Tom Dubravec / CROPIX
BILA BI TO DOBRA MOMČAD

HAJDUKU SE OVOG LJETA STVARA VELIKA PRILIKA NA TRŽIŠTU Na Poljud se vraća miljenik navijača, sjajno vratarsko ime, ali i još pokoji važan igrač!?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. travanj 2020. 00:32

Ljeto bez transfera? Zaboravite, nema ljeta bez transfera. Čak i ako svote ne budu u milijunima, a svi su izgledi da će se to i dogoditi, ipak će igrači tražiti nove klubove. Bit će razmjena, ali bit će i slobodnih nogometaša koji će ovog ljeta krenuti u potragu za novim sredinama. Hajduk je godinama bio poznat po okupljanju svojih bivših igrača, još od Tomislava Ercega, najvećeg povratnika iz sredine 1990-ih, pa Vučevića, Štimca, Slavena Bilića i Asanovića, sve do Igora Tudora i zadnjeg velikog primjera Mije Caktaša. Bijeli su rado prihvaćali svoje nekadašnje zvijezde koji su se vraćali na Poljud radi oživljavanja karijere ili upisivanja posljednjih utakmica u dresu najdražeg kluba.

Zanimljivo je stoga vidjeti tko je sve na raspolaganju ovog ljeta, tko će od bivših igrača Hajduka imati status slobodnih nogometaša, a bit će dakako i onih koji ulaze u zadnju godinu ugovora, pa će imati mogućnost razgovora glede promjene sredine.

Sve je otvoreno

Prvi igrač koji je već slobodan jest Franck Ohandza koji u Kini nije produžio ugovor ove zime, a rasplet čeka u Kamerunu oporavljen od lakše operacije koljena. Ohandza je 28-godišnjak koji je posljednje dvije sezone uspješno igrao u Kini, imao je i visoka primanja, ali sama činjenica da nema kluba otvara vrata svim zainteresiranima. Poglavito kada je kriza svjetskih razmjera.

Stoper Goran Milović čeka ovoljetni istek obveze u Oostendeu. Još uvijek postoji mogućnost da klub kontaktira Milovića glede produljenja, međutim s 1. travnja istekla je opcija aktiviranja još jedne sezone ugovora 31-godišnjeg stopera u belgijskom prvoligašu.

- Sve je otvoreno, tako i mogućnost mojih razgovora sa svim ostalim zainteresiranim klubovima - kazao nam je Milović.

Split, 220919.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 9. kola HT Prve lige, 
HNK Hajduk - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Mijo Caktas, Stefan Simic, Darko Nejasmic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX CROPIX

Zvonimir Kožulj, igrač koji je u Hajduku proveo dvije sezone, a prošlog tjedna raskinuo je ugovor u poljskom Pogonu. Kožulj je 25-godišnji veznjak koji je s Poljuda otišao u ljeto 2018. Kraj ugovora ovog ljeta čeka i Elvir Maloku koji je u poljskoj Olimpiji Grudziaz, a na kraju godine napadači Pešić u kazahstanskom Kaysaru i Tomislav Kiš u korejskom Seongnamu.

Puno je i zanimljivih igrača koji u svom klubu nisu u prvom planu, a ovog ljeta ulaze u posljednju godinu ugovora. U tom statusu nalaze se dva hajdukovca iz Dugopolja, Andrija Balić i Lorenco Šimić. Obojici ističu ugovori u ljeto 2021., a trenutno se nalaze na posudbi u slovačkom DAC Dunajska Streda. Baliću je to treća posudba u zadnjih godinu dana, od nizozemske Fortune, preko Perugie u Serie B do slovačkog DAC-a. Ugovor s Udineseom produžio je za još jednu sezonu, već četiri godine je na Dacia Areni, ali zadnjih 14 mjeseci kontinuirano je na posudbama. Ofenzivni vezni koji u kolovozu puni tek 23. godine zapravo je na početku karijere, iako je već četiri godine u inozemstvu.

Slična je priča Lorenca Šimića koji je iz Hajduka u Serie A (Sampdoria) otišao godinu poslije Balića. Prošao je taj stoper u međuvremenu tri posudbe (Empoli, SPAL, Rijeka) i trenutno je na četvrtoj u Slovačkoj. Ugovor mu istječe u lipnju sljedeće godine, a već dvije i pol godine nije u rosteru kluba iz Genove. Zadnja godina ugovora kreće ovo ljeto, time i prilika za potencijalni zaokret u karijeri.

Ništa drukčiji nije ni status Ante Ercega, golgetera koji je uveseljavao navijače Hajduka od ljeta 2016. do siječnja 2018. Preko Al Shababba stigao je u ljeto 2018. do Bröndbyja, ali danas je Erceg zaboravljen u tom prvoligašu i nalazi se na posudbi u Esbjergu, skromnijem danskom klubu. Ugovor s Bröndbyem istječe mu u ljeto 2022., ali kada u današnje vrijeme igrač nije u prvom planu, onda se razgovori glede zajedničke budućnosti nameću kao logičan izbor. Karlo Letica, također ulazi u kategoriju igrača koji će ovog ljeta biti zanimljivi Hajduku. Mora se priznati da bi i Hajduk mogao biti jako zanimljiva opcija za Leticu. Omišanin je na jednogodišnjoj posudbi u SPAL-u, ne brani već sezonu i pol.

- Svjestan sam da za mene nema mjesta u Bruggeu, stoga ću ovog ljeta tražiti novu mogućnost kazao nam je Letica u nedavnom razgovoru.

Bit će puno posla

Jedna od mogućnosti svakako može biti i Hajduk, jasno ako Bijelima zatreba vratar, pa makar to bilo i na posudbi.

Puno će bivših igrača Hajduka ovog ljeta pružiti dimenziju zanimljivosti na tržištu, a s druge strane, imaju Bijelih i svojih igrača na posudbi s kojima će morati razgovarati glede nastavka ili prekida zajedničke suradnje. Koliko posla za sportskog direktora i upravu. Naglasili smo, i bez novca će se poslovi završavati, jer slobodnih igrača s istekom ugovora ili nagodbama bit će kao nikada do sada.

LJETNO STANJE NA TRŽIŠTU

Istek ugovora nekih od bivših igrača

2020. Milović (Oostende), Kožulj (Pogon, raskinuto),

2021. Balić (Udinese, posuđen DAC Dujanska Streda), Šimić (Sampdoria, DAC Dujanska Streda)

2022. - A. Erceg (Bröndby, posudba Esbjerg), Letica (Brugge, posudba SPAL)

Posudbe iz Hajduka

2020. Gyurcsö (Puskas Academy), Mikulić (Slaven Belupo), Delić (Istra 1961), Teklić (Varaždin), Beširović (Mezokovsed)

2021. Šego (Slaven Belupo)

Linker
24. travanj 2024 06:36