide izravno u SuperSport ligu, dok će drugi, treći i četvrti dobiti mogućnost da se kroz dodatne kvalifikacije probiju do elite.

Raspored 1. kola - subota: Novi Marof - Uspinjača-Gimka (18.30), Universitas - Split (20); nedjelja: Brod 035 - Jezera (19.30), Hajduk - Bjelovar (19) i Nova Gradiška - Vrgorac (19). (ija)

Linker
18. listopad 2024 09:09