Željko Kopić
 Matija Djanjesic / Hanza Media / CROPIX
PREMIJERA U MAKSIMIRU

ŽIVOT PIŠE ROMANE Nekoć igračka nada Modrih i kandidat za klupu Dinama, osvojio je Rijeku i Osijek, no može li trijumfirati i u svom bivšem dvorištu!?

ŽELJKO KOPIĆ Trener koji je preporodio Hajduk ima priliku svoj status potvrditi u derbiju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. veljača 2018. 14:57

Premijerno Željko Kopić stiže u Maksimir kao akter velikog derbija, prvi put na klupi Hajduka na zagrebačkom travnjaku.

Smireni trener Bijelih ne podliježe euforiji nakon serije odličnih rezultata koje bilježi s Hajdukom, jer Kopić je svjestan kakva utakmica čeka njegovu momčad u nedjelju. Ali, još uvijek o velikom derbiju sluša priče, bilježi iskustva drugih, ali prvi put će uživo vidjeti kako izgleda kada mu ispunjeni maksimirski jug pruži golemu podršku.

Jasno, pritom se nada da će kao i Carrillo prošlog proljeća s Hajdukom biti ispraćen porukom “dragi gosti, dođite nam opet”. A “dragi gosti” iz Splita upisali su tada prvu pobjedu nakon dugih devet i pol sezona.

Slatko iskustvo

Kopić je do sada u Maksimiru gostovao sa Zagrebom i Belupom, pa stoga nije iznenađujuće da nema pobjede. Ali, u kratkom mandatu na klupi Hajduka pokazao je da zna s velikima. Osijek je eliminirao u Kupu, Rijeku je srušio na Rujevici prekinuvši pet i pol godina dugi pobjednički post Bijelih u ogledima s riječkom momčadi. Ima Kopić kratko, ali slatko iskustvo, no derbi je sasvim druga priča. Ozračje Maksimira, glasne tribine i najveći rivali hrvatskog nogometa na travnjaku. Uz to se bez pretjerivanja može reći, u nedjelju će na travnjaku izaći najbolje momčadi HNL-a. Jednu od tih momčadi vodi Kopić, splitski Hajduk. Što je 40-godišnji Osječanin mogao izvući iz prethodnih gostovanja na zagrebačkom travnjaku? Malo i gotovo ništa u usporedbi s onim što ga čeka za tri dana u Maksimiru. Jer, kada dođeš na noge Dinamu, vodeći Zagreb ili Belupo, uza sav respekt prema snazi i potencijalu tih ekipa, iz Modrih se nikada nije mogao izvući motiv ni približan onom koji dinamovci imaju kada dođe Hajduk.

Isto vrijedi i za drugu stranu, s tim da Kopić trenutno raspolaže kvalitetom koju su rijetki treneri Bijelih imali na raspolaganju za maksimirske derbije posljednjih sezona. Može se tek momčad Ante Miše iz proljeća 2009. usporediti s aktualnim Kopićevim kadrom u segmentu kvalitete. Ohandza, Caktaš, Radošević, Nižić i Almeida na jednom mjestu... to nisu imali ni Tudor ni Burić koji su s Hajdukom prikazivali najbolje partije zadnjih godina. Carrillo je pobijedio u travnju prošle godine, ostaje upisan u povijesti Hajduka, ali mora se priznati da igrom Bijeli nisu dominirali.

Očekuje li se od Kopića dominacija u nedjeljnom ogledu? To je svakako igra kojoj teži Hajduk, a susret s Dinamom bit će najjači test ofenzivnom pristupu Hajduka koji se temelji na visokom presingu. Pravi test za Europu koju tako silno priželjkuju hajdukovci ove jeseni.

Lakše bez imperativa

Dinamo je najteži suparnik aktualnom snažnom Hajduku, a taj test ima još jaču dimenziju kada se s Modrima igra na Maksimiru. Kopić je na klupi Belupa pokazao da se može nositi s Modrima, jedna pobjeda mu je umakla u zadnjim sekundama kada je Benković poravnao na 1:1 prije godinu i pol dana. Znao je Kopić hrabro protiv Modrih igrati i sa Zagrebom, ali puno je lakše doći u Maksimir bez imperativa rezultata. Sve što napraviš s Belupom ili Zagrebom na gostovanju protiv Dinama, pisalo se u plus. Ali, s Hajdukom imaš imperativ, moraš pokazati igru i doći do rezultata.

Letvica očekivanja visoko je podignuta, a za to je zaslužan upravo Kopić. Trener koji je preporodio Hajduk potvrđuje svoj status u derbiju. Pretjerano je kazati da će pozitivnim rezultatom osigurati ostanak na klupi Bijelih i za sljedeću sezonu, jer Kup je najveći rezultatski test Kopiću ovog proljeća. Ali, razvidno je da pozitivnim rezultatom i nadasve igrom, dokazuje da je sazrio za trenera velike momčadi. Da može živjeti pod imperativom uspjeha i da njegovi rezultati nisu iznenađenje, već kontinuitet.

Nekadašnji Dinamov junior u nedjelju stiže u Maksimir. Nekoć igračka nada Modrih, zatim i kandidat za klupu Dinama, a u nedjelju najjači adut redizajniranog i ambicioznog Hajduka. Kako život piše romane...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 05:56