CROPIX
SADA SE SVE ZNA

ARHITEKT NOVOG HAJDUKA IZAŠAO PRED NOVINARE I POTVRDIO PRIČU MJESECA NA POLJUDU 'Ponudili smo mu 'top salary', najveću plaću, i sad čekamo...'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 16. veljača 2018. 15:04

Nakon zaključenja prijelaznog roka pred novinare je stupio sportski direktor Hajduka Mario Branco koji je na tečnom engleskom jeziku odgovarao na brojna pitanja. Otvoreno je pitanje je li u redu da se u hrvatskom klubu komunicira na stranom jeziku bez prevoditelja. Točnije, kako su gospoda iz Hajduka u vrijeme kad je trener bio Španjolac Joao Carrillo osiguravali prevođenje. Također, poneki su se iz medija na kraju pitali imamo li naslov s ove presice. Branco je, nema sumnje, fin gospodin, u pravilu svaki put najprije zahvali na postavljenom pitanju pa onda odgovara... Uglavnom, kako je naglasio, ovo je njegov četvrti "transfer windows", prijelazni rok, otkako je preuzeo ulogu sportskog direktora:

- Mi smo na pravom putu, sad smo napokon bili u stanju birati i dovesti igrače koji nam trebaju. A to su u ljeto Radošević, sada Caktaš, Gyurcso, Filip i na kraju Tičinović. Po tome se vidi da smo spremni dočekali tržište.

Vinkovci, 110218. 
Stadion Cibalie. 
Utakmica Hrvatske Telekom Prve lige Cibalia-Hajduk, 21. kolo.
Na fotografiji: Ohandza.  
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Kada su ga pitali je li ovaj Hajduk jači od onoga prošle jeseni, odgovorio je:

- Mnogo smo izgubili odlaskom Ante Ercega, otišli su i Pešić i Šehić. Ali sad je uspostavljena ravnoteža oko dolazaka i odlazaka. Naš trener ima više opcija, ovaj igrački kadar pokriva više sektora. Hoće li to biti bolje, tek treba vidjeti na terenu.

Pitali smo ga jesu li Pešić i Šehić uopće bili igrači kapaciteta kvaliteta za Hajduk.

- Oni nisu igrali mnogo, zato sam ih lako otpustio.

Taj odgovor zapravo dovodi do nove dileme, a to je jesu li Pešić i Šehić možda čak iz neke usluge došli privremeno u Hajduk jer je logično da će se lakše udomiti s Poljuda, nego kao drugoligaški ili trećeligaški igrači.

Postavljeno je pitanje novog ugovora, to jest ostanka Francka Ohandze jer je trener Željko Kopić bio sasvim rezolutan kad je rekao da mu Ohandza itekako treba. Branco je krenuo uvjerljivo, kako će jednom zauvijek skinuti pitanje Ohandze s dnevnog reda.

- Mi smo Ohandzi ponudili "top salary", najveću plaću, čekamo njegov odgovor. U stalnom smo kontaktu s njegovim agentima, koji se ponašaju vrlo profesionalno. Nadamo se da će Franck ostati kod nas. I supruga mu očekuje drugo dijete. Dva dana prije početka prvenstva imali smo konkretnu ponudu za Ohandzu, ne mogu govoriti o klubu, kao ni o visini transfera. Zaključili smo da nam Ohandza treba, pa čak i po cijenu čekanja na njegov odgovor.

Što znači "top salary", nije baš objašnjeno, jesu li to primanja u rangu Futacsa i Alemide (navodno 20.000 eura mjesečno) ili ona Radoševića i Caktaša (od 30.000, moguće i više eura mjesečno). Zato je sljedeće pitanje bilo ponavljaju li se priče, ustvari najave da je proljetni dio sezone za Hajduk priprema za sljedeće prvenstvo.

- Moramo imati balans između zahtjeva za rezultatima odmah i onih u budućnosti. Meni je bitno da smo ove sezone kompetitivniji.

Hoće li se to vidjeti u nedjelju na derbiju protiv Dinama? Taj je odgovor Branco izbjegao, rekao je da će o tome sutradan govoriti prvi trener. A o tome da je predsjednik Ivan Kos najavio da će Brancu ponuditi novi ugovor Portugalac je kazao:

- Ja radim najbolje što mogu, bilo da ću biti u Hajduku jedan ili deset dana ili deset godina.

Također je rekao kako mu je drago što ga predsjednik cijeni, ali da "Kos nije Hajduk".

I za kraj pitanje:

- Izjavili ste da ste u vašem mandatu prodali igrača u inozemstvo za 22 milijuna eura, što je izvanredno, ali koliko je od tog novca ušlo u blagajnu Hajduka?

- To se može lako vidjeti, transferi su javni. Od ta 22 milijuna moralo se platiti takse, poreze i druga davanja u visini od 20 do 30 posto.

Dakle, davanja i obveze od transfera iznosili su od 4,4 do 6,6 milijuna eura, što nije zanemarivo, pogotovo kad se ne zna tko je platio poreze i druga davanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. svibanj 2024 09:55